Et «uendelig» eldorado:

– Hvis vi får lov til å gi deg ett eneste tips for sommeren: Dra hit!

På høy tid å begynne å drømme om sommeren igjen. Hvis vi får lov til å gi deg ett eneste tips: Finnmark!

<b>UENDELIGE:</b> Veiene i Finnmark har ofte lange og rette strekninger.
UENDELIGE: Veiene i Finnmark har ofte lange og rette strekninger. Foto: Geir Svardal
Sist oppdatert

Fjernt og eksotisk for så mange nordmenn; lenger unna for folk i Oslo-regionen enn Paris og Praha. Ulikt alle andre steder i Norge, med dobbelt så mange reinsdyr som innbyggere.

Sterkt innslag av kvensk, finsk og spesielt samisk kultur, tradisjoner og språk.

Dialekter som er forskjellige i øst, langs kysten og i innlandet, men vanskelige å skille for utrente ører. Mer likt bokmål enn lenger sør i nord, men bokmål er det ikke. I indre strøk er samisk morsmålet for mange.

Grensen mot Russland er snaut 20 mil lang, mot Finland drøyt 73. Vidden er Norges største, beliggende 300–500 meter over havet. Kysten er forrevet, med fuglefjell og sandstrender.

Veiene er rette og kan kjennes uendelige. Fastboende er ofte avhengige av Widerøes «melkerute», for å komme seg fra sted til sted med et akseptabelt forbruk av tid.

Regionen er snart eget fylke igjen, og er både nordligst og østligst i Norge. Byene er små, fiskeværene mangetallige. Alta er størst. Men 33 andre byer i Norge er større.

Velkommen til Finnmark!

HONNINGSVÅG: På kaia er det yrende liv med fiskebåter, og av og til stikker Hurtigruten og cruiseskip innom. Foto: Geir Svardal
HONNINGSVÅG: På kaia er det yrende liv med fiskebåter, og av og til stikker Hurtigruten og cruiseskip innom. Foto: Geir Svardal

En kirke ved Russland

Finnmark er et eldorado. Særlig for bil- og bobilturisten. Severdighetene er mange. Og det østlige Finnmark har like mye å by på som resten. Ta for eksempel Grense Jakobselv. Veien til Norges østligste sted går via Kirkenes og grenseovergangen på Storfors.

Den er like humpete som flystrekningen Honningsvåg-Mehamn en vindfull dag. Når man nærmer seg, forteller formanende plakater at Russland er et steinkast unna. Man oppmuntres ikke til å bade i Jakobselva, for å si det sånn.

I tillegg til Forsvarets observasjonsposter og en flott sandstrand, er det mest spesielle med Grense Jakobselv Kong Oscar II´s kapell. En flott steinkirke, bygget i 1826, som et slags grensevern og -påminnelse, etter at russiske fiskere gjerne var på nivå med ubåtkapteiner hva respekt for landegrenser angår.

Fra Grense Jakobselv er det retur Kirkenes og videre, slik det støtt er her. Den enkelte tur er gjerne tur-retur – ut til kysten, og så samme vei tilbake igjen.

<b>MOT HAMNINGBERG:</b> Veien til Hamningberg er smal og går gjennom mystisk månelandskap.
MOT HAMNINGBERG: Veien til Hamningberg er smal og går gjennom mystisk månelandskap. Foto: Geir Svardal
<b>ØSTLIGSTE KIRKE:</b> Kong Oscar IIs kapell i Grense Jakobselv.
ØSTLIGSTE KIRKE: Kong Oscar IIs kapell i Grense Jakobselv. Foto: Geir Svardal

Heksebrenning

Finnmark har to nasjonale turistveier. Nasjonal Turistvei Varanger starter nær Varangerbotn. I selve Varangerbotn ligger dessuten Varanger Samiske Museum, og der finnes også et stort utendørs område med blant annet skjul for fuglekikkere.

På den nasjonale turistveien kommer attraksjonene på løpende bånd: Rasteplassen Gornitak (samisk for «oppstigning»). Nesseby kirke. Mortensnes kulturminneområde, der man bør sette av minst en time eller to for å rusle på stiene. Den hypermoderne «gapahuken» Domen.

