Bathurst 1000

Verdens kuleste billøp

Glem Monaco Grand Prix, Indy 500 og 24-timers på Le Mans. Vi har videoen fra verdens kuleste billøp.

Publisert Oppdatert

Bathurst 1000 i Australia er kanskje det heftigste billøpet som finnes. The Great Race, som løpet kalles "down under", er det største billøpet i Australia og får mye mer oppmerksomhet enn de australske rundene i både Formel 1, MotoGP, rally-VM og IndyCar.

Løpet i den lille byen Bathurst, et par timers kjøretur inn i landet fra Sydney, er en del av mesterskapet V8 Supercars, som er det største nasjonale bilsportsmesterskapet i Australia. Kun Holden Commodore og Ford Falcon deltar, men bilene er heftige og racingen enda bedre.

Det spesielle med Bathurst 1000 er at det er to sjåfører i hver bil ettersom løpet går over 1000 kilometer. Og banen - eller rettere sagt fjellet - det kjøres på er en av de råeste i hele verden.

Se starten av løpet

Her kan du se en reklame for Bathurst 1000

Se høydepunkter fra 2007

"Klatreløp"

Mount Panorama heter fjellet, og bilene nærmest "klatrer" seg gjennom racerbanen på 6,2 kilometer. Bare den 25 kilometer lange Nürburgring Nordschleife i Tyskland er råere. Banen i Bathurst skiller seg enormt fra de moderne Formel 1-banene som har så mye asfalt i avkjøringssonene at de snart ser ut som en gedigen parkeringsplass; på Bathurst er det ikke engang grusfeller i alle svingene.

Det er ikke bare banen i Bathurst 1000 som er heftig. Også TV-sendingen fra løpet holder verdensklasse med fjernstyrte inboard-kameraer, kameraer i kabler over bilene og en fantastisk dekning på australsk TV (og MotorsTV for oss i Europa).

Årets løp gikk av stabelen sist helg, og seieren gikk til Craig Lowndes og Jamie Whincup, foran Murphy/Richards og Besnard/Courtney. Flere ikke-australiere - som Fabrizio Giovanardi, Boris Said og Matt Neal - prøvde seg, men lyktes ikke på denne særdeles tøffe bortebanen.

Les også:

Blogg om favorittløpet Petit Le Mans

Kjør Vålerbanen på PC

Video av Formel 1 på natta

Video av catfight i IndyCar

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning