Nye Mercedes-Benz C-klasse

Mercedes med en skjermoffensiv

Nye Mercedes C-klasse har fått mye av storebror S-klasse, og kommer blant annet som ladbar hybrid med en elektrisk rekkevidde rundt 100 kilometer. 

Pluss ikon
Sist oppdatert

Stylingen er ny, den er blitt litt større, den kommer med mye av det siste av moderne teknologi fra Mercedes´ hyller, men fornyelsen kommer først og fremst til uttrykk i cockpiten der femte generasjon Mercedes C-klasse har tatt steget inn i det digitale førermiljøet for alvor.

Fingeravtrykk

Knappene, touchpaden og den knøttlille skjermen i forgjengeren er erstattet av en stor be­røringsskjerm som C-klasse har «fått» av S-klasse. Kjøretøy- og komfortfunksjonene betjenes med skjermen, som standard er 24,1 cm bred.

Den kan oppgraderes til en enda større versjon som måler 30,2 cm. Under multimedie­­skjermen finnes en fingeravtrykkskanner som logger deg på MBUX-systemet (Mercedes-­Benz User Experience).

Enklere navigering

Ifølge Mercedes ivare­tar og beskytter systemet personlige innstillinger og data som siste destinasjoner, adferdsbaserte anbefalinger, kalenderoppføringer og e-postadresser. Betalingsprosesser via «Mercedes me» er også forbeholdt autentiserte brukere. Instrumentpanelet er en frittstående LCD-skjerm med høy oppløsning. Den kommer også i to størrelser. C-klasse kan også leveres med «Augmented Video» hvor et kamera registrerer omgivelsene foran kjøretøyet, legger på virtuelle objekter, informasjon og markører på videobildet, og viser deg dette på multimedieskjermen – for eksempel trafikkskilt, retningspiler, anbefaling av filskifte og husnummer. Dette kan gjøre navigering enklere, spesielt i bystrøk.

Forbedret stemmeassistent

På listen over mulig ekstrautstyr finner vi også head up-display i farger. Sjåføren vil da se et virtuelt bilde på cirka 23x8 cm som projiseres over panseret i en avstand på rundt 4,5 m. Head up-­displayet viser informasjon om hastighet og for eksempel navigasjon. Stemmeassistenten «Hei Mercedes» skal være forbedret og skal kunne hjelpe deg med bilens funksjoner. Du kan for eksempel spørre om hvordan du kobler til en smarttelefon via Bluetooth eller hvor førstehjelpsutstyret finnes. 

C-klasse leveres standard med kraftige LED-lys, men du kan oppgradere til såkalte Digital Light-lysene som ble introdusert med nye S-klasse. Disse lysene har en lysmodul med tre ekstremt kraftige LED-lys i hver lykt, hvor lyset blir reflektert og sendt videre av 1,3 millioner mikrospeil. Dette skal gi svært kraftige lys uten at de blender andre trafikanter. De avanserte lysene kan i tillegg projisere ledelinjer og varselsymboler på veien foran deg, som for eksempel ved veiarbeid.

Ladbar hybrid

Nye C-klasse er ventet til Norge til sommeren. Først ut er bensin- og dieselvarianter med 48-voltssystem. Senere kommer også en ladbar hybrid med to-­liters bensinmotor og elmotor. Den skal ha en elektrisk rekkevidde på rundt 100 kilometer (WLTP). Batteriet vil ha en totalkapasitet på 25.4 kWh, og kan hurtiglades. Ladbare hybrider i kombinasjon med diesel vil komme som sedan og stasjonsvogn senere.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 11 2021

Denne saken ble første gang publisert 10/03 2021, og sist oppdatert 10/03 2021.

Les også