Sandra Lyng: - Jeg vet at det kan se ut som at mitt liv er smilende, men det har det ikke alltid vært

Sandra Lyng er aktuell med ny musikk denne vinteren, og klarer samtidig å sette vanskelige temaer på dagsordenen.

Sandra Lyng
Sandra Lyng Foto: Rune Bendiksen (Team Einar)
Publisert

I helgen skrev låtaktuelle Sandra Lyng (30) blogginnlegget #metoo, hvor hun tar et oppgjør med sextrakassering, spesielt i musikkbransjen.

«Dette har ingenting med en hyggelig klem å gjøre eller å si at en kollega er flink. Dette handler om at folk blir tråkket på. Det handler om at mange menn utnytter en maktposisjon ved å fornedre, utnytte og skade mennesker i en arbeidssituasjon.» skriver hun i blogginnlegget.

Les hele bakgrunnshistorien her: Sandra Lyng: - Mange menn utnytter en maktposisjon til å fornedre og utnytte

Saken ble i helgen en av både Side2 og Nettavisens aller mest leste. 

- Jeg synes metoo-kampanjen er veldig bra. Folk blir endelig stilt krav til, for man kan ikke holde på sånn som man gjør, sier Sandra til Side2. 

I en video tilhørende blogginnlegget trekker hun frem et konkret tilfelle i LA, der en musikkprodusent gjorde uønskede seksuelle tilnærminger til henne, og senere brøt samarbeidet med henne etter at hun hadde gjort det klart at hun ikke ville ligge med ham. 

- Jeg så nylig en serie som heter Alias Grace. Den var satt til 1800-tallet hvor menn i maktposisjoner utnyttet hushjelpene sine. De skulle ikke bare rydde, de skulle også være tilgjengelig for sex. Så føler jeg at det er faen ikke mye som har endret seg til 2017, hvor man ser menn i maktposisjoner utnytte unge jenter som er i en situasjon der de ønsker å bli godtatt eller de har et talent. Men så blir det sex som betyr noe, sånn som det har vært snakk om i skuespillerverden, komikerverden - og jeg kan love deg at det er sånn i musikkbransjen også. Jeg synes det er viktig å få sånne ting frem. Jeg synes det er viktig å være med og styrke og backe opp andre jenter og kvinner. 

- Vi hadde innsett hva som egentlig er viktig i livet

Sandra er aktuell med låten Fall om dagen, som er et samarbeid med P3-prisen-vinner Pål Tøien aka OnklP (33). 

De er to er blant landets mest kjente artister, og har kjent hverandre i en årrekke. Det er likevel første gang de samarbeider på en ordentlig utgivelse. 

- Det var liksom på tide at vi gjorde et samarbeid, vi har jo kjent hverandre i 14 år. Vi har gjort masse i studio, men har bare ikke funnet den type låter som vi har ønsket å gi ut. Og plutselig var det bare den riktige sangen.

Les også: Sandra Lyng og OnklP aktuelle med låt om kjærlighet sammen

Sandra Lyng og OnklP er aktuelle med låten Fall sammen.
Sandra Lyng og OnklP er aktuelle med låten Fall sammen. Foto: Rune Bendiksen

De ble kjent i 2004, da OnklP var up-and-coming rapstjerne og Sandra akkurat hadde vært med i Idol.

- Jeg synes det var litt fint å snakke om kjærlighet med Pål. Ofte forbinder man rappere med festing og den type ting. Men Pål er jo så fantastisk og har blottet sjelen sin i musikken. Da synes jeg det var fantastisk at vi kunne snakke om kjærlighet. Jeg tror vi begge var på et stadie der vi hadde innsett hva som egentlig er viktig i livet. 

Hun forteller at hun har fått veldig positive tilbakemeldinger, og spesielt fra folk som har fulgt henne helt siden hun var 16 år gammel, slo gjennom med Idol og senere ga ut låten Sommerflørt. 

- Noen sier det er noe av det beste jeg har gitt ut.

Hør Fall her:  

Låten ble skrevet sammen med OnklP og en låtskriver i januar i år. 

- Jeg hadde laget refrenget og han følte dette skikkelig. Så da kom det kjapt. Vi var ferdige med låten på bare noen timer. Så føltes det bare riktig når løvet begynner å falle og det er mørkt ute å slippe det nå. 

