Lisbeth (49) fikk hjertestans seks ganger 

Nikolaj og Lisbeth var på bowling da livene deres brått ble snudd opp ned

Nikolaj var nær ved å miste sitt livs kjærlighet da Lisbeth svevde mellom liv og død etter seks hjertestans på to timer. – Det våket en engel over meg, mener Lisbeth.

<b>NÆRHET:</b> – Dette er det beste sted jeg kan være, sier Lisbeth Hennskov om sin mann Nikolajs armkrok. Her er de sammen på sykehuset.
NÆRHET: – Dette er det beste sted jeg kan være, sier Lisbeth Hennskov om sin mann Nikolajs armkrok. Her er de sammen på sykehuset. Foto: Privat
Sist oppdatert

«Jeg kan ikke miste henne i dag», sa Nikolaj ut i luften.

Mens livredderne kjempet for å få Lisbeths hjerte i gang, sto han i et hjørne av et bowling­senter og enset ikke annet enn ubehag og frykt. Avmakten var verst.

– Jeg hadde overlatt det som var aller viktigst for meg, i andres hender, sier han.

Lisbeth Hennskov (49) og ektemannen Nikolaj Hennskov (47) bor idyllisk til ute på landet ved Søndersø, en liten by utenfor Odense i Danmark.

Labradoren Ekko vimser tilfreds rundt dem, og utsikten over grønne marker gir dem begge en følelse av ro.

Det er langt fra deres landlige hjem til det voldsomme vendepunktet de opplevde med Lisbeths hjertestans i fjor, og andre utfordringer paret har opplevd gjennom et langt liv sammen. På bordet står en blomsterbukett fra Nikolaj og vitner om at de har holdt sammen i medgang og motgang i 32 år.

Lisbeth var 13 år og Nikolaj 11 da han flyttet inn i Lisbeths nabohus i et villastrøk i Odense. Noen dager senere stakk han hodet ut av vinduet og fikk se naboens datter i sin hvite konfirmasjonskjole. Synet gikk rett til hjertet hans.

– Ettersom jeg var halvannet år yngre, var det ingen interesse andre veien, sier han og ler.

Forelsket i naboen

De to ble venner, og Nikolaj måtte høre om alle Lisbeths forelskelser og kjærlighetssorger. Først flere år senere gikk det opp for Lisbeth at Nikolaj fortsatte å stå ved hennes side, og at han prøvde så hardt. Da de endelig kysset hverandre, på vei hjem fra ungdomsklubben en kveld, sa Lisbeth: «Okay, da! Skal vi prøve å være kjærester i en måned?»

– Da han gikk fra fortauet og inn i hagegangen, hørte jeg at han ropte «yes, mann!», forteller Lisbeth.

Nikolaj ser – fortsatt – forelsket bort på sin kone og smiler til henne der hun sitter og forteller historien om deres begynnelse.

Kjærligheten mellom de to fikk virkelig prøvd seg i ungdomsårene. Lisbeths far var imot forholdet og ga sin 16-årige datter valget mellom familien og «fyren».

Da Lisbeth valgte Nikolaj, ble hun tvunget til å flytte hjemmefra, og noen svært vanskelige år fulgte. Som 17-åring flyttet også Nikolaj hjemmefra, og først da han kom i lære, og Lisbeth fikk jobb som assistent for handikappede, begynte det å gå fremover igjen.

Etter nesten ti år fikk Lisbeth også kontakt med foreldrene igjen. Og da paret var henholdsvis 25 og 26 år gamle, kjøpte de huset på landet og ble gift. Men det var ikke bare lykke for det unge paret.

Lisbeths helse hadde skrantet alvorlig i mange år. Hun jobbet i Nikolajs kjøkkenforretning to timer i uken da hun i fjor ble alvorlig syk en søndag på sensommeren. Hun hadde nylig mistet begge foreldrene.

– Jeg opplevde mye stress etter at de døde, og hadde det dårlig, forteller hun.

Les også: Den skjulte folkeplagen: – Noen vil dø av det, noen vil måtte leve med det hele livet

<b>SOFAKOS:</b> Stille stunder i sofaen sammen med labradoren Ekko har vært høyt prioritert i tiden etter Lisbeths hjertesykdom.
SOFAKOS: Stille stunder i sofaen sammen med labradoren Ekko har vært høyt prioritert i tiden etter Lisbeths hjertesykdom. Foto: Heidi Lundsgaard

Englevakt

En søndag de skulle feire bursdagene til Nikolaj og hans mor med en brunsj på bowlingsenteret, følte Lisbeth seg utilpass. Hun gikk på toalettet, og der begynte hun å føle seg ordentlig dårlig. Da hun fikk tilkalt hjelp, og Nikolaj fikk hjelp av personalet til å låse henne ut av toalettet, fikk hun seks hjertestans i løpet av de neste to timene.

– Det var altså nære på at jeg mistet mitt livs kjærlighet, sier Nikolaj stille.