Men det aller mest spennende venter i og rundt endestasjonen Vardø. Der kan man oppleve Vardøhus Festning, som også er et levende museum. Eller kjøre noen kilometer ut av byen, og betrakte den utrolige skulpturen «Drakkar» – 1/3-dels dinosaur, 1/3-dels vikingskip og 1/3-dels hval.

Rosinen i pølsa er Steilneset. Et monument og minnesmerke som gjør inntrykk, både visuelt og emosjonelt. Her handler det om heksebrenning. Om 91 uskyldige kvinner som ble funnet skyldige i trolldom, og «dømt til ild og bål».

Før man forlater Vardø-regionen, bør man absolutt kjøre den smale veien ut til det nedlagte fiskeværet Hamningberg. Det er godt ivaretatt av ildsjeler, blant annet med bygninger som er vitnesbyrd om pomorhandelen med Nordvest-Russland. Strekningen dit er i seg selv et reisemål, preget som den er av et forrevet mørkt klippelandskap vi aldri har sett maken til.

<b>NORDLYSKATEDRALEN:</b> Kirken i Alta med sin særpregede arkitektur. 
NORDLYSKATEDRALEN: Kirken i Alta med sin særpregede arkitektur.  Foto: Geir Svardal

Fiskevær og feskemat

Under vår visitt til Finnmark, kjørte vi en rundtur fra Alta og over Finnmarksvidda til Karasjok. Der finner man blant annet sametingets vakre parlamentsbygning og det samiske kulturmuseet Sapmi Park.

<b>HORNPÅLEN:</b> Etter gammel samisk himmeltolkning rekker den opp til Polarstjernen, og holder stjernehimmelen oppe.
HORNPÅLEN: Etter gammel samisk himmeltolkning rekker den opp til Polarstjernen, og holder stjernehimmelen oppe. Foto: Geir Svardal

Det var etter oppholdet i Karasjok at vi reiste videre til Grense Jakobselv. Og så begynte en slags retur langs kysten, til vi endte opp i Alta igjen, der Nordlyskatedralen er byens største blikkfang.

På denne kyststrekningen ligger fiskeværene på rekke og rad ute ved havet. Vi stanset blant annet i Berlevåg, der vi handlet godsaker hos Olsens Feskemat, drevet av Marie H. Olsen. Et «fun fact» er det at faren Odd-Arne, som fortsatt slår i hjel pensjonisttid med å romstere høyt og lavt i fiskebutikken, er med i legendariske Berlevåg Mannsangforening. Mange ble kjent med koret via den prisbelønte dokumentarfilmen «Heftig og begeistret».

Men alle flotte opplevelser i øst til tross – det kan ikke stikkes under en fiskekake at Finnmarks virkelig internasjonalt store destinasjon ligger i vest: Nordkapp er allment anerkjent som Norges og Europas nordligste punkt, men da skal man ta i betraktning at vi snakker om en øy, Magerøya.

<b>TURISTMAGNET:</b> Nordkapp er utvilsomt Finnmarks største attraksjon.
TURISTMAGNET: Nordkapp er utvilsomt Finnmarks største attraksjon. Foto: Geir Svardal
<b>HEKSEBRENNING:</b> Steilneset i Vardø, med sine groteske historier om lokal heksebrenning.
HEKSEBRENNING: Steilneset i Vardø, med sine groteske historier om lokal heksebrenning. Foto: Geir Svardal

Nordkapp

Stadig flere oppfatter at det virkelig nordligste punktet er Knivskjellodden, dit man kommer etter åtte kilometers vandring fra en p-plass nær Nordkapp. En enkel varde og en solid forankret postkasse med gjestebok er satt opp der. Så vet vandrere når de er nord for Nordkapp.

Men for turister flest er det uansett Nordkapp-platået som gjelder. Her strømmer det på med biler og bobiler, som har selskap av busslast etter busslast med turister fraktet fra Hurtigruten og cruisebåter nede i Honningsvåg.

De møter et lekkert anrettet mål. Nordkapphallen inneholder mye – blant annet restaurant, kaffebar, museum, utstillinger, film på panorama-lerret, verdens nordligste kapell og gavebutikk.

