Dette kan koste deg veldig dyrt

Ikke stol på GPS-en!

Foto: (Nordlys)
Publisert

TROMS (nordlys.no): Dette er et bilde fra navigasjonssystemet på en helt ny bil i kjøring langs E6 i Balsfjord kommune. Som alle andre moderne navigasjonssystemer viser også dette fartsgrensa på strekninga. Det er bare et problem: Fartsgrensa på skjermen er feil og kan koste deg tusenvis av kroner hvis du ikke er våken.

Systemet viser feil

På E6-strekninga mellom Strupen i Balsfjord i Troms og Olsborg i Målselv kommune er det stort sett 80-sone med et par unntak hvor det er 70-sone. Men GPS-en i bilen insisterer på at det er 90-sone.

- Du, den har vi hørt mer enn en gang. Det er flere som har prøvd å protestere på det når vi har stoppet dem, sier Geir Marthinsen, distriktsleder for UP i Troms og Finnmark til Nordlys.

Det hjelper selvsagt lite.

- Nei, man kan ikke stole på GPS-en. Vi har opplevd de som har protestert heftig, men det er nå en gang sånn det er. Er det 80-sone, så er det 80-sone. Man må følge med på skiltene.

Han sier at grunnen til feilen kan være at leverandørene er sene med å oppdatere de digitale kartverkene. Og sier at bilistene må være observante for de kan være flere slike strekninger hvor kartverkene ikke er oppdaterte.

- Vi har en strekning til i Troms, i Bardu, hvor fartsgrensa er senket fra 90 til 80.

To fartsgrenser

Som grunnregel sier Marthinsen at man har to hovedfartsgrenser i Norge.

- Vi har 50 km/t i tettbygde strøk og 80 km/t utenfor. Er du i tvil utenfor tettbebygde strøk, bør du satse på 80 km/t.

Dette er tommelfingerregelen fra Statens vegvesen sine nettsider:

Hvis det ikke er skiltet særskilt fartsgrense (30, 40, 60, 70, 90 eller 100 km/t), så gjelder de generelle fartsgrensene, som er 50 km/t innenfor tettbygd strøk og 80 km/t utenfor tettbygd strøk.

Flere saker fra Nordlys kan du lese her.

Denne saken ble første gang publisert 04/02 2015.

Les også