Bilferie

Slik unngår du bilsyke unger

Enkle tiltak skal holde bilsyken unna.

PAUSER: Det beste rådet mot bilsyke er å stoppe ofte og ta pauser. De fleste som er plaget med bilsyke tåler i hvert fall en halv time av gangen. Reisen tar lengre tid, men man slipper antakeligvis bilsyke unger. Det sier Gunnar Hasle, ekspert på reisemedisin og lege ved Reiseklinikken. Illustrasjoinsfoto: Petter Handeland
PAUSER: Det beste rådet mot bilsyke er å stoppe ofte og ta pauser. De fleste som er plaget med bilsyke tåler i hvert fall en halv time av gangen. Reisen tar lengre tid, men man slipper antakeligvis bilsyke unger. Det sier Gunnar Hasle, ekspert på reisemedisin og lege ved Reiseklinikken. Illustrasjoinsfoto: Petter Handeland
Sist oppdatert


Bilsyke er kjedelig for de som plages av det, og når spylukten brer seg i bilen, blir det ganske plagsomt for andre også.

Ifølge en undersøkelse som Norstat har gjennomført for DekkPartner har 63,5 prosent av familiene med ett til to barn bilen som foretrukket transportmiddel i ferien. Når familien har tre eller flere barn er det tilsvarende tallet hele 81 prosent.

Mange av disse vil møte utfordringer knyttet til bilsyke.

- Bilsyke er en bevegelsessykdom, som oppstår når det ikke er samsvar mellom det vi ser og det balanseorganene i øret registrerer, sier Gunnar Hasle, ekspert på reisemedisin og lege ved Reiseklinikken.

Dette er årsaken til at mange blir kvalme av å lese bok eller se på en skjerm i bil.

- Før i tiden var bilene gjerne utstyrt med en tråd under som skulle fjerne statisk elektrisitet. Men bilsyke skyldes ikke statisk elektrisitet, sier Hasle.

Det finnes et utall kjerringråd mot bilsyke. Ingefær er blant rådene som nevnes.

- Jeg kan ikke utelukke at det kan fungerer, men effekten er ikke dokumentert, sier Hasle.

Medikamenter for smårollingene?

Det finnes også medikamenter som kan hjelpe mot bilsyke.

- Man kan ta antihistaminer som Postafen og Marzine, men de må tas et par timer før avreise. Antihistaminer gjør en trøtt, og vil som regel gjøre at barnet sovner, sier Halse.

Postafen er formelt ikke godkjent for barn under 12 år, men Legemiddelverket mener at utstrakt bruk av Postafen gjennom mer enn 50 år og lite bivirkninger, taler for at Postafen fortsatt kan brukes hos barn fra seksårsalderen

Det finnes ingen legemidler i Norge som er godkjent ved reisesyke for barn under seks år.

- Skal Postafen brukes av barn i alderen ett til fem år, bør foreldrene snakke med lege først. Dosen bør begrenses til en kvart tablett inntil to ganger i døgnet, sier overlege Sigurd Hortemo ved Statens legemiddelverk.

Marzine er ment for barn over 12 år

I tillegg finnes det reseptbelagte Scopoderm-plaster som inneholder skopolamin, et middel som brukes for å forebygge reisesyke, som bilsyke og sjøsyke hos voksne og barn over 10 år. Skopolamin tas opp gjennom huden, ifølge produsenten, og effekten oppnås etter fem-seks timer.

Noen sverger også til SeaBand, som er et akupressurarmbånd, og som kan brukes på barn ned til tre år. Båndet gir et trykk på et bestemt akupunkturpunkt på håndleddet, og skal ifølge produsenten hjelpe mot kvalme.

Det sikreste rådet.

- Det beste rådet mot bilsyke er å stoppe ofte og ta pauser. De fleste som er plaget med bilsyke tåler i hvert fall en halv time av gangen. Reisen tar lengre tid, men man slipper antakeligvis bilsyke unger, sier Hasle

I tillegg kan disse rådene hjelpe på:

Spis lett - ikke vær sulten, men heller ikke stappmett. Vann anbefales som drikke. Tung og fet mat bør unngås. Det samme med melkeprodukter. Søtsaker i baksetet er en dårlig idé for barn som lett blir bilsyke.

Sørg for at de som ofte blir bilsyke har best mulig sikt. Det hjelper ofte å følge med på veien. Trygg Trafikk mener imidlertid at barn bør sitte bakovervendt i bilen til de er minst fire år.

Lesing, tegning og spill er ikke gode aktiviteter for dem som er bilsyke.

Ikke ha det for varmt i bilen. Bruk solskjermer på varme dager. Velg komfortable og romslige klær. Unngå sterke lukter.

Aktiviser ungene med leker som "Jeg ser..." eller annet som handler om ting langs veien.

Ha en jevn kjørestil: Akselerer og brems forsiktig, kjør rolig i svinger.

 

Denne saken ble første gang publisert 28/06 2012, og sist oppdatert 02/05 2017.

Les også