BILFERIE

Perlene du ikke bør kjøre forbi

Stopp her om du er på Sør-Vestlandet.

<b>ROPER «STOPP!»:</b> Det er umulig ikke å få øye på Ølen rosemaling-butikk og turistinformasjon! Til og med søppeldunkene, ytterveggene og kundetoalettet er rosemalt.
ROPER «STOPP!»: Det er umulig ikke å få øye på Ølen rosemaling-butikk og turistinformasjon! Til og med søppeldunkene, ytterveggene og kundetoalettet er rosemalt. Foto: Ann Cathrin Solbakken
Sist oppdatert

Bilferie handler ikke om å komme seg raskest fra A til B.

Det handler om å finne alle de morsomme, litt rare eller spennende stoppestedene underveis. Her er en fin rute for deg som skal feriere på Sør-Vestlandet.

Vi har tatt følgende reiserute, som totalt er på 485 kilometer, med start i vakre Rosendal, kjent for Baroniet, det lille slottet fra 1665 med sin fargerike rosehage.

Rosendal – Odda (46 km):

På ei halvøy ved Hardangerfjorden ligger Folgefonna nasjonalpark og den tredje største breen i Norge. Nasjonalparken har et variert landskap.

BREVANDRING: Folgefonna nasjonalpark.
BREVANDRING: Folgefonna nasjonalpark. Foto: Pål Hermansen/Folgefonna Breførarlag

Vakre dalfører strekker seg fra brearmene helt ned til fjorden, og her fra Odda kan du bli med på brevandring.

Odda – Åkrafjord (36 km):

Et hvitt brudeslør på 612 meter kaster seg nedover steile fjellsider, før fossen brøler ut i den stille og naturskjønne fjordarmen Åkrafjord i Etne.

Langfoss, som ble kåret til en av verdens vakreste fosser i 2011, ligger sentralt til ved en frodig rasteplass langs E39.

LANGFOSS: Vakkert fossefall i Åkrafjord
LANGFOSS: Vakkert fossefall i Åkrafjord Foto: Espen Mills
ROSEMALING: Alt kan rosemales i følge Unni Marie Lien i Ølen.
ROSEMALING: Alt kan rosemales i følge Unni Marie Lien i Ølen. Foto: Ann Cathrin Solbakken

Åkrafjord – Ølen (46 km):

– Jeg synes det er viktig å vise at rosemaling også kan være utradisjonelt og kult! sier Unni Marie Lien, kunstneren som driver Norges kanskje mest spesielle turistinformasjon, som ligger i Ølen, bildet øverst i artikkelen.

Her kan du sikre deg alt fra rosemalte bunad- og sommersko, til vinkartongholdere, fat og treboller.

– Jeg har også rosemalt hoppskoene til Bjørn Einar Romøren, røper Unni.

Ølen – Haugesund (96 km):

Haugesund er en hyggelig by å besøke sommerstid, men sving også innom riksmonumentet Haraldshaugen, lokalt også kjent som Haraldsstøtten, på Gard like nord for bykjernen.

Det er et monument til minne om Harald Hårfagres samling av Norge i 872, og står på stedet der Harald Hårfagre sies å ha blitt gravlagt.

HAUGESUND OG VIKINGENE: Her skal Harald Hårfagre være gravlagt.
HAUGESUND OG VIKINGENE: Her skal Harald Hårfagre være gravlagt. Foto: visithaugesund.no/Jone Torkelsen

I Huldrefjøset i Haugesund møter vi Kristbjørg Rasmussen, som eier og driver Huldrefjøset, et annerledes selskapslokale og overnattingssted på en gammel gård fra 1870.

– Jeg vil lage magi og eventyr, sier hun.

Vil du bli enda bedre kjent med deg selv, stiller Kristbjørg gjerne ditt personlige horoskop. Hun er nemlig også astrolog.

HULDREFJØSET:Et annerledes overnattingssted.
HULDREFJØSET:Et annerledes overnattingssted. Foto: Ann Cathrin Solbakken

Haugesund – Utstein kloster (71 km):

På Mosterøy, 30 minutters kjøretur nordvest for Stavanger, ligger Norges eneste bevarte middelalderkloster – en ærverdig bygning med hvitkalkede murvegger, staselige, grå steintrapper og en svalende hage med høye gamle bøketrær.

I dag er klosteret museum, og om sommeren holdes det konserter her. Det er også mulig å overnatte – hvis du tør? Det sies at det spøker her.

UTSTEIN KLOSTER: Vakkert beliggende på Mosterøy.
UTSTEIN KLOSTER: Vakkert beliggende på Mosterøy. Foto: Ann Cathrin Solbakken
GAMLE STAVANGER: Området som omtales som Gamle Stavanger ligger på vestsiden av Vågen. Hvis du får lyst på godteri, kjør til Lysefjorden sjokolade på Kvadrat kjøpesenter i Sandnes. Her får du sjokkis laget av melk fra kuene på Eiane gård ved Lysefjorden.
GAMLE STAVANGER: Området som omtales som Gamle Stavanger ligger på vestsiden av Vågen. Hvis du får lyst på godteri, kjør til Lysefjorden sjokolade på Kvadrat kjøpesenter i Sandnes. Her får du sjokkis laget av melk fra kuene på Eiane gård ved Lysefjorden. Foto: Gamle Stavanger/Gunhild Vevi

Utstein kloster – Stavanger (26 km):

Området som omtales som Gamle Stavanger ligger på vestsiden av Vågen, og består av drøyt 170 trehus som ble oppført på slutten av 1700- og begynnelsen av 1800-tallet. De fleste husene er små og hvitmalte i dag.

Før i tiden var det vanlig å ta huset med da folk flyttet fra et sted til et annet, og dette gjelder for flere av husene i Gamle Stavanger.

Stavanger – Preikestolen fjellstue (61 km):

Preikestolen ruver 604 meter over havet. Heng deg på brautende amerikanere, lystige nordmenn og japanske damer i bredbremmede solhatter tre kilometer oppover en bred sti langs myrer, stein og skog.

Når dere etter to timer når den populære fjellhylla på 25 x 25 meter, åpenbarer det seg et mektig skue.

PREIKESTOLEN: Late morgener i juli er ikke å anbefale om du planlegger å bestige Preikestolen. Ankommer du sent, risikerer du å måtte parkere langs veien, langt fra parkeringsplassen der stien starter.
PREIKESTOLEN: Late morgener i juli er ikke å anbefale om du planlegger å bestige Preikestolen. Ankommer du sent, risikerer du å måtte parkere langs veien, langt fra parkeringsplassen der stien starter. Foto: Preikestolen.no

Preikestolen – Byrkjedalstunet (53 km):

I et veikryss ved Dirdal på Suleskardvegen er det koselig å stoppe innom lysstøperiet med over 200 ulike stearinlys i alle regnbuens farger – og et av Norges største juleloft.

BYRKJEDALSTUNET:Lysstøperiet liggerpå det gamle tunet.
BYRKJEDALSTUNET:Lysstøperiet liggerpå det gamle tunet. Foto: Byrkjedalstunet.no

Byrkjedalstunet – Egersund (50 km):

Ved veis ende er dere kommet til havet og det som kalles sørlandsbyen på Vestlandet. Egersund by har en av de best bevarte trehusbebyggelsene her til lands.

Kanskje har dere også lyst å få med dere Trollpikken, som ble verdensberømt over natten sommeren 2017 da noen kappet den av? Nå er steinformasjonen gjenreist, og dere finner den litt nord for byen.

KOSELIG: Egersund by har en av de best bevarte trehusbebyggelsene i Norge.
KOSELIG: Egersund by har en av de best bevarte trehusbebyggelsene i Norge. Foto: iegersund.no

Overnatting på reisen:

  • Rosendal turisthotell, lite hotell i sveitserstil fra 1887. Noen rom har utsikt mot fjorden. Dobbeltrom fra kr 800 inkl. frokost.
  • Alvegården Gjestehus, fem minutters kjøretur fra Haugesund sentrum, har to soverom med tre senger i hvert rom. Enkeltrom fra kr 650 pr. person, kr 150 i tillegg pr. person pr. seng.
  • Utstein klosterhotel, Harald Hårfagres gamle kongsgård, ligger 30 minutter utenfor Stavanger. Dobbeltrom kr 990 inkludert frokost.
  • Comfort hotel Square er et moderne og fargerikt hotell midt i Stavanger Sentrum. Dobbeltrom fra kr 1260, frokost inkludert.
  • DNT Preikestolen fjellstue ligger rett ved stien opp til Preikestolen. Bo på sovesal eller hotellrom med god standard. Dobbeltrom med privat bad kr 1520 inkludert frokost.
  • Grand Hotel Egersund er et historisk hotell med lekkert interiør sentralt, like ved havnen, i Egersund. Ca. kr 1200 for dobbeltrom.

Denne saken ble første gang publisert 16/04 2020, og sist oppdatert 22/04 2020.

Les også