Når emo blir til indie

Er det nå vampyr-kidsa skal bli voksne?

Foto: Photo by: Kimberley French (Kimberley French)
Publisert

The Twilight Saga: New Moon
Soundtrack
Atlantic/Warner

Robert Pattinson ble alle emojenters store, våte drøm med knallsuksessen «Twilight» i fjor høst. Allerede nå er oppfølgeren «New Moon» her, og i motsetning til forrige gang følger det nå med et skrekkelig ambisiøst soundtrack med på vampyrkjøret.

Men om du trodde det ville florere med eyelinerglade karer som (gud forby!) Tokio Hotel på denne skiva, bør du skrinlegge fordommene og lytte litt nærmere.

Her har nemlig skaperne av «Twilight» samlet sammen noen av de aller mest tidsriktige og interessante indiefolka i verden akkurat nå. Vi nevner i fleng: Thom Yorke, Grizzly Bear, Editors, Lykke Li og The Killers er alle blant artistene som bidrar med hver sin nyskrevne låt.

Likevel er det amerikanske Death Cab For Cutie som får æren av å åpne ballet med den særdeles fengende indierockeren «Meet Me On The Equinox». Denne er også den første sangen som ble sluppet som singel fra soundtracket, og vi må (for en gangs skyld) si oss enige med plateselskapet her. Et godt valg, rett og slett!

Det betyr likevel ikke at resten av skiva er preget av fyllstoff og andre «herligheter» fra bandenes respektive skraphauger. Lykke Lis «Possibility» er en strålende og uendelig trist pianoballade som fint kunne vært en ordinær singelutgivelse fra den sjarmerende svensken.

Litt mer ukjente Sea Wolf og deres oppløftende sak «The Violet Hour» minner om Bright Eyes på sitt beste, og er et soleklart høydepunkt på dette soundtracket. Grizzly Bears «Slow Life» er en annen vinner, mens de alltid patostunge karene i Editors imponerer stort på platas beste spor «No Sound But The Wind».

Thom Yorke er blant de få artistene som skuffer en smule med sitt bidrag. «Hearing Damage» er minimalistisk elektronika-doom helt på det jevne fra Radiohead-sjefen. The Killers' bidrag er også under pari, og det er tydelig at Brandon Flowers og gutta ikke akkurat har spart på konfekten til ære for tenåringsvampyrene.

Men til tross for slikt småpirk er dette så absolutt en interessant og givende musikkopplevelse, selv for oss som ikke har sett hverken «Twilight» eller «New Moon».

Denne saken ble første gang publisert 18/10 2009.

Les også