Hvorfor gjorde 71.000 denne endringen?

- De siste ukene har vi fått langt flere spørsmål om dette enn tidligere, sier forhandler.

Foto: (ThinkStock)
Publisert

– Andelen som velger full pakke med integrert skjerm, dvd-spiller, USB-port og navigasjon øker raskt. Mer enn 10.000 nordmenn valgte å ettermontere slikt utstyr i fjor. Det sier Geir Holid, produktsjef i utstyrskjeden BilXtra i en pressemelding.

I år tror han det blir enda flere.

– Det er mange som stiller høye krav til funksjonalitet, tilkoblingsmuligheter, lyd og design. Dessuten er slikt utstyr blitt ganske rimelig, så etterspørselen vil trolig fortsette å øke, mener Holid.

Fra 5.000 kr og oppover
Multimedia-løsninger for bil koster fra om lag 5.000 kroner og oppover, mens prisen på de enklere CD-radioene starter på rundt tusenlappen.

– Fortsatt er ettermarkedet størst for de rimelige CD-radioene. Ifjor kjøpte norske bileiere 71.000 slike radioer, men salget har flatet noe ut de siste årene. Av høyttalerpar ble det solgt om lag 30.000 ifjor, så det er mange som også er ute etter å oppgradere selve lyden, opplyser Holid.

Slitasje
Den vanligste grunnen til å bytte bilradio er slitasje og alder.

– Radioen er en slitedel man kan regne med at varer i kanskje seks-syv år, så det er helt normalt å skifte den ut midtveis i bilens levetid. Med den raske tekniske utviklingen vi ser nå, er det naturlig at mange samtidig velger å oppgradere, forteller Geir Holid.

Nyheten om at FM-båndet stenges i 2017 setter også fart på interessen for DAB-radio i bilen.

– De siste ukene har vi fått langt flere spørsmål om dette enn tidligere. Som regel lar det seg gjøre å oppgradere bilradioen til DAB med en omformer til mellom 500 og 1000 kroner,sier Geir Holid i BilXtra.

DAB tar over
Samtidig er bilstereo med fabrikkferdig DAB-radio på full fart inn i markedet.

– I løpet av mars lanserer vi en slik CD-radio med RDS og USB-port til snaut 2.000 kroner, sier salgssjef Espen Engh i Kenwood.

Han tror DAB-radioer vil ta over bilstereo-markedet lenge før 2017, og regner med at oppgradering av FM-radioer også vil ta av i løpet av året og neste år.

– Støyfritt radiomottak med 80 prosent dekning på landsbasis og flere kanaler å velge mellom motiverer mange til å anskaffe DAB-radio. Utvalget i alle prisklasser kommer til å øke raskt, sier Engh.

Denne saken ble første gang publisert 14/03 2011.

Les også