norgesferie - Velkommen til Alta

Alta er porten til Finnmark

Alta har alt, fra det urbane til natur og unike arrangementer.

<b>CAMPINGPLASSER:</b> Det er populært å ha Alta som stopp på biltur i Finnmark. Byen har flere campingplasser langs Altaelva.
CAMPINGPLASSER: Det er populært å ha Alta som stopp på biltur i Finnmark. Byen har flere campingplasser langs Altaelva. Foto: Alf Ove Hansen
Sist oppdatert

Unn Hege Hegge er et eneste stort smil når hun ramser opp alt det hun liker med Finnmarks største by, som ligger sør i vårt nordligste fylke.

De 20 000 innbyggerne har mye å velge mellom.

Supert på sykkel

– Alta er godt tilrettelagt for syklister. Du kan sykle på asfalterte og gruslagte stier, langsmed Altaelva, på fjellet eller inne i skogen. Jeg mistet parkeringen utenfor jobben i fjor, og har kjøpt meg offroad elsykkel. Den brukes til alt, til og med i minus 25 grader.

Unn Heges jobb som miljøterapeut gir henne mye, men det er viktig å koble av.

STOLT: Unn Hege Hegge er stolt over hjembyen sin, og hun elsker å bruke naturen. El-sykkelen blir flittig brukt, også på fjellet.
STOLT: Unn Hege Hegge er stolt over hjembyen sin, og hun elsker å bruke naturen. El-sykkelen blir flittig brukt, også på fjellet. Foto: Alf Ove Hansen

– Det er ofte store arrangementer, og dugnadsånden lever. Enten det er Borealis kulturfestival, hundeløpet Finnmarksløpet, Altaturneringen i fotball eller Aronnes-rocken, så stiller folk opp.

Les også: Sørøya, øya som har alt.

Samisk arv

Kombinasjonen natur og asfalt gjør at Unn Hege setter pris på å bo i Alta.

– Jeg kan være urban når jeg vil. Vi har flere gode kafeer og restauranter.

Unn Hege er samisk, og hun merker en endring i holdninger.

– Det samiske er mer fremtredende i Alta, både i musikk, klær og kultur. Aksepten er større, samtidig som en ny stolthet har vokst frem.

Les også: 29 utrolige fakta om reinen

Én dag med vår

Det som skiller Unn Hege fra den jevne finnmarking, er hennes ikke-forhold til bær.

– Alta bugner av bær, fiskevann og elver. Selv har jeg aldri likt å plukke bær, det ble for mye mygg og knott i barndommen. I min mors familie har det vært tradisjon å plukke egne multer til konfirmasjonsdesserten. Det tok slutt med meg. Jeg hadde mandelkjernepudding!

<b>BÆR:</b> Mulighetene for bærplukking er mange, fra blåbærene viser seg til multer og tyttebær er klare for å plukkes. Temperaturen kan variere, også på sommerstid, så ha med en varm jakke.
BÆR: Mulighetene for bærplukking er mange, fra blåbærene viser seg til multer og tyttebær er klare for å plukkes. Temperaturen kan variere, også på sommerstid, så ha med en varm jakke. Foto: Alf Ove Hansen

– Når bør en besøke Alta?

– Vår, sommer, høst og vinter! Våren kan vare én dag. Sommeren vet en aldri når er. Fra november får vi alle nyanser av blått, rødt, rosa og gult, beskriver Unn Hege.

<b>ALTAKOFTA:</b> Når det er 17. mai i Alta, er det mange som bruker Altakofta. På samisk kalles den for gákti. Ifølge Alta Samiske Språksenter ble den sydd for kysten av Nord-Troms og Vest-Finnmark, og er laget med utgangspunkt i en
herrekofte funnet i Øksfjord på starten av 1900-tallet. Den ble tatt i bruk igjen på 1980-tallet. Ingen fast bunnfarge brukes, men
i nedre kant skal det alltid være tre ulike farger og tagger. Det var vanlig å bruke kråkesølv som pynt i belte og krage/hals. Søljer kom senere. Den originale drakten er utstilt på Alta Museum.
ALTAKOFTA: Når det er 17. mai i Alta, er det mange som bruker Altakofta. På samisk kalles den for gákti. Ifølge Alta Samiske Språksenter ble den sydd for kysten av Nord-Troms og Vest-Finnmark, og er laget med utgangspunkt i en herrekofte funnet i Øksfjord på starten av 1900-tallet. Den ble tatt i bruk igjen på 1980-tallet. Ingen fast bunnfarge brukes, men i nedre kant skal det alltid være tre ulike farger og tagger. Det var vanlig å bruke kråkesølv som pynt i belte og krage/hals. Søljer kom senere. Den originale drakten er utstilt på Alta Museum. Foto: Alf Ove Hansen

Da er det mørketid.

– Den bør heller døpes om til fargetiden! mener hun.

Les også: Jeg var heldig, det kunne gått langt verre

Dette er Alta

Alta ligger vest i Finnmark, og nevnes første gang i skriftlige kilder i 1520. Stedet var da trolig bebodd av et par hundre sjøsamer.

I dag grenser Norges syvende største kommune i areal mot Hasvik, Hammerfest, Loppa, Kvalsund, Porsanger, Kautokeino,Karasjok og Kvænangen.

Alta har i flere hundre år vært kjent for sin skifer, og i dag eksporteres en tredjedel.

Alta-aksjonen satte byen på kartet i nyere tid da miljøvernforkjempere lenket seg fast i Stilla. Lokalbefolkningen var splittet i synet på vannkraftutbyggingen.

Samfunnet preges i dag av mange selvstendig næringsdrivende samt store entreprenørselskaper innen bygg, anlegg og oppdrett, samt reiseliv.

<b>ALTAELVA:</b> Laksefisket i elva er kjent verden over. Den brukes også til rekreasjon, enten i kano, elvebåt eller på sykkel eller gåtur langs stiene. Med sin lange historie trekker den til seg både lorder fra Skottland, kongefamilien i Norge og helt vanlige folk.
Alle drømmer om å få
storlaksen på kroken!
ALTAELVA: Laksefisket i elva er kjent verden over. Den brukes også til rekreasjon, enten i kano, elvebåt eller på sykkel eller gåtur langs stiene. Med sin lange historie trekker den til seg både lorder fra Skottland, kongefamilien i Norge og helt vanlige folk. Alle drømmer om å få storlaksen på kroken! Foto: Alf Ove Hansen

Ting å oppleve og se

Ord og uttrykk

• E du helt loyd? = Idiotisk, skjønte
du ikke bedre?

• Gi foill bensin = Kjør på!
• Nu karve du! = En som er forvirret
og uorganisert.

• Ka du knote med? = Strever, plages
du med noe?

• Grynne = Vasse tungt, for eksempel
i snø.

• Niifst bra (ja, det skal være med to i-er) = Skikkelige fornøyd.

Et must!: Du har ikke vært i Alta hvis du ikke har sett Altaelva fra kano, elvebåt opp til Europas største canyon eller fra land. Gapahuker flere steder. Kontakt Sorrisniva.no og Glodexplorer.no.

En skjult perle: Nordlyskatedralen er ikke mye skjult, men bli overrasket av den vakre innsiden. Her er også kafé, og i underetasjen et interaktivt nordlyssenter hvor du kan teste sangstemmen din!

