De 10 verste sjåførene

Noen burde aldri vært bak rattet. Her er de 10 aller verste.

Foto: Øyvind Jakobsen (Mediehuset Nettavisen)
Publisert

Det er svært mye å irritere seg over på veien, kanskje spesielt de norske. Kryss til flerfoldige millioner som ingen kan klare å bruke effektivt, elendige løsninger på store utfartsveier og stadig mer bompenger.

Det er likevel kanskje en ting som irriterer oss mer enn mye annet: Andre sjåfører. Her er listen over de 10 verste sjåførene på veien.

1. «King of the Road»
Det er noen som faktisk har kjøpt veien, og eier den. I hvert fall tror de at har retten på sin side, uansett.

Dette er sjåførene som bruker trafikkreglene aktivt når det er til deres fordel, men ignorerer dem glatt med en gang noen andre har retten på sin side. Disse sjåførene tar ikke fem øre for å sperre trafikk for andre så lenge de selv kommer raskest mulig fram.

2. «Den ufokuserte»
Det er enkelte sjåfører som rett og slett ikke synes det er så veldig gøy å kjøre, og vil helst drive med andre ting mens man sitter bak rattet. Enten det er å lese avisen, ta en røyk eller fire, spise en bedre lunsj eller snakke kontinuerlig i telefonen.

Det finnes riktignok enkelte som vil hevde at de faktisk har muligheten til å sjonglere fire baller samtidig som man styrer en bil, men dette er også sjåførene som oftest er i ulykker og som lager riper i lakken. Din lakk.

3. «Søndagssjåføren»
Det er enkelte som lufter bilen sin like ofte som det er soldager i Bergen. Selvfølgelig er det ikke slik at noen skal tvinges til å kjøre ofte, men man trenger jo ikke å ta lufteturen akkurat i rushtiden.

4. «Aggressive Arne»
Nå mener vi ikke at det er en person som heter Arne, det er rett og slett kun for å lage et navn på typen sjåfør. Dette er sjåføren som uansett hva du gjør i trafikken mener du er en komplett idiot.

Det betyr at hvis du faktisk skifter fil med blinklys, uten hinder for noen andre, fortsatt gjør feil. Dette er også personen som på samme måte som kongen under punkt 1 faktisk har egne trafikkregler: Sine egne. Forskjellen er at denne sjåførtypen er også den som kan komme til å hoppe ut av bilen for å forklare seg sine egne regler.

5. «Slow Train Coming»
En undersøkelse gjort blant norske sjåfører viste at de fleste irriterte seg mer over de som kjørte sakte, enn de som kjørte for fort. Det er selvfølgelig et poeng at det er relativt irriterende med sjåfører som synes det er morsomt å få til en landeveis-etterligning av NSB hvor de selv er lokomotivet.

6. «Rumpekjøreren»
Tresekundersregelen er ikke mulig å overholde, spesielt i gode køer på norske veier. Samtidig er det noen som uansett hvor mange biler det er på veien gjerne vil komme så nær som mulig din egen bakende slik at de er sikret at hvis du må bråbremse at du kan få en fin krage rundt halsen.

7. «Forbikjøreren»
Det er helt greit å kjøre forbi andre biler der du har sikt og forholdene står til rette. Det skulle bare mangle. Like ugreit er det å kjøre forbi rett foran svinger og der man faktisk ikke helt kan se hva som vil komme til å skje. Å sette sitt eget liv i fare er et valg man gjør, men å sette andres liv i fare er et Lotto-spill ingen burde drive med.

8. «Redd for blomstene i veikanten»
En gammel vits spør hvorfor svenskene kjører midt i veibanen. Svaret er at de er redd for blomstene i veikanten. Det er det også en del sjåfører som generelt er. Å kjøre mot midten av veibanen, uansett (ekstra ille, selvfølgelig, på flerfeltsvei), er ikke bare irriterende for andre sjåfører - det er også sånn relativt sett trafikkfarlig.

9. «Lastebilsjåføren»
Det er mange lastebilsjåfører, faktisk de aller fleste, som er svært gode sjåfører med godt overblikk over veien og sans for å ta hensyn til andre bilister. Likevel er det noen få som ødelegger for helhetsinntrykket som en kvise på rumpa på badestranda. Dette er de som gjerne legger seg ut i flerfeltsvei for selv å kjøre forbi i tunge oppoverbakker i noe som nesten blir i fartsgrensen, som gjerne kan sperre for deg så lenge de selv kanskje sparer et kvart sekund og som oppfyller en god del av de andre problemene på denne listen som nummer 6 og 4...

10. «De som sitter i baksetet»
Det er noen sjåfører som er mest irriterende for de som kjører bilen selv, nemlig de som gjerne vil styre bilen fra baksetet. Det er vel knapt noen som har bedre peiling på hvordan man skal kjøre bil enn disse.

Hvem mener du er mest irriterende i trafikken?

Denne saken ble første gang publisert 09/12 2011.

Les også