NORGESFERIE

Skal du ha plass her må du være tidlig ute

Kjørnes Camping og Fjord­hytter byr på fjordnær idyll. Slikt går ikke upåaktet hen.

Pluss ikon
<b>Å VESTLAND:</b> Norsk fjordidyll frister bobil­turister fra mange land.
Å VESTLAND: Norsk fjordidyll frister bobil­turister fra mange land. Foto: Geir Svardal
Sist oppdatert

Noen campingplasser har et fortrinn gjennom å være plassert ved trafikale knutepunkter. Kjørnes Camping og Fjordhytter er bokstavelig talt i den posisjonen, og ligger dertil vakkert til helt nede ved Sognefjorden, tre kilometer unna Sogndal, med en rekke turistattraksjoner relativt korte bilturer unna.

Vi avla campingplassen en visitt da vi var på vei fra vest mot øst. Er den så fin som ryktet sier, plassen som medlemmene i Norsk Bobil og Caravan Club mente var landets beste i 2014?

Svaret er ja. Og renommeet har åpenbart spredd seg. Det er nemlig fullt her, en lørdag i juni. Nå kan vi berolige to beklagende unge damer i resepsjonen med at vi uansett bare vil se oss om. En av dem er Oda-Johanne Kjørnes, datter til ekteparet som eier og driver campingplassen. Hun kan fortelle at foreldrene har tatt en pustepause og ikke er til stede. Men senere får vi kontakt med Eli Helga Grimsen, som driver plassen sammen med mannen Terje Kjørnes.

<b>KREMPLASSER:</b> Som alltid er noen bobilplasser bedre enn andre. Men her finnes det ingen dårlige plasser.
KREMPLASSER: Som alltid er noen bobilplasser bedre enn andre. Men her finnes det ingen dårlige plasser. Foto: Geir Svardal

Siden 50-tallet

Mer reise og bobilstoff i Vi Menns digitale arkiv

Klikk deg inn på Vi Menn+ og få tilgang på alt stoffet Vi Menn har produsert siden 1951.

Hun kan fortelle om en campingplass som – i likhet med mange andre – har bakgrunn i gårdsdrift. Kjørnes gård leide ut teltplasser allerede på 50-tallet da norsk camping vokste kraftig. Gradvis har gårdsdriften blitt en fulltids campingplass, men 2001 var året da det virkelig skjedde mye. Da ble det planert og laget plasser med strøm der bobilturister kan stå i vater og nyte klukkene fra Sognefjorden. Veier ble bygget og asfaltert. En skikkelig resepsjon ble stablet på bena. Nå var det alvor.

Etterpå var det ikke bare den gunstige plasseringen («Sogndal er jo et stort veikryss», som Grimsen sier) som tiltrakk seg gjester. Plassen i seg selv er en magnet. Og gjester strømmet og strømmer til.

– Kjørnes har åpent hele året, og har rundt 42 000 gjestedøgn i året. I juli og august er det fullt der, forteller Grimsen. Med 200–300 innsjekkinger om dagen ble det i perioder nesten litt mye, forteller hun.

<b>VERTSKAP:</b> Oda-Johanne Kjørnes og Jenny Grindedal Ertesvåg hadde sommerjobb som campingverter.
VERTSKAP: Oda-Johanne Kjørnes og Jenny Grindedal Ertesvåg hadde sommerjobb som campingverter. Foto: Geir Svardal

Utvider

Så stor er pågangen at gravemaskinene må til igjen for å utvide. De 140 plassene, hvorav 55 var asfalterte bobilplasser med strøm, var rett og slett ikke nok. Nå har plassen 62 asfalterte plasser for bobil. Campingplassen er delt opp i to områder, som begge oppgraderes. Et naust fra 1800-tallet skal gjøres om til lysthus og oppholdsrom.

SOGNEFJORDEN: Ikke rart plassen er populær med denne beliggenheten ved Sognefjorden og kort vei til Sogndal.
SOGNEFJORDEN: Ikke rart plassen er populær med denne beliggenheten ved Sognefjorden og kort vei til Sogndal. Foto: Kjørnes Camping

I 2019 kostet det 290 kroner døgnet for en bobil, pluss 50 kroner for strøm. Nå er prisene økt til 330 kroner per døgn. Det inkluderer to voksne. Strømmen koster fortsatt 50 kroner.

– Bobilfolk hevder jo gjerne at de ikke behøver så mye, men også der er behovene forskjellige, så vi må kunne tilby alt. Investeringer koster, og da må vi øke prisene noe, forteller Grimsen.

Denne saken ble første gang publisert 05/05 2020, og sist oppdatert 06/05 2020.

Les også