Kosetur på Vestlandet

En fantastisk feriebåt for
norsk sommer

Helgetur i helnorske Skilsø Panorama 39 på Vestlandet. Det lukter regnbyger, ullundertøy og Gore-Tex lang vei. Men så feil kan man altså ta. Det ble i stedet en båttur for historiebøkene. Sjekk bildene i saken!

Pluss ikon
<b>INNE ER UTE:</b> Åpne løsninger i Skilsø Panorama 39 sørger for utefølelse selv i cockpit. Her dupper vi i den tradisjonsrike uthavna Glesvær. 
INNE ER UTE: Åpne løsninger i Skilsø Panorama 39 sørger for utefølelse selv i cockpit. Her dupper vi i den tradisjonsrike uthavna Glesvær. 
Sist oppdatert
<b>BEKKJARVIK:</b> To av de mest kjente landemerkene her på Selbjørn er statuen Sildajento og Bekkjarvik gjestgiveri i bakgrunnen. Det har vært i drift siden slutten av 1600-tallet da stedet etablerte seg på grunnlag av sildefiske. Ved siden av salting av sild, har Bekkjarvik livnært seg på hummer, tønne- og notproduksjon. Gjestgiveriet har fått gourmetstempel, takket være Bocuse d`Or-vinner fra 2015 Ørjan Johannessen.
BEKKJARVIK: To av de mest kjente landemerkene her på Selbjørn er statuen Sildajento og Bekkjarvik gjestgiveri i bakgrunnen. Det har vært i drift siden slutten av 1600-tallet da stedet etablerte seg på grunnlag av sildefiske. Ved siden av salting av sild, har Bekkjarvik livnært seg på hummer, tønne- og notproduksjon. Gjestgiveriet har fått gourmetstempel, takket være Bocuse d`Or-vinner fra 2015 Ørjan Johannessen.
<b>GJESTEHAVN:</b> Bekkjarvik ligger i Austevoll kommune, den rikeste av kommunene i Hordaland både med tanke gjennomsnittsinntekt og -formue. Det kan man ikke unngå å legge merke til fra sjøsiden, både med tanke på standard og størrelse på lystbåtene, eller de mange praktfulle eiendommene langs sjøen. Enten nybygg, eller flott restaurerte tradisjonsbygg. Omgivelsene ved gjestehavna i Bekkjarvik er et godt eksempel, der man gjerne kan puste ut noen timer etter lunsj på gjestgiveriet.
GJESTEHAVN: Bekkjarvik ligger i Austevoll kommune, den rikeste av kommunene i Hordaland både med tanke gjennomsnittsinntekt og -formue. Det kan man ikke unngå å legge merke til fra sjøsiden, både med tanke på standard og størrelse på lystbåtene, eller de mange praktfulle eiendommene langs sjøen. Enten nybygg, eller flott restaurerte tradisjonsbygg. Omgivelsene ved gjestehavna i Bekkjarvik er et godt eksempel, der man gjerne kan puste ut noen timer etter lunsj på gjestgiveriet.

Vi hadde egentlig tenkt oss nordover fra Bergen, i retning Sogne­fjorden. Men vind­varselet satte en stopper for det, med stiv til sterk nordlig kuling. Hvorfor ikke sette kursen sør over i stedet for? Pent vær, varmt og lett bris høres ut som et bedre forslag fra meteorologene.

Det skal vise seg å bli et godt valg. Det eneste som ikke stemmer er brisen. Kun i de verste vindkastene kan den beskrives som lett. Stort sett er det bare noen snille sekundmeter som svaler våre svette ansikter. Sørover fra Bergen cruiser vi 26 knop i Skilsø Panorama 39, i T-skjorta med alle luker og dører åpne.

Vi har noen få faste poster på programmet, ellers lar vi innfallene og nysgjerrigheten styre oss. Akkurat den friheten vi liker å ta med på båttur. Ser det mer spennende ut inn det andre sundet, så styrer vi dit. Og havner til slutt i Leirvik på Stord og fiskemiddag på uterestaurant fredag kveld.

