Test av barneseter

Ditt barnesete kan være farlig

Barneseter som er godkjent i Norge blir slaktet i test.

SIKKERHET: Alle foreldre vil at barna deres skal sitte sikkert i bilen. Men ikke alle setene på det norske markedet er like gode.

SIKKERHET: Alle foreldre vil at barna deres skal sitte sikkert i bilen. Men ikke alle setene på det norske markedet er like gode. Foto: Foto: chimothy27 på Flicker.com. Noen rettigheter reservert.

Publisert Oppdatert

Oppdatert 2014: Les vår stortest av bilstoler her!

Det er Forbruker-rapporten som har testet 18 barneseter for bil. Alle er godkjent til bruk i Norge, men ikke alle er like sikre for barnet ditt, viser testen. Testresultatene spriker voldsomt, og de 18 barnesetene varierer fra 78 til 12 poeng av 100 mulige.

Forover eller bakover?

Ifølge Trygg Trafikk er det fem ganger større sjanse for å bli skadet eller drept i et foroverlent sete. Derfor bør barn sitte i et bakoverlent sete fram til de er rundt fire år, anbefaler Trygg Trafikk.

Dersom barnet sitter i en foroverlent sete kan hodet kastes fremover ved en kollisjon. Barns hode er nemlig større og tyngre i forhold til resten av kroppen, og nakkemuskulaturen er dessuten mindre utviklet enn på et voksent menneske.

Likevel viser testen at et godt foroverlent sete likevel kan være bedre enn et dårlig bakoverlent.

Les også: Hvilket barnesete skal du velge?

Festingen avgjør sikkerheten

Setene ble testet i forskjellige festeposisjoner i bilen. Testresultatet avhenger veldig av hvilken måte barnesetet var festet på.

HVILKEN VEI? Trygg Trafikk anbefaler at barn sitter bakovervendt fram til fireårsalderen.

HVILKEN VEI? Trygg Trafikk anbefaler at barn sitter bakovervendt fram til fireårsalderen. Foto: Foto: TheNickster på Flicker.com. Noen rettigheter reservert.

For eksempel gjorde spedbarn-setet Emmaljunga First Class 0+ det bra (66 poeng) i Forbruker-rapporten sin test når den ble festet kun med bilbelte. Mens når man plasserte setet i det tilhørende fundamentet man kan kjøpe som ekstrautstyr, fikk Emmaljunga First Class 0+ strykkarakter (20 poeng). I en frontkollisjon løsnet nemlig setet fra fundamentet og ble kastet framover i bilen. Setet er bakovervendt.

Les også: Velg bilstol til babyen

RÖMER Babysafe Plus Isofix er barnesetet som topper poengskalaen får 78 poeng når det er festet ved hjelp av en isofix-løsning i bilen, men får ni poeng mindre uten isofix-bøylen. Beregnet for barn mellom 0-1 år.

Testens soleklare taper ble SYPO 01/02, som bare fikk 12 poeng av 100 mulige. Setet fikk den dårligste karakteren når det gjelder sikkerhet. Setet er forovervendt, og er beregnet for barn mellom 4 og 10 år.

Les også: Tester av utstyr for barn

Strenge krav

Ifølge Forbruker-rapporten har barnesetene blitt testet etter enda strengere krav enn den europeiske standarden ECE R44. Forbruker-rapporten har testet setene i kollisjon med høyere hastighet enn den europeiske standarden. Barnets komfort, sidekollisjoner og risikoen for å installere setene feil er blant de andre punktene i testen. Se testkriteriene her

Se hele testen på Forbruker-rapporten sine sider

Les også: De beste bæremeisene

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning