Reise

Slik unngår du å bli lurt med leiebil i utlandet

Dette er rådene du burde følge om du leier bil i ferien.

Pluss ikon
<b>MANGE FELLER:</b> Det er mye man burde være obs på dersom man leier bil på tur.
MANGE FELLER: Det er mye man burde være obs på dersom man leier bil på tur. Foto: Getty Images/Illustrasjonsfoto
Sist oppdatert

Fellesferien er i gang for fullt og for mange betyr det ferietur til utlandet. Få om noen ting er bedre enn friheten til å se og besøke det man vil mens man er utenfor de norske landegrenser. Som oftest betyr det leie av bil på ferien, men om man ikke er obs kan det fort bli en dyr affære.

Nå advarer forsikringsselskapet Frende Forsikring nordmenn om å passe på så de ikke blir lurt om de leier bil på ferieturen.

Fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Haugen, sier at mange er ikke klar over de forskjellige tingene man burde tenke på ved leie av bil. Han har flere tips til hva folk burde være klar over.

Ytre-Haugen anbefaler blant annet folk å gå igjennom leiekontrakten med lupe. Slik klarer du å unngå overraskelsesmomenter som ekstra pris per kilometer eller gebyr ved å ikke returnere bilen med full tank. Mange tenker ikke over dette når de blir presentert kun prisen for leie av bilen.

- Det er altfor ofte det som står med liten skrift som avgjør hvor stor sluttsummen blir, råder Ytre-Hauge i en pressemelding fra Frende Forsikring.

Har du riktig forsikring?

Én av de store usikkerhetsmomentene ved billeie er forsikring. Ofte føler folk seg presset til å kjøpe dyre tilleggsforsikringer i det de henter ut leiebilen, forsikringer man ofte ikke trenger da de er en del av manges reiseforsikring.

- Les gjerne litt om forsikringsdekningene de tilbyr på forhånd, og tenk igjennom hva du trenger. Ikke la deg lokke til dyre ordninger over skranken, selv om du er stresset og det ofte er lang kø når du skal hente ut bilen, tipser fagsjefen.

Bilforsikringen du har hjemme dekker ikke skader på leiebil.

- Se over kontrakten og sjekk at forsikring er i orden. Spør også hva du skal gjøre om uhellet er ute, eller om du får motorstopp. Hvem skal du ringe for å få hjelp?

Selv om du har ansvarsdekning på reiseforsikringen din, dekker den ikke skader som du påfører personer eller gjenstander når du kjører bil eller annet motorkjøretøy

- Er du så uheldig i trafikken kan det få alvorlige konsekvenser økonomisk, og det er svært viktig å tegne egen ansvarsforsikring om du leier kjøretøy i utlandet. Her hjemme er det obligatorisk, sier fagsjefen.

<b>SJEKK NØYE: </b>Det er fort gjort å la seg lure av dyre og unødvendige forsikringer når man leier bil på ferie. Sjekk derfor kontrakt og leiebil nøye. Her er det Frende Forsikrings fagsjef på motor Roger Ytre-Hauge som gir tomme-
SJEKK NØYE: Det er fort gjort å la seg lure av dyre og unødvendige forsikringer når man leier bil på ferie. Sjekk derfor kontrakt og leiebil nøye. Her er det Frende Forsikrings fagsjef på motor Roger Ytre-Hauge som gir tomme- Foto: Frende Forsikring

Én type forsikring du trenger

- Men det som kan være nyttig å sjekke, er om du har reiseforsikring som dekker egenandelen på leiebil ved skade. Da slipper du dyr egenandel, eller å kjøpe deg fri fra det, når du leier bil, sier han.

Ytre-Haugen sier at alle som leier bil må sørge for å ha kaskoforsikring som dekker brann, tyveri og skader.

- Ta med deg alt av verdisaker når du forlater bilen. Du skal ikke lenger enn til Gøteborg før proffe tyver er kjent for å tømme bilen på under ett minutt, forteller fagsjefen.

Forbrukerrådet er enig

Det er kanskje ikke så ofte Forbrukerrådet og forsikringsselskaper er enige, men når de kommer til leiebil ser de ut til å være på samme bølgelengde. Spesielt når det kommer til tilbud om kjøp av ekstra forsikring hos leiebilselskapet.

– Det er et stort problem at så mange forbrukere føler seg presset til å kjøpe produkter de ikke vil ha, har forbrukerdirektør Randi Flesland uttalt til Broom.

Men det er ikke bare i utlandet at slikt press forekommer. Også i Norge avdekket Forbrukerrådet samme taktikk.

– I vår undersøkelse av de fem største leiebilselskapene i Norge fant vi at svært få av dem gir forbrukerne mulighet til å kjøpe alle forsikringer når leiebilen bestilles på nett. Og, det er nettopp dette som er grunnen til at de kan utnytte forbrukernes usikkerhet og presse dem til å kjøpe produkter de ofte ikke trenger når bilen hentes ut, fortviler Flesland.

Forbrukerdirektøren sier at veldig mange har dekket tyveri av eiendeler og personskader i egen reiseforsikring. Da er det unødvendig å kjøpe ekstra forsikring.

Allikevel er det mange som hopper på tilbudet. Nær fire av ti kjøper ekstra forsikring de blir tilbudt når de henter ut bilen.

– De aller fleste kunne nok spart betydelige beløp og unngått dobbeltforsikring hvis de fikk muligheten til å velge hvilke forsikringer de faktisk trenger før de befinner seg i en stresset hentesituasjon, sier Flesland.

Sjekk bilen

Både Forburkerrådet og forsikringselskapene råder folk til å sjekke bilen ekstra nøye når man henter den. Ta bilder eller video av riper, steinsprut og gamle skader.

- Det er ikke uvanlig at useriøse leiebilfirma i ettertid krever betalt for reparasjon av skader som allerede var på bilen, så her gjelder det å være våken, advarer Ytre-Haugen.

Fagsjefen anbefaler å bruke kjente leiebilaktører dersom du leier bil på ferie.

- Hos store og kjente leiebilselskaper er sannsynligheten mindre for å bli lurt, rett og slett. Du får gjerne en standard kontrakt og grei rådgiving, sier Ytre-Hauge.

Han anbefaler uansett at du er grundig når du går igjennom avtalen og når du ser over bilen.

Denne saken ble første gang publisert 19/07 2018, og sist oppdatert 19/07 2018.

Les også