<b>LEIRVIK BY NIGHT:</b> Vår Skilsø Panorama 39 egner seg utmerket for å legge mange nautiske mil bak seg på helgetur. Her har vi funnet roen i den lyse juninatten i den rommelige gjestehavna på Leirvik lengst syd på Stord.
LEIRVIK BY NIGHT: Vår Skilsø Panorama 39 egner seg utmerket for å legge mange nautiske mil bak seg på helgetur. Her har vi funnet roen i den lyse juninatten i den rommelige gjestehavna på Leirvik lengst syd på Stord.
<b>STRANDHUGG I VARMEN:</b> Mellom øyer og skjær i Fitjar-området er det fint å gå i land med småbåt. Da kommer du letter til i de grunne vikene og finner de fredelige plettene på land. I bakgrunnen vindmøller fra Midtfjellet vindpark på Stord. Med 55 turbiner er den av de største i sitt slag i Norge og produserer årlig 433,7 GWh.
STRANDHUGG I VARMEN: Mellom øyer og skjær i Fitjar-området er det fint å gå i land med småbåt. Da kommer du letter til i de grunne vikene og finner de fredelige plettene på land. I bakgrunnen vindmøller fra Midtfjellet vindpark på Stord. Med 55 turbiner er den av de største i sitt slag i Norge og produserer årlig 433,7 GWh.
<b>TROPISK:</b> Det er ikke ofte du kan nyte turen i shorts og bar over­kropp fra fordekket i skjærgården sør for Bergen. Men denne juni­helgen med lett bris og tempera­turer på 20-tallet representerer et etterlengtet unntak.
TROPISK: Det er ikke ofte du kan nyte turen i shorts og bar over­kropp fra fordekket i skjærgården sør for Bergen. Men denne juni­helgen med lett bris og tempera­turer på 20-tallet representerer et etterlengtet unntak.
<b>SÆREGEN SJARM:</b> For oss østfra er den klassiske bebyggelsen på øyene alltid et eget syn. De vitner på sin karakteristiske måte om tidlige tiders tøffe liv og varierte næringsgrunnlag. Her et ganske typisk eksempel fra Fitjar-området på nordvestsiden av Stord.
SÆREGEN SJARM: For oss østfra er den klassiske bebyggelsen på øyene alltid et eget syn. De vitner på sin karakteristiske måte om tidlige tiders tøffe liv og varierte næringsgrunnlag. Her et ganske typisk eksempel fra Fitjar-området på nordvestsiden av Stord.

Lørdagen sikksakker vi nordover igjen. Inn i Hardangerfjorden, ut gjennom smale sund og idylliske viker til Marstein fyr. Der Nord­-
sjøen møter kysten, uten å by på annet enn dovne dønninger denne varme juni-lørdagen.

<b>GRØNN SKJÆRGÅRD:</b> På nordsiden av Tysnesøya ligger frodige Godøysund med mange småøyer. Her er det fine naturlige sund og viker, med gode muligheter for å ligge ute i fredelig naturhavn. Vi følger ekstra godt med på ekkolodd og kart, for innimellom småøyene er det tidvis ganske grunt.
GRØNN SKJÆRGÅRD: På nordsiden av Tysnesøya ligger frodige Godøysund med mange småøyer. Her er det fine naturlige sund og viker, med gode muligheter for å ligge ute i fredelig naturhavn. Vi følger ekstra godt med på ekkolodd og kart, for innimellom småøyene er det tidvis ganske grunt.
<b>20 GRADER:</b> Normalt sett pleier pysete østlendinger å vegre seg for å bade på Vestlandet i juni. Men en lang godværs­periode har sørget for badetemperaturer selv vi kan takle. Her i skjærgården sør for Leirvik i utløpet av Hardangerfjorden.
20 GRADER: Normalt sett pleier pysete østlendinger å vegre seg for å bade på Vestlandet i juni. Men en lang godværs­periode har sørget for badetemperaturer selv vi kan takle. Her i skjærgården sør for Leirvik i utløpet av Hardangerfjorden.

Til slutt havner vi ved gjestebryggen på Cornelius restaurant. Hit kommer du kun med båt. Og etter en svært vellykket lørdagskveld – spesielt på det kulinariske planet – er vi glade for å kunne være nær Bergen og stekke oss litt ekstra i køyene før det er tid for å returnere båten til Viknes-verftet igjen.

<b>HYSETRYNE:</b> På brygga foran Cornelius restaurant er det tid for «anker­øl». Og hva passer vel bedre enn 7 Fjell Seafood Season spesialøl brygget for sjømat. Også kjent under navnet «Hysetryne», et begrep som beskriver utseendet på fisk som blir trukket opp fra store dyp. Brygget på tang og sjøvann, smaksatt med sitrus passer det utmerket som en avslutning på en lang dag på sjøen og oppvarming til kveldens kulinariske gleder.
HYSETRYNE: På brygga foran Cornelius restaurant er det tid for «anker­øl». Og hva passer vel bedre enn 7 Fjell Seafood Season spesialøl brygget for sjømat. Også kjent under navnet «Hysetryne», et begrep som beskriver utseendet på fisk som blir trukket opp fra store dyp. Brygget på tang og sjøvann, smaksatt med sitrus passer det utmerket som en avslutning på en lang dag på sjøen og oppvarming til kveldens kulinariske gleder.
<b>BARE MED BÅT:</b> Cornelius restaurant er et særegent spisested beliggende på en holme nord på Bjornøyna mellom Flesland og Bergen. Hit kommer gjestene med båt fra Bergen, eller som oss – på egen kjøl. Skjelleverandør Alf Roald Sætre og diplomkokk Odd Einar Tufteland står bak restauranten. Den er oppkalt etter Sætres bestefar Cornelius som var i godt selskap da han i 1880 stiftet det første produksjonsselskapet for østersyngel i Norge: Det gjorde han med kaffekjøpmann og biolog Herman B. Friele, bestefar til tidligere borgermester i Bergen, og Christian Michelsen, som senere ble Norges første statsminister. 
BARE MED BÅT: Cornelius restaurant er et særegent spisested beliggende på en holme nord på Bjornøyna mellom Flesland og Bergen. Hit kommer gjestene med båt fra Bergen, eller som oss – på egen kjøl. Skjelleverandør Alf Roald Sætre og diplomkokk Odd Einar Tufteland står bak restauranten. Den er oppkalt etter Sætres bestefar Cornelius som var i godt selskap da han i 1880 stiftet det første produksjonsselskapet for østersyngel i Norge: Det gjorde han med kaffekjøpmann og biolog Herman B. Friele, bestefar til tidligere borgermester i Bergen, og Christian Michelsen, som senere ble Norges første statsminister. 
<b>VOLDSOMME DIMENSJONER:</b> Øyene i Toftosen sørvest for Glesvær er ikke som de små glatte svabergene vi er vant til fra Sørlandskysten. Vi blir små sammenlignet med naturomgivelsene. Men overalt er det små og store fritidsbåter på tur, og mange gjør som disse to: Hiver snøret over ripa og håper havet kan by på noe riktig lekkert til middag.
VOLDSOMME DIMENSJONER: Øyene i Toftosen sørvest for Glesvær er ikke som de små glatte svabergene vi er vant til fra Sørlandskysten. Vi blir små sammenlignet med naturomgivelsene. Men overalt er det små og store fritidsbåter på tur, og mange gjør som disse to: Hiver snøret over ripa og håper havet kan by på noe riktig lekkert til middag.
<b>UNDERVEIS:</b> Skilsø Panorama 39 lever opp til navnet fra cockpit. For det første er det mange muligheter til å åpne opp rundt inneområdet. I tillegg er både førerplass, copilotplass og – som her – underveisplassen i salongen utstyrt med flott utsyn slik at du virkelig kan nyte landskapet.
UNDERVEIS: Skilsø Panorama 39 lever opp til navnet fra cockpit. For det første er det mange muligheter til å åpne opp rundt inneområdet. I tillegg er både førerplass, copilotplass og – som her – underveisplassen i salongen utstyrt med flott utsyn slik at du virkelig kan nyte landskapet.
<b>BROENES RIKE:</b> Høye, lave, korte eller lange. Broer seiler vi under overalt på vår todagerstur. Som denne nord på Tysnesøya.
BROENES RIKE: Høye, lave, korte eller lange. Broer seiler vi under overalt på vår todagerstur. Som denne nord på Tysnesøya.
<b>YTTERST I HAVET:</b> Marstein fyr er et velkjent landemerke og markerer den sørlige innseilingen til Bergen. Bildet er tatt fra lesiden og flytedressene på brygga vitner om at fyret er et populært utfartssted for organiserte turer fra Panorama Hotel og Resort helt syd på Sotra. Her kan man overnatte eller dra på kortere turer, med ulike grader av bevertning. Marstein ligger værhardt til og selv om fyret ligger 28 meter over havet, ble bølgebryterne i betong rundt bygningene knust under ekstremværet Inga i 2005.
YTTERST I HAVET: Marstein fyr er et velkjent landemerke og markerer den sørlige innseilingen til Bergen. Bildet er tatt fra lesiden og flytedressene på brygga vitner om at fyret er et populært utfartssted for organiserte turer fra Panorama Hotel og Resort helt syd på Sotra. Her kan man overnatte eller dra på kortere turer, med ulike grader av bevertning. Marstein ligger værhardt til og selv om fyret ligger 28 meter over havet, ble bølgebryterne i betong rundt bygningene knust under ekstremværet Inga i 2005.

Denne saken ble første gang publisert 23/04 2019, og sist oppdatert 23/04 2019.

Les også