Legendarisk militærkjøretøy

Under huden på Humvee

HMMWV, bedre kjent som Humvee eller bare Hummer har vært en mye benyttet, men svakt beskyttet, verktøy i særlig US Army og Marine Corp.

Pluss ikon
<b>BEVÆPNING:</b> Humvee kan utstyres med mange forskjellige våpen og våpen­systemer, som denne med Avenger-systemet.
BEVÆPNING: Humvee kan utstyres med mange forskjellige våpen og våpen­systemer, som denne med Avenger-systemet. Foto: AM General
Sist oppdatert

I 1985 ble Humvee satt i produksjon for å erstatte en rekke foreldede amerikanske militærkjøretøy som M151 Jeep.

Den militære betegnelsen HMMWV står for High-Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle, det vil si en flerbruksbil med stor mobilitet og fleksibilitet.

Opprinnelig var den ment som et lett nyttekjøretøy, men er modul­basert og finnes i en rekke varianter. Det finnes over 20 versjoner av Humvee, nærmere 300 000 er produsert og de benyttes av over 40 nasjoner, inkludert Norge som skal benytte Humvee som High Mobility Launcher i bakkebasert luftvern.

<b>VADING:</b> Det skal høy vann­stand til for å stoppe en Humvee med snorkel.
VADING: Det skal høy vann­stand til for å stoppe en Humvee med snorkel.

Kan brukes til alt

Ifølge Humvee-produsent AM General er 230 000 Humvees i tjeneste i det amerikanske forsvaret. Humvee brukes blant annet som rekognoseringskjøretøy, troppetransport, ambulanse, våpenbærer utskytningsrampe, sambandssentral og til special ops-oppdrag.

Den kom opprinnelig med en selvpustende V8-er med et slagvolum på 6,2 liter, som senere er blitt erstattet av en turboladet 6,5-liter som produserer 190 hestekrefter og et dreiemoment på 515 Nm. Kreftene sendes til hjulene med en firetrinns automatkasse. Det er vanlig med tre differensialer, foran og bak av typen Torsen, samt senterdiff som kan låses.

Utmerkede egenskaper i terrenget

Vanlig bakkeklaring er rundt 45 centimeter, i tillegg har Humvee portalaksler som kan heve drivakselen og differensialhuset og dermed øke terrengegenskapene. Med snorkel kan den vade opptil 1,5 meter. 37-tommers terrenghjul er standard. Toppfarten ligger rundt 115 km/t.

Minimalt overheng gir utmerkede egenskaper i terrenget, og den skal kunne ta seg opp stigninger på 60 prosent. Personellet om bord kan glede seg over klimaanlegg mens mekanikerne nok setter pris på alle standarddelene.

Humvee er fleksibel, pålitelig og robust – og enkel å vedlikeholde.

<b>ALLSIDIG:</b> Humvee er en altmuligmann som kan innrettes for mange <br/>ulike roller. 
ALLSIDIG: Humvee er en altmuligmann som kan innrettes for mange
ulike roller. 

Pansring etter behov

Humvee har vært flittig benyttet av amerikanerne i konfliktene i Somalia, Irak og Afghanistan. Men den var egentlig ikke bygget for en slik type krigstjeneste. IED (Improvised Explosive Device) er en særlig utfordring. Tidlige Humvee-versjoner var åpne og hadde dører av stoff, noe som gjorde personellet i kjøretøyet svært utsatt. Mange improviserte løsninger har vært prøvd i felten i de senere årene. Men nå kan fabrikken levere kraftigere pansring ettermontert. Humvee utstyres da med plater på undersiden av bilen, kraftigere og tyngre dører, sjokkabsorberende seter, skjold og mye annet. Men pansringen har sin pris i form av økt vekt, lavere fart og mobilitet. Mange Humvees er utstyrt med opptil to tonn med panserstål, noe som også går på bekostning av lastekapasiteten.

Slagkraft

Humvee må kunne bevæpnes for ildstøtte og selvforsvar, og det er forbløffende stor spennvidde i våpnene den kan føre. For det ­første har vi et utvalg av vanlige maskingeværer og mitraljøser. De fleste betjenes manuelt eller monteres i det fjernstyrte tårnsystemet CROWS. Det vanligste våpenet på Humvee er den legendariske mitraljøsen 12,7 mm M2 Browning, men den kan også utstyres med M134 Minigun, en type gatlingkanon med seks løp som skyter mellom 2000 og 6000 skudd per minutt. En M230 30 mm kanon er også en mulighet. Trengs enda kraftigere skyts har M1167-varianten det panser­brytende missilsystemet TOW (Tube-launched, Optically tracked, Wire-guided missile) Humvee kan også trekke en haubitser. Men versjonen som tar kaka er nok den ­Boeing-utviklede bakke-­til-luft-versjonen Avenger som er utstyrt med åtte Stinger-missiler.

Skytetårn

Humvee kan settes opp med mange forskjellige våpen og våpensystemer.

Snorkel

Med snorkel og høyt eksosrør helt bak (til høyre på grafikken) kan Humvee vade i opptil halvannen meter dypt vann.

Klimaanlegg

Aircondition er greit komfortutstyr når man bærer tung utrustning i varme land.

Portalaksler

Humvee har portalaksler som hever drivakselen og differensialhuset opp fra terrenget.

Beskyttet

Viktige mekaniske deler ligger beskyttet høyt oppe i bilens indre.

Dieseldrevet

Humvee kommer med en kraftig turbodiesel med et slag­volum på 6,5 liter.

4x4

Permanent firehjulstrekk via senterdifferensial 50:50 sikrer god fremkommelighet også i terrenget.

Understell

Humvee er fundamentert på en ramme­konstruksjon i stål.
Alle delene kan lett byttes ut. Den har uavhengig
fjæring.

Lett skrog

Karosseri med klinket og limte aluminiumsplater gir lav vekt og bedre prestasjoner i terrenget.

Pansring

Det finnes mange ulike pansrings­varianter av Humvee. Den kan fås med opptil to tonn med panser.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn

Denne saken ble første gang publisert 01/11 2019, og sist oppdatert 29/10 2019.

Les også