Bobilvennlige steder i Norge

Byen som ønsker bobilene velkommen

Ålesund er ikke bare jugendbyen. Den er sannelig bobilbyen også.

Pluss ikon
<b>NORGES VAKRESTE?:</b> Ålesund sett fra byfjellet Aksla.
NORGES VAKRESTE?: Ålesund sett fra byfjellet Aksla. Foto: Geir Svardal
Sist oppdatert

Allerede ved innkjøringen til sentrum av Ålesund dukker det opp et skilt til byens populære bobilparkering. Det etterfølges snart av enda ett, og så flere, som sammen geleider oss trygt og GPS-fritt inn til Sorenskriver Bullsgate og ned til Hjelsetgården på kaia, der 50 bobilplasser er klare til å ta imot en stadig økende skare av bobilturister.

LES OGSÅ: (+) Buøy Camping ønsker ikke besøk av store bobiler

Hjelsetgården bobilparkering

Vi får plass denne hverdagen i september, men er svært overrasket over det store antallet bobiler som allerede står der. Kanskje ikke så rart. Ålesund har nemlig markert seg som en by som ønsker bobilturister velkommen. Slik ryktes.

LES OGSÅ: (+) Campingplassen som satser på bobil

Forrige gang vi besøkte Jugendbyen med bobil, måtte vi snu med uforrettet sak. Det var høysesong, og Yr.no sluset bobiler fra hele regionen inn mot det eneste tørre stedet i regionen.

<b>UT MOT HAVET:</b> Bobilparkeringen er asfaltert og godt organisert, og fremste rekke har flott utsikt mot havet.
UT MOT HAVET: Bobilparkeringen er asfaltert og godt organisert, og fremste rekke har flott utsikt mot havet. Foto: Geir Svardal

Hjelsetgården Bobilparkering er kanskje ikke direkte smellvakker, men den har en flott utsikt mot Atlanterhavet og Valderøya, og bobilene på fremste rekke kan lene seg mot eget kjøretøy mens de fisker. Parkeringen har toaletter, dusj og tømming av kjemisk toalett og gråvann. Og aller viktigst – her er det bare minutters gange til butikker, restauranter og kaféer.

Tidlig planlagt

Ålesunds tilrettelegging for bobiler er ikke av ny dato.

– Allerede i 1997-98 ble det utarbeidet planer for bobilparkering. Sanitæranlegg i tilknytning til plassen ble leid, og det ble satt ut bord, benker og blomsterkasser for å gjøre plassen triveligere, forteller Ragnhild Wolstad.

LES OGSÅ: Dette er Norges minste bobil, men den har kjøkken, bad og fire sengeplasser

Den første tiden var anlegget åpent fra 01. mai til 30. september, opplyser Wolstad videre. I dag er den åpen året rundt. Og i alle år er det blitt gjort utbedringer på og rundt anlegget.

<b>GODT SKILTET:</b> Det er lett å finne frem til bobilparkeringen i Ålesund.
GODT SKILTET: Det er lett å finne frem til bobilparkeringen i Ålesund. Foto: Geir Svardal

Omstridt tema

I 2001 ble fjellet bak plassen sikret, og sanitæranleggene oppgradert. Vaskemaskin og tørketrommel kom på plass. Og stadig flere strømstolper ble montert, de første i 2012.

Campingvogner på bobilplasser er et omstridt og betent tema. I 2011-12 tok utenlandske arbeidere med campingvogn seg til rette i Ålesund, og parkeringen ble da skiltet for kun bobiler. Og i 2017 og 2018 guidet byverter og trafikkbetjenter bobilturister, som på toppen av det hele fikk utdelt ferskt brød om morgenen.

Ønsker bobilturister velkommen

Nye planer. Så sent som i 2018 ble anlegget oppgradert ytterligere. Men flere strømstolper er det ikke plass til på Hjelsetgården.

– Vi jobber nå med en alternativ plass i sentrum, som eventuelt vil gi oss plass til nye femti bobiler. Vi snakker også med nabokommunene om å utvide tilbudet, siden ingen andre regioner har så god tilgang på fjord, fjell og holmer som oss, sier Roar Salen, daglig leder i Ålesund Parkering, som er eier av, og drifter, bobilparkeringen.

<b>FLOTT SENTRUM:</b> Fra bobilparkeringen er det bare noen minutter å gå til Ålesund sentrum.
FLOTT SENTRUM: Fra bobilparkeringen er det bare noen minutter å gå til Ålesund sentrum.

– Vi ønsker bobilistene velkommen. De bidrar til liv og røre i sentrum, og bruker jo mange av tilbudene vi har her, som butikker og restauranter.

Innstillingen er forbilledlig. Ålesund tar i mot bobilister med åpne armer, vel vitende om at dette er en gruppe besøkende som bidrar positivt til kommunens og byens økonomi.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn Bobil nr 01, 2019

Denne saken ble første gang publisert 01/04 2019, og sist oppdatert 01/04 2019.

Les også