Historiens første svarte F1-verdensmester:

Vil Hamilton hjelpe Obama?

Kommentatorer tror Hamilton – tidenes første svarte F1-verdensmester – kan hjelpe Barack Obama.

UVENTET HJELP: Noen kommentatorer mener at Lewis Hamiltons seier i Formel 1 kan bidra til at Barack Obama vinner valget i USA.

UVENTET HJELP: Noen kommentatorer mener at Lewis Hamiltons seier i Formel 1 kan bidra til at Barack Obama vinner valget i USA. Foto: Sutton

Publisert Oppdatert

Etter en ekstremt dramatisk Formel 1-finale i Brasil på søndag, kunne britiske Lewis Hamilton juble etter å ha blitt årets verdensmester; han vant sammenlagt i siste sving, i siste runde i sesongens siste løp, og han vant med minst mulig margin: 1 poeng.

23-åringen er historiens yngste F1-verdensmester, og ettersom han er den første svarte føreren i den "hvite sporten" Formel 1, ble han også den første mørkhudede verdensmesteren noensinne.

Ikke mange minuttene etter løpet i Brasil, ble det første innlegget om Lewis Hamilton lagt inn på den offisielle websiden til Barack Obama av en blogger som mente dette var et tegn på at Obama vil vinne valget på onsdag.

Les også: Obama får støtte fra Simpsons

Også seriøse kommentatorer som Steve Parker i The Huffington Post, tror Hamiltons seier kan inspirere flere velgere til å stemme på Barack Obama i presidentvalget.

Men voldsomt mange ekstra stemmer skal ikke Obama håpe på, for F1-sporten og Lewis Hamilton får ikke veldig mye oppmerksomhet i USA, til tross for at Hamilton er kjæreste med den amerikanske artisten Nicole Scherzinger fra gruppen Pussycat Dolls.

NASCAR-FANS: John og Cindy McCain fikk hilse på Nascar-føreren Carl Edwards da de besøkte et løp i New Hampshire i september.

NASCAR-FANS: John og Cindy McCain fikk hilse på Nascar-føreren Carl Edwards da de besøkte et løp i New Hampshire i september. Foto: Jim Cole

Nascar langt fra bare for rednecks

I USA er det Nascar som er den desidert største motorsporten, og den gamle sørstatssporten er kjent for å ha mange republikanske tilhengere. I valgkampen har Sarah Palin flittig brukt uttrykket "Hockey Moms", som er en kvinnelig variant av George W. Bush og Al Gore-uttrykket "Nascar Dads" fra den forrige amerikanske valgkampen.

Les også:

Bedre enn Hollywood

Formel 1-bossens babe

Nascar har imidlertid forandret seg med årene. Denne sporten - som opprinnelig var kappkjøring mellom spritsmuglere i sørstatene - var lenge preget av rasisme, men i dag jobbes det aktivt for at også svarte førere skal lykkes i Nascar, foreløpig uten særlig suksess.

Nascar har fortsatt sine røtter i sørstatene, men i dag kjøres det løp over hele USA. Og i boken "Why You're Wrong About the Right" skriver S.E. Cupp - i kapittel fem, Republicans are Nascar Loving Rednecks: The Myth of the Conservative Hick - at riktignok er 35 prosent av Nascar-fansen republikanere, men 28 % av dem er faktisk demokrater, så myten stemmer ikke med virkeligheten.

Obama takket nei

Men i årets amerikanske presidentvalgkamp kan prosentandelen av republikanske Nascar-fans ha økt, ettersom McCain takket ja og Obama takket nei til Nascars invitasjon om å komme på et løp i høst.

McCain tok med kona til løpet i Loudon, New Hampshire (en stat Nascar tradisjonelt ikke har vært så stor i) i september, og han ble mottatt som en helt av både førere og tilskuere. Både legenden Richard Petty og sammenlagtleder Jimmie Johnson uttalte den samme dagen at de kom til å stemme på John McCain.

Obama takket også nei til sponsorforespørselen han fikk fra Nascar-teamet BAM før løpet i Pocono. BAM trengte en sponsor til dette løpet, og tenkte at Obama-kampanjen kunne kapre noen Nascar-velgere hvis de sponset bilen til Ken Schrader. Men Obamas folk takket pent nei til den forespørselen også.

Så gjenstår det å se om det har vært smart av Obama å holde seg unna Nascar-miljøet - løpene er tross alt den nest mest sette TV-sporten i USA etter NFL.

Kanskje Obama heller bør bruke Lewis Hamiltons seier for hva den er verdt?

Se også:

Video: Formel 1 på natta

Ikke ødelegg Formel 1

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning