NORGESFERIE

Når solen skinner er dette Norges kanskje råeste campingplass

Er du i Lofoten og sola skinner, bør du få med deg en kveld på Hov Camping.

Pluss ikon
<b>GOD PLASS:</b> Med nærhet til havet den ene veien, og bak ligger fjellene.
GOD PLASS: Med nærhet til havet den ene veien, og bak ligger fjellene. Foto: Privat foto
Sist oppdatert

Hov Camping byr på himmel, hav, hester og harmoni. Det er vår konklusjon etter et opphold i strandsonen mellom fjell og hav.

Noen vil kanskje huske Vi Menns bobilbilags store Lofoten-artikkel i 2019, basert på en uke der i 2018. Den gangen visste vi om Hov Camping, men rakk aldri å besøke stedet.

I 2019 dro vi imidlertid oppover igjen, lokket av lovende værvarslinger og minnene om storslagne opplevelser i Lofoten. Og denne gangen sørget vi for at Hov Camping på Gimsøya, på nordsiden av Lofoten, sto på agendaen.

Som så mange andre campingplasser har den en fortid med gårdsdrift og fiske, kan dagens eier Frode Hov fortelle.

– Jeg er syvende generasjon eier av gården, og fortsatt driver vi med hester. Det var min mor som startet med camping på begynnelsen av nittitallet, da turismen i Lofoten begynte å øke, forteller Hov.

<b>RIDNING:</b> Hov Gård driver stort med utleie av hest, og arrangerer korte og lange rideturer på Islandshester.
RIDNING: Hov Gård driver stort med utleie av hest, og arrangerer korte og lange rideturer på Islandshester. Foto: Privat foto

Fordeler og ulemper

La det være sagt – dette er ikke en perfekt campingplass. Toaletter og dusj, for eksempel, holder relativt lav standard, noe som er en gjenganger i anmeldelser på Google. Det er heller ingen tømming for toaletter og gråvann her, noe som selvsagt også trekker ned for oss bobilturister.

Men for et kortere opphold spiller det ingen stor rolle. Bobiler flest har både dusj og toalett. Og da kan en fokusere på det som er virkelig bra med Hov Camping – beliggenheten og utsikten.

<b>HOV SAUNA:</b> Badstuen kan du bestille for to timer av gangen. Utsikt mot hav og eventuell solnedgang.
HOV SAUNA: Badstuen kan du bestille for to timer av gangen. Utsikt mot hav og eventuell solnedgang. Foto: Privat foto

Man kan ikke bestille plass her. Det er ikke noe problem, for arealene (gress) er store, og vi kan knapt se for oss at det noen gang skal være helt fullt her. Og når vi ankommer er det bare «orkesterplassene» helt nede ved stranden som er opptatt. Vi finner oss en annen flott plass, usjenert og med bord og benker vi kan okkupere midlertidig. Strøm eller ikke strøm – valget er (som regel) ditt.

Det meste er bedre utendørs når sola skinner og himmelen er blå. Slik er det ikke minst når man camper. Også når taket over hodet er av den faste sorten, og man kan berøre en vegg uten at det blir gjennomslag og vått. Vi står dessuten på gress, og dette er kanskje ikke stedet å oppsøke hvis det bøtter ned.

<b>HOVEDKVARTER:</b> Du betaler for oppholdet i automaten, eller i resepsjonen. På låven er det også restaurant og kafé.
HOVEDKVARTER: Du betaler for oppholdet i automaten, eller i resepsjonen. På låven er det også restaurant og kafé. Foto: Privat foto

Ren lykke

Å sitte i campingstolen og betrakte solnedgangen, gjerne med et glass god drikke en snau armlengdes avstand unna blir heller aldri feil. Det som krydrer opplevelsen denne kvelden, er strømmen av Islandshester som lunter fredfullt langs stranden, forbi lattermilde ungdommer som synger og flørter, og varmer seg med tepper og bål.

Vi vurderer den store sylinderformede badstuen med vedfyring. Den har plass til fjorten personer, og utsikt direkte mot havet. 200 kroner for to timer inkluderer også håndkle, samt toalett og dusj tilknyttet badstuen.

Selve Hov Gård huser først og fremst en nyoppusset restaurant og gårdskafé. Låven restaurant ser svært innbydende ut – uhøytidelig og koselig, med grovskårne bord som nok tåler en ølskvett og litt saus. Maten og kakene ryktes å holde høy kvalitet. Retter som baktvillkveite, tartar av kveite, konfitert svineside, bresert oksebryst i øl og sherry, Lofastost fra Aalan gård eller tilslørte bondepiker gir oss vann i munnen. Men siden vi har en gneldrebikkje må vi nøye oss med å koke hjemme.

Vandrerglade som vi er, gikk vi opp på det 368 meter høye fjellet Hoven, som ligger like bak campingplassen. En lett tur med flott utsikt som belønning. Og for dere som spiller golf; verdens nordligste linksbane («nakne» kystnære golfbaner) – Lofoten Links – ligger like ved Hov Camping.

Denne saken ble første gang publisert 05/05 2020, og sist oppdatert 22/05 2020.

Les også