Ekstra koselig: Alta har helleristninger som er på Unescos verdensarvliste. Er du ikke glad i historie, kan du heller gå på den fine stien museet har laget. Ved vannkanten griller du din egen pølse eller tar en kopp kaffe. Museumsbutikken har lokale og nasjonale designskatter, og utsikten fra kafeen er byens beste. Altamuseum.no

<b>ALTA MUESEUM:</b> Helleristninger, en vakker sti, byens beste kaféutsikt og en butikk med unike og lokale produkter fra mat til smykker ... Alta Museum må oppleves!
ALTA MUESEUM: Helleristninger, en vakker sti, byens beste kaféutsikt og en butikk med unike og lokale produkter fra mat til smykker ... Alta Museum må oppleves! Foto: Alf Ove Hansen
<b>MORO FOR ALLE:</b> Klatreparken er ikke bare for barn. Faktisk er noen av løypene kun for voksne. Du avslutter i en zipline som går i 60 km/t!
MORO FOR ALLE: Klatreparken er ikke bare for barn. Faktisk er noen av løypene kun for voksne. Du avslutter i en zipline som går i 60 km/t! Foto: Alf Ove Hansen

For den aktive: Besøk SarvesAlta Klatrepark med noen løyper bare for voksne. Turen avsluttes med en 207 meters zipline i 60 km/t. Sarvesalta.no. Eller ta en el-sykkeltur til Alta Canyon. Kontakt Nordekspedisjon.no.

Visste du ...

... at Alta kalles Nordlysbyen? De første vitenskapelige observasjonene ble gjort i Alta, og med et tørt klima er Alta et godt sted for å se nordlyset.

Musikk: Aronnesrocken, som offisielt heter Alta Live. Her opptrer både lokale og nasjonalt kjente artister.

NB: Årets festival er avlyst. Neste gang blir 20. og 21. august 2021. Aronnesrocken.no

Flere tips finner du på Visitalta.no

Les også: Inger Ellen lærte aldri å lese eller skrive

Her sover og spiser du

<b>BAKE- OG KOKKEKUNST:</b> Johnny Trasti har fått flere utmerkelser for kokkekunsten sin. Bake gjør han også. Hos Trine &amp; Trasti kan du også bo og kjøre med huskyer.
BAKE- OG KOKKEKUNST: Johnny Trasti har fått flere utmerkelser for kokkekunsten sin. Bake gjør han også. Hos Trine & Trasti kan du også bo og kjøre med huskyer. Foto: Alf Ove Hansen
<b>LANDEMERKE:</b> Nordlyskatedralen er stilig også på innsiden med sin særegne himmelstige. I kjelleren er det et morsomt og informativt, interaktivt nordlyssenter!
LANDEMERKE: Nordlyskatedralen er stilig også på innsiden med sin særegne himmelstige. I kjelleren er det et morsomt og informativt, interaktivt nordlyssenter! Foto: Alf Ove Hansen

Hyggelig uteservering: Trasti & Trine ligger idyllisk til, og verdt turen ut av sentrum når du vil ha koselige omgivelser og lokal mat. Du kan også sitte inne her. Åpent bakeri fra april til september. Hundekjøring året rundt. Trastiogtrine.no

Tradisjonsmat: Hos Kokkejævel på Amfi-kjøpesenteret kan du forsyne deg av tradisjonsmat uten fabrikksmak, og selv veie både maten og salaten fra et rikholdig utvalg. På Stakeriet får du rein og tradisjonelle råvarer servert på elegant vis. Buffélunsjen gir godvaluta for pengene. Stakeriet.no

Spesiell overnatting: Glamping! Hos Holmen Husky Lodge bor du i en trelavvo med vinduer. Alle lavvoene har teppegulv, vedfyrt peis og elektriske tepper. Nærmeste naboer er lodgens huskyer – og kanskje en elg? Holmenhusky.no

Rimelig og bra overnatting: Det er tre campingplasser vegg i vegg kort vei fra sentrum og rett ved Altaelva.

<b>NORDLYSKATEDRALEN:</b> Dette er Europas nordligste katedral, og tegnet av Link arkitektur.
NORDLYSKATEDRALEN: Dette er Europas nordligste katedral, og tegnet av Link arkitektur. Foto: Alf Ove Hansen

Denne saken ble første gang publisert 05/05 2020, og sist oppdatert 05/05 2020.

Les også