- Mange tenker når man er yngre at man skal chase karriere, tjene penger, kanskje få seg bil - i alle fall hvis man er fra min plass - prioritere kompiser og sånne ting. Så sitter man kanskje igjen en dag og innser at man har «neglectet» det som er aller viktigst, og det er jo kjærligheten. Det er dét som kan gjøre deg lykkelig, og ingen vil jo ende opp alene. Når man blir voksen, sånn som jeg og Pål har innsett at vi har blitt, så skjønner man at man skal ta vare på den personen som alltid er der for deg og ikke ta ting for gitt, forteller Sandra. 

- Hvis man er så heldig å finne noen, så ikke kast det bort på andre prioriteringer.

Sandra har vært sammen med bankmannen Lasse Joachim Langerud siden høsten 2015. Høsten 2016 kjøpte de to seg leilighet sammen på Skøyen. 

Les også: Sandra flytter sammen med kjæresten i ny leilighet

Foto: Astrid-Helen Holm / Mediehuset Nettavisen

- Jeg er nok grovere i kjeften enn de fleste

Sandra forteller at OnklP har vært der hele veien. 

- Jeg kom fra Mosjøen og kjente ingen. Så blir jeg plutselig tatt inn i miljøet til noen av de mest hardbarka karene i Oslo, i musikkollektivet Pass It. Gutta der var eldre enn meg, drev med hiphop og grafitti og hele den kulturen. Jeg husker at de i begynnelsen sa: «Nei, nå må dere gjemme unna alkohol og alt, nå kommer Sandra og hun er sånn søt». Men det stemmer jo ikke i det hele tatt. Hvis du kjenner meg, så er jeg langt ifra søt. Jeg er nok grovere i kjeften enn de aller fleste.

- Hva er yndlingsbanneordet ditt?

- Skrevsylte. Men kan være en hyggelig skrevsylte. Manageren min, som jeg elsker, hun er min skrevsylte. Så forkorter jeg det til «skrev». Jeg liker bare det ordet, for det er så heslig, og så er det ingen andre som bruker det. Jeg har lært det fra langt fra nord, for lenge, lenge siden.

- Du kan også si: «Hun er en jævlig skrævsylte», da er hun en skikkelig bitch. Så kan det være – dette er min skrevsylte, og da er hun den beste dama. Og så kan du banne med det også. I stedet for å si faen. 

Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

- Jeg har funnet ut i det siste at jeg ikke orker å sensurere meg selv i det siste. Personen jeg er, er jo egentlig en brautete nordlending som snakker som en bryggesjauer. Det er det som er meg. Så har jeg valgt å snakke som jeg snakker med vennene mine i intervjuer. Vise hvem jeg er. Selv om det kan være litt mye, det er jeg fullt klar over.

- Synes du selv at du er mye? 

- Jeg tar jo plass, jeg skjønner jo det. Men når man har en jobb hvor jobben er å stille seg i lyset, kan man heller ikke være en veldig sjenert person. Jeg er ikke så veldig sjenert og blir ikke flau.

- Hva er den siste situasjonen hvor du husker at du var skikkelig, skikkelig flau?

Sandra må tenke seg om en lang stund. 

- Jeg vet ikke. Skjønner du, eller? Jeg kan fjerte og jeg blir ikke flau. Jeg bare eier den fjerten, liksom. Jeg kan faktisk ikke svare på det! Det skal veldig, veldig mye til. Jeg kan bli flau hvis noen skryter av meg. For eksempel mammaen min, når hun skryter av meg og jeg sitter der. Da blir jeg flau.

Må lage musikk for å være lykkelig 

De som følger Sandra i sosiale medier, har antakeligvis fått med seg at hun har tilbrakt mye tid i studio denne høsten. Blant annet har hun laget en julelåt med Vidar Villa i samarbeid med Coca-Cola. 

- En veldig stor del av meg må være kreativ for å være lykkelig, og jeg må lage musikk for å ha det bra. Så for noen uker siden tok jeg med meg to produsenter og en venninne og en låtskriver på hyttetur. Da var vi der i fire dager og laget masse musikk. Vi laget masse musikk, blant annet coverversjon av Rockstar som vi la ut på Instagram. Det er livsviktig for meg for at jeg skal være lykkelig. Musikk for meg er alt, og det har det alltid vært. Men det er kanskje også litt trist. Jeg blir ikke glad hvis jeg ikke får gjort det. Da føler jeg meg ikke hel.

