Irritasjonsmomenter i trafikken

Disse bilistene irriterer oss

Det er mye som kan irritere i trafikken, men særlig én ting skiller seg ut. 

Pluss ikon
<b>DETTE IRRITERER:</b> Undersøkelsen fra Norstat viser at sjåfører som ikke bruker blinklys, eller som holder på med andre ting som mobiltelefonen mens de kjører, er det som irriterer andre bilister mest. 
DETTE IRRITERER: Undersøkelsen fra Norstat viser at sjåfører som ikke bruker blinklys, eller som holder på med andre ting som mobiltelefonen mens de kjører, er det som irriterer andre bilister mest.  Foto: Pixabay
Sist oppdatert

Du har sikkert opplevd det. Du står ved en trafikkert rundkjøring og venter på at det skal bli klart til å kjøre inn. En bil svinger plutselig ut av rundkjøring uten å bruke blinklyset. Hadde vedkommende bilist signalisert at han eller hun skulle ut av rundkjøring kunne du kjørt inn.

I stedet må du vente på neste sjanse. Synes du det er irriterende? Hvis det er tilfelle, så er du ikke alene. I en spørreundersøkelse om bruk av billys som Infact har gjennomført for NAF går det frem at over 50 prosent av oss irriterer oss aller mest over bilister som ikke bruker blinklys.

– Blinklysene bruker vi til å kommunisere med andre på veien for å vise hvor vi skal. Det er derfor ikke rart at manglende bruk av blinklys irriterer oss, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Ikke bare skaper det irritasjon når folk ikke bruke blinklyset, men det skaper både forsinkelser og farlige situasjoner også, mener Sødal.

<b>LYSBRUK:</b> Over halvparten av oss irriterer oss aller mest når andre bilister ikke bruker blinklys, viser en fersk undersøkelse om bruk av billys som Infact har gjennomført for NAF. 
LYSBRUK: Over halvparten av oss irriterer oss aller mest når andre bilister ikke bruker blinklys, viser en fersk undersøkelse om bruk av billys som Infact har gjennomført for NAF.  Foto: Martin Jansen

– Veldig farlig

Resultatet i Infact-undersøkelsen korrelerer med en undersøkelse som Norstat gjorde for forsik­ringsselskapet Frende tidligere i år. I undersøkelsen innrømmet seks av 10 av de blir hissige i trafikken. Og ingenting irriterte mer enn folk som ikke gidder å bruke blinklys.

<b>HJELPE ANDRE:</b> Blinklysene bruker vi til å kommunisere med andre på veien for å vise hvor vi skal. Det kan blant annet hjelpe andre bilister raskere inn i rundkjøringen. 
HJELPE ANDRE: Blinklysene bruker vi til å kommunisere med andre på veien for å vise hvor vi skal. Det kan blant annet hjelpe andre bilister raskere inn i rundkjøringen.  Foto: Wikipedia

– Det er veldig irriterende, men også potensielt veldig farlig, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge.

– Vi har eksempler på at det har skjedd dødsulykker på grunn av førere som ikke brukte blinklys, bekrefter seniorrådgiver i Trygg Trafikk, Bård Morten Johansen.

Dette er irritasjonstoppen i trafikken, ifølge Norstat-undersøkelsen:

* Bilister som ikke bruker ­blinklys: 28 prosent

* Bilister som driver med andre ting mens de kjører: 23 prosent

* Bilister som ikke følger ­fartsgrensene: 18 prosent

Urovekkende

<b>LYSBRUK:</b> Hver fjerde bilist er usikre på hva lysbryteren i bilen skal stå på for å kjøre med riktige lys til enhver tid. Det viser en fersk undersøkelse utført av InFact på vegne av NAF: – Vi ser alt for mange som kjører uten baklys i en tunnel, kjører rundt med parklys og tåkelys på om kvelden eller har glemt å skru på lyset i det hele tatt, forteller Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF. 
LYSBRUK: Hver fjerde bilist er usikre på hva lysbryteren i bilen skal stå på for å kjøre med riktige lys til enhver tid. Det viser en fersk undersøkelse utført av InFact på vegne av NAF: – Vi ser alt for mange som kjører uten baklys i en tunnel, kjører rundt med parklys og tåkelys på om kvelden eller har glemt å skru på lyset i det hele tatt, forteller Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF. 

At man ikke overholder vikeplikten, kjører feil i rundkjøringer og ikke fletter riktig i køen, er også ting som irriterer, ifølge Norstat-undersøkelsen.

– Det er vanskelig å rangere hva som er verst av irritasjonsmomentene, men at bilister ­driver med andre ting mens de kjører fører ofte med seg andre farlige feil, sier Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk.

Ytre-Hauge synes andreplassen i kåringen er urovekkende.

– Ordene mobil og bil ligner, men de har ingenting med hverandre å gjøre. Det virker som om mange fremdeles ikke helt skjønner det, sier han.

I en undersøkelse som YouGov gjennomførte for Codan Forsikring i 2014, kom det frem at så mange som 47 prosent av kvinnene i undersøkelsen og 37 prosent av mennene, irriterte seg over «baksetesjåfører» – passasjerer i bilen som kommenterer ­sjåførens kjøring.

Denne saken ble første gang publisert 06/11 2020, og sist oppdatert 06/11 2020.

Les også