Turtips til helgen:

Den herlige, fargerike mc-høsten

Bjørnejakt? I går testet vi tre adventure-motorsykler i bjørnens rike, i området Hedalen - Vassfaret.

GODT UTGANGSPUNKT: Hedalen - et eldorado på to hjul.

GODT UTGANGSPUNKT: Hedalen - et eldorado på to hjul. Foto: Kjell Magne Aalbergsjø

Publisert Oppdatert

Akkurat nå er området mellom Krøderen/Hallingdalen og Sperillen/Begnadalen på sitt aller beste. Jegerne sitter på post, høstløvet flammer og grusveiene ligger som nysmurte snitter innover terrenget.

Klikk MC-redaksjonen - lurer du på hvem vi er? Se video - var der i går - på "bjørnejakt". For hva er vel mer naturlig når man skal teste tre adventure-sykler - eller eventyrssykler omskrevet til norsk, såkalte offroadere beregnet på turkjøring og grusveier - enn å dra på skikkelig eventyr.

Stedet for bjørnetragedie

Vassfaret - se Wikipedia - er området der man antar at den kjente slagbjørnen «Rugg» vokste opp. Gjetergutten Johan Sagadalen var bare 13 år da han døde av skader han fikk i møte med bamsen ved Blåfjellhaugene i 1906.

Johan var i området og gjette sau sammen med sin eldre bror Andreas. En versjon av hendelsesforløpet er at Johan lekte seg med å hoppe fra stein til stein, og plutselig havnet oppå en bjørn som lå og sov. Bjørnen bråvåknet, reiste seg og traff gutten med labben.

Uansett: Johan ble båret ned til setra av Ole K. Hilde, og behandlet av jernbanelege Saxelund. Gutten ble fraktet ned til bygda på båre, kjørt med hesteskyss til Gulsvik, dampbåt til Krøderen stasjon og tog til Drammen, hvor han døde en måned senere på Drammen sykehus. En minneplate er satt opp ved Blåfjellhaugene der tragedien skjedde.

Etter denne historien blir det fortalt at storparten av hans sambygdinger i Hallingdal ble bjørnehatere. Det er sjelden at folk i Hedalen og Hallingdalen er enige, så i Hedalen ble det derimot til at forklaringen på dødsfallet var dårlig legebehandling. De antok at bjørnen ble overrasket og reagerte i selvforsvar.

Demper i trøbbel

Uansett - turområdet er i dag fantastisk, også på to hjul. At vi aldri nådde fram til Blåfjellhaugene der tragedien skjedde må imidlertid tilskrives en inkontinent BMW-demper som fant det for godt å oppgi ånden inn på skogen.

I neste uke kan du lese hele sammenlikningstesten - inklusive en fin videosnutt - av syklene:

Har du spørsmål du ønsker besvart i sammenlikningen? Legg inn kommentar i fetet under eller send meg en mail: [email protected]

ADVENTURE MC: BMW F800 GS og Yamaha XT 660Z Tenere.

ADVENTURE MC: BMW F800 GS og Yamaha XT 660Z Tenere. Foto: Kjell Magne Aalbergsjø

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning