Preikestolen

Tør du se 604 meter rett ned?

Du vil høyst sannsynlig ikke få Preikestolen for deg selv, men den er verdt turen uansett!

PREIKESTOLEN: Sammen med Nordkapp er Preikestolen Norges mest kjente klippe, og meget godt besøk gjennom hele toppsesongen fra april til oktober.
PREIKESTOLEN: Sammen med Nordkapp er Preikestolen Norges mest kjente klippe, og meget godt besøk gjennom hele toppsesongen fra april til oktober. Foto: Casper Tybjerg/Visit Norway
Publisert

Preikestolen er 604 meter høy og ligger som en prekestol over Lysefjorden. Den ble trolig dannet ved frostsprenging i den tida da isbreen lå ved og like over selve stolen, for rundt 10 000 år siden.

Vann som frøs i fjellsprekkene, sprengte løs store, kantete blokker som breen fraktet med seg. Preikestolen som turistmål ble oppdaget rundt 1900.

Les også: Magiske Dovrefjell

Spektakulært utsiktspunkt

Fra gammelt av hadde platået navnet Hyvlatonnå (høveltanna). I 2011 ble Preikestolen kåret til et av verdens mest spektakulære utsiktspunkter av både CNN og Lonely Planet.

Om turen til Preikestolen:

  • Vanskelighetsgrad: Middels, lettgått terreng på tilrettelagt sti.
  • Sesong: I utgangspunktet hele året, men det frarådes å gå om vinteren.
  • Varighet: 2 1/2 hver vei.
  • Lengde: 4,2 km.
  • Høyde: 604 moh.
  • Adkomst: Fylkesvei 529, fra Riskvei 13 i Jøssang.

Normal gangtid tur/retur P-plass ved Preikestolen fjellstue på sti (uegnet for rullestol/barnevogn) er 1,5–2 timer hver vei.

Turen fra Preikestolen fjellstue er 3,8 km med en høydeforskjell på 330 meter. Stien er utbedret med blant annet gamle jernbanesviller over en myr.

I 2013 og 2014 har sherpaer fra Nepal gjort omfattende utbedringer av stien med trapper og steinsetting. Det anbefales å bruke godt fottøy. I tørt vær er gode joggesko tilstrekkelig. Det er ikke anbefalt å gå turen vinterstid med snø og isføre. Beste sesong er fra april til oktober.

Mer info: www.preikestolen.no og www.preikestolenfjellstue.no

Les også: 10 fantastiske toppturer i Norge

Denne saken ble første gang publisert 05/05 2020.

Les også