- Hva består hverdagen din av nå?

- Det er det som er så rart. Jeg har hatt vanlige jobber hvor jeg har vært på jobben fra klokken ni til fire. Nå kan jobben min fysisk være to timer, men samtidig er du jo aldri av jobb. Det er alltid 50 mails og fordi jeg driver mitt eget firma, alltid folk som skal ha svar og folk som skal ha lønn. Jeg vlogger og blogger fordi jeg føler jeg har ting å si som jeg ikke alltid får sagt gjennom musikken. Så er det alltid mye møter. Jeg prøver å trene ofte, det gir meg energi. Og så har jeg en del konserter. Jeg reiser rundt på events og kjører nye coverlåter og gjør klubbgigs, og vi gjør vanlige typer gigs. Det har jeg hatt masse av i sommer og høst. 

Sandra Lyng Haugen under det TV2-sendte programmet Allsang på Grensen i Halden. Hun har brukt store deler av ungdomstiden, og de siste årene på turné og å holde konserter.
Sandra Lyng Haugen under det TV2-sendte programmet Allsang på Grensen i Halden. Hun har brukt store deler av ungdomstiden, og de siste årene på turné og å holde konserter. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)

- Man blir seksualisert fra man er ung

På bloggen sin har Sandra tatt opp temaer om psykisk helse, homofili, selvfølelse og selvtillit, og har fått god respons. 

I 2016 skrev hun også en kronikk i Aftenposten der hun etterlyser et lavterskeltilbud slik at psykiske problemer hos barn blir fanget opp tidlig. 

Les også: Sandra Lyng: - Det er først nå jeg føler meg sterk nok

- Det er så mange ting jeg brenner for. Jeg tror at det er veldig viktig at vi snakker om hva som opptar generasjonen som kommer nå av ungdommer. 

- Det er en helt annen hverdag for en jente på 14 år i 2017 enn det var for meg som fortsatt lekte med Barbie og bada uten bikinitopp, for jeg hadde jo ikke fått pupper så hvorfor skulle jeg gjøre det, liksom? Nå blir man seksualisert fra man er så ung og det er sminke fra man er så ung, man må ta de perfekte bildene og man bryr seg om likes. Man kommer ikke hjem fra skolen og får fri fra for eksempel mobbere, for da er det nettrollene. 

- Trodde ikke jeg skulle overleve

Selv er hun ambassadør for Odinstifelsen. Stiftelsen ble grunnlagt i etterkant av bortgangen til mobbeofferet Odin Olsen Andersgård, som tok livet sitt, bare 13 år gammel. 

- Det må være vanskelig å vokse opp nå, og jeg vil bare si at på min måte så forstår jeg. Og jeg vet at det kan se ut som at mitt liv er smilende, men det har det ikke alltid vært. 

For en stund siden delte hun sin historie om bulimi, og fikk gode tilbakemeldinger. 

Les også: Til de som gruer seg til julematen

- Jeg har lyst til å bruke mine erfaringer til å si at jeg forstår hvordan noen har det og at det finnes et håp. Jeg levde plutselig barndomsdrømmen min, jeg som ikke trodde jeg skulle overleve en gang, for jeg hadde det så kjipt som barn. Jeg har skrevet musikk om spiseforstyrrelser, jeg har skrevet om mobbing, psykisk helse og fortapt kjærlighet. Det er ikke alltid alle som forstår budskapet i en sang. Derfor synes jeg det er deilig å få sagt det i en blogg.

Tidligere i høst bestemte hun seg også for å legge ut et bilde på Instagram der antall likes på bildet skulle resultere i summen hun skulle donere til Kreftforeningen. 

- Ikke ante jeg at jeg skulle få 16.000 likes! 

- Jeg har hatt kreft i familien og selv har måttet forebygge kreft ved å fjerne fire godartede svulster for fem år siden, forteller Sandra. 

- Etter det ble kroppen mye mindre seksualisert for min del. Herregud, vi skal være glade bare vi er friske. Vi skal embrace både strekkmerker, cellulitter og arr. Det er så viktig å se den ekte kvinnen. Er du frisk, er du perfekt akkurat sånn som du er. 

Les også:  - I dusjen begynner jeg å gråte, det ser så stygt ut

Denne saken ble første gang publisert 04/12 2017.

Les også