Globusen ute er som en magnet på turister, og er garantert Finnmarks mest fotograferte objekt. Og utendørs finner vi også utstillingen «Barn av jorden» – et resultat av et initiativ fra forfatteren, journalisten og musikeren Simon Flem Devold, der syv barn fra forskjellige steder på kloden ble samlet på Nordkapp. Der skapte de kunstverkene som står der den dag i dag.

<b>PARLAMENTS-BYGNING:</b> Sametingets staselige bygg ligger i Karasjok.
PARLAMENTS-BYGNING: Sametingets staselige bygg ligger i Karasjok. Foto: Geir Svardal
<b>SELVIKA:</b> På Nasjonal turistveg Havøysund finner man denne rasteplassen.
SELVIKA: På Nasjonal turistveg Havøysund finner man denne rasteplassen. Foto: Geir Svardal

Nasjonal turistveg Havøysund

Finnmarks andre nasjonale turistvei starter ikke så langt unna Nordkapp og ender i fiskeværet Havøysund. Også her er det forseggjorte rasteplasser, der man gjerne kan sette av litt tid.

Spesielt anbefales Lillefjord, som er flott i seg selv, med toaletter, bord og bro over Fosselva. Broen er også starten på en enkel topptur til Midtertinden. Ruta går forbi en mektig foss, og underveis finnes benker og bord. Der man kan lunsje, og beundre utsikt.

Etter en stans i fiskeværet Havøysund, blir det atter en gang retur til hovedfartsåren. Bare for snart å kjøre ut mot kysten igjen. Denne gangen til Hammerfest.

<b>TANA BRO:</b> Et knutepunkt i østlige Finnmark, av og til lyssatt om kvelden. FOTO: Frank Martin Ingilæ/Statens vegvesen
TANA BRO: Et knutepunkt i østlige Finnmark, av og til lyssatt om kvelden. FOTO: Frank Martin Ingilæ/Statens vegvesen

Isbjørn og olje

Også når Hammerfest skal besøkes, må vi svinge av fra E6 og kjøre ut mot kysten. Hammerfest er «Finnmarks Stavanger». Byen preges av å ha blitt et knutepunkt for olje- og gassaktivitet i Barentshavet.

Men det er isbjørner, ikke oljetønner, som brukes i markedsføringen og profileringen av byen. Noe som har rot helt tilbake til 1938, da byens kommunevåpen – en sølvbjørn på rød bunn – ble godkjent. Tegnet av daværende lærer Ole Valle, som et minne om Hammerfests historie som ishavsby.

I Hammerfest finner vi Gjenreisningsmuseet. Finnmark ble som kjent offer for den brente jords taktikk i 1944. Nazistene brant ned det de kunne under Sovjethærens fremrykning. Resultatet ble at Finnmark måtte bygges opp igjen etter krigen. Og det er denne prosessen Gjenreisningsmuseet forteller om.

Bebyggelser i Finnmark kan jo ofte virke konforme. Forklaringen er at svært mange hus er resultatet av arkitektkonkurranser etter krigen. Målet var å tegne standardiserte bolighus som var praktiske og rimelige.

<b>NORDLYS-OBSERVATORIET:</b> Turen til Haldde-toppen ender ved en flott steinbygning og Nordlys-observatoriet.
NORDLYS-OBSERVATORIET: Turen til Haldde-toppen ender ved en flott steinbygning og Nordlys-observatoriet. Foto: Geir Svardal

Hellig fjell

Før vi drar sørover igjen, stanser vi i Kåfjord utenfor Alta. Halddetoppen må overvinnes før retur Oslo. Der oppe ligger Nordlys-observatoriet og et fantastisk flott bygg i stein.

Men turen dit trumfer målet. «Haldde» betyr «hellig fjell» på samisk. Navnet gir mening. Vi går storøyde på en svingete traktorvei, tilsynelatende på vei mot Soria Moria slott, omgitt av beitende reinsdyr og kulturhistorie.

Et eventyr. Slik Finnmark i seg selv er.

Denne saken ble første gang publisert 04/01 2023, og sist oppdatert 23/02 2024.

Les også