Heldigvis var Lisbeths svoger, som er anestesisykepleier, også til stede på bowlingsenteret, og tilfeldigvis to leger og en annen sykepleier. Den første legen som kom til for å hjelpe, var hjertelege på intensivavdelingen, og Lisbeth fikk straks hjertemassasje, og det ble tatt i bruk hjertestarter.

– Det våket en engel over meg, mener Lisbeth.

Les også: Slik kan du forebygge hjerteinfarkt og hjertesvikt

<b>PÅ SENGEPOST:</b> Nikolaj var hos Lisbeth mye i løpet av de ti dagene hun var innlagt på sykehus etter hjertestansene.
PÅ SENGEPOST: Nikolaj var hos Lisbeth mye i løpet av de ti dagene hun var innlagt på sykehus etter hjertestansene. Foto: Privat

Kunstig koma

Etter en time ble hun kjørt til sykehuset. Her fikk Nikolaj snart vite at det var en blodpropp, og at hjertet hennes nå slo av egen kraft. Men legene var fortsatt usikre på om de ville oppnå kontakt med Lisbeth, som var blitt operert og lå i kunstig koma.

Etter seks timer våknet hun akkurat lenge nok til at Nikolaj fikk sagt «hei, kjære» og hun kunne klemme legens hånd. Det var gode tegn.

– Det var en gledens stund for meg, innrømmer Nikolaj.

I sin komatilstand, langt vekk, kjente Lisbeth at hun bare ventet på å høre stemmen til mannen sin.

<b>NY START:</b> – Nå begynner livet på nytt, sier Lisbeth og Nikolaj Hennskov som ser frem til mye reising og tid sammen.
NY START: – Nå begynner livet på nytt, sier Lisbeth og Nikolaj Hennskov som ser frem til mye reising og tid sammen. Foto: Heidi Lundsgaard

Enda tettere

Det finnes en tidsregning før og en etter de seks hjertestansene. Hendelsen har endret parets liv. Etter en overlevelseseufori fulgte en mørk nedtur for Lisbeth, og paret måtte ha mange tunge samtaler.

– Vi fant ut at vi har motsatte opplevelser av hendelsen. Da det var aller mest ubehagelig for meg, og jeg ikke visste om hun ville overleve, da var Lisbeth helt rolig, forteller Nikolaj.

– Jeg merket at de holdt på med meg, men min opplevelse var av lys, varme og stor fred, forteller Lisbeth, som først oppfattet smerte senere.

Men nå er livet i sentrum for paret. Lisbeth er så medtatt at hun har søkt om uførepensjon, mens Nikolaj har ansatt en medarbeider i butikken sånn at han kan være mer sammen med sin kone.

– Vi har jo alltid hatt hverandre. Vi har ikke kunnet få barn, men har vært flinke til å være bare oss to. Vi er gode til å snakke sammen, sier Nikolaj.

Les også: Pål (35) sitter på bussen da han ser at en bil har stanset på E6. Noe med man­nen i for­se­tet får Pål til å reagere – det blir avgjørende

Lever livet

Paret opplever at det ikke bare er på tross av, men også i kraft av opplevelsene de har vært gjennom, at de har holdt sammen.

– På grunn av min fars holdning da vi var unge, ble vi bundet tett sammen allerede da, sier Lisbeth.

– Når noe blir vanskelig, minner vi hverandre om at vi har vært gjennom mye verre. Nå er det ingenting som kan skille oss, fastslår hun.

Lisbeth får hjelp av en psykolog til å bearbeide sorgen og hjertesykdommen. Og nå har paret kjøpt seg bobil og vært på ferie i Kroatia. De har også vært en tur på Maldivene.

– Nå skal vi reise! Etter hele denne hjertehistorien gjelder det nå å leve livet, er de to enige om.

  • Akutte smerter midt i (vanligst) eller til venstre i brystet.
  • Typisk oppleves smerten som et trykk, en stramming eller et ubehag i brystet.
  • Ofte utstråling til én eller begge armer, særlig venstre, til hals og underkjeve, eventuelt til øvre del av ryggen. Av og til sitter smerten bare ett eller flere av disse stedene – eller helt øverst i magen, nær midtlinjen.
  • Smertene er vanligvis sterke, og lindres ikke av hvile, heller ikke ved bruk av nitroglyserin.
  • Smertene er oftest konstante, men kan av og til komme og gå.
  • Kvalme og brekninger er vanlig.
  • Kaldsvetting og/eller uforklarlig kortpustethet er også ganske vanlig.
  • Hver tredje som gjennomgår et hjerteinfarkt har ikke typiske symptomer med brystsmerter.
  • Atypiske hjerteinfarktsymptomer er vanligere hos eldre og diabetikere.
  • Atypiske hjerteinfarktsymptomer er noe vanligere hos kvinner enn menn. Derfor skal også anfall med uforklarlig, dårlig allmenntilstand tas alvorlig.

Kilde: Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (lhl.no)

Se mer

Denne saken ble første gang publisert 05/10 2023, og sist oppdatert 09/10 2023.

Les også