Ferie med barn

Dette hjelper mot bilsyke

Tipsene som hindrer kvalme på svingete bilveier.

SVINGETE: Norske veier kan være en utfordringer for små mager. Her fra Eidanger i Porsgrunn kommune, Telemark.
SVINGETE: Norske veier kan være en utfordringer for små mager. Her fra Eidanger i Porsgrunn kommune, Telemark. Foto: Foto: Bjørn-Owe Holmberg
Sist oppdatert

- Mamma, jeg må kaste opp!

Det er kanskje den minst hyggelige beskjeden å få fra baksetet i hurtiggående kø på vei opp mot fjellheimen. Eller innestengt i en liten togkupé.

Noen barn blir lett bilsyke. Men det er et par forholdsregler du kan ta før du setter deg i bilen, som kan hjelpe deg å unngå situasjonen.

Unngå melk

Nettstedet Din Side har en oversikt over hva man bør, og ikke bør, gjøre for å unngå bilsyke barn.

For eksempel bør ikke barnet spise tung, melkebasert, fet eller sukkerholdig mat, eller sur drikke, og de bør generelt ikke spise for mye eller for lite.

- Jeg kan ikke skjønne at en yoghurt skulle skade, men ellers er det gode tips, sier barnelege Torkel Benterud ved Ullevål til Klikk.no.

Videre skriver nettstedet at barna bør få sitte så de ser ut. Det kan være smart å leke en billek - dere kan for eksempel telle røde biler.

Det gir barnet noe annet å tenke på enn kvalmen og svimmelheten. De bør definitivt ikke lese eller spille spill.

Les også: Barnehelseguidens råd mot reisesyke

Derfor blir de bilsyke

Benterud tror ikke dvd-titting i baksetet trigger kvalmen like lett.

- Da har de hodet opp og kan følge med på omgivelsene. Men blir de bilsyke og pleier å se på dvd, kan man se om det hjelper å kutte ut dvd-spilleren.

Barnelegen forklarer at man blir bilsyk fordi væsken i labyrinten inne i innerøret kommer ut av harmoni.

Grunnen til at barn blir fortere bilsyke enn voksne, er at de er mindre og dermed blir ristingen større inne i øret. Samtidig er ikke synet deres like utviklet som vårt.

Les også: Derfor blir du sint på barna

Hos voksne er balanseorganet mer vant til å takle disse bevegelsene, og synet er mer utviklet.

Det kan derfor være smart å plassere barnet foran i bilen. Der er det mindre bevegelse enn i baksetet, og det er bedre utsyn.

Den som kjører kan også tenke over kjørestilen sin, dersom det er bilsyke barn ombord.

USMART: Har du barn som blir lett bilsyke, kan det være grunn til å se på kjørestil. Det kan også være smart å la dem sitte foran hvis de er store nok, der er det mindre bevegelse og bedre utsyn.
USMART: Har du barn som blir lett bilsyke, kan det være grunn til å se på kjørestil. Det kan også være smart å la dem sitte foran hvis de er store nok, der er det mindre bevegelse og bedre utsyn. Foto: Foto: Egil Nordlien, Klikk Motor

- Prøv å kjøre uten for kraftig aksellerasjon eller oppbremsing, råder Benterud.

Forsøk også å gjøre svingene så milde som mulig, ved å holde litt lavere fart inn i svingen og starte gassingen på vei ut av den.

Dette må du gjøre veldig forsiktig. En måte å øve seg på, kan være å plassere en nesten full kopp med vann på dashbordet. På den måten kan du måle bevegelsene i bilen.

Åpne vinduer, ta pauser

Har du bilsyke barn, bør du beregne god tid på bilturen. Ta lange pauser og strekk på bena, og ha godt med futt i luftkondisjoneringen når dere kjører.

Har du småbarn som blir syke, bør du vurdere om de kan sitte forovervendt. Barn blir lettere syke om de sitter mot kjøreretningen.

- Men barn bør sitte bakovervendt opp til to eller to og et halvt år på grunn av sikkerheten. Jeg ville heller lagt opp til flere pauser enn å snu bilsetet for tidlig, sier barnelege Torkel Benterud.

Når er medisin ok?

Ingefær er et naturpreparat mot bilsyke som enkelte sverger til. Det får man både naturlig og i kapsler, og skal inntas cirka en time før avreise.

Det finnes også mange reseptfrie legemidler på apoteket som er effektive.

- En kvart tablett av Postafen pleier å virke, opplyser barnelegen.

Les også:

Lei rimelig hytte i påsken

Slik sikrer du barn i bil

Unngå syke barn på reisen

Ferietur og feriemage

Denne saken ble første gang publisert 31/03 2009, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også