Test: Peugeot 408 GT

Benplassen i baksetet er gigantisk, faktisk helt i toppen av det vi har målt på en bil i denne klassen

Peugeot 408 gir oss en ny og annerledes tolkning av hva en moderne familiebil kan være.

Pluss ikon
<b>SPENSTIG:</b> Den nye Peugeot 408 GT blander crossover og femdørs coupé i en underholdende miks av egenskaper. 
SPENSTIG: Den nye Peugeot 408 GT blander crossover og femdørs coupé i en underholdende miks av egenskaper.  Foto: Terje Bjørnsen
Sist oppdatert

Den nye Peugeot 408 skal være litt av alt. Her er det en dose crossover, en dråpe med femdørs kombi, men aller mest smaker det femdørs coupé av den nye mellomklassebilen.

Litt i stil med sportslige klassikere av typen Audi A5 Sportback eller BMW 4-serie, i våre dager også et hint av BMW i4.

Les også: Her finner du våre tester av BMW i4

En sammenligning Peugeot 408 godt kan tåle, særlig fordi den dukker opp i elbilversjon rundt årsskiftet.

Muligens er det derfor dagens ladehybridutgave får et halvhøyt crossoverpreg, ikke ulikt nettopp BMW i4. Skal det være plass til et stort elbilbatteri under bilen, gror det i høyden. Med nesten 1,5 meter minner akkurat det mer om crossover enn sportscoupé.

Men nå skal vi la en fremtidig elbil i fred og heller konsentrere oss om hva Peugeot 408 kan her og nå. Ladehybridteknikken er kjent fra den innholdsrike verktøykassen til Stellantis-konsernet.

GT-navnet i testbilen er på ingen måte til pynt. Du merker allerede fra første meter at denne bilen er satt opp for presise svingegenskaper og solid veigrep, godt hjulpet av sportslige Goodyear Eagle F1 dekk i dimensjon 245/40-20.

Sport mot komfort

I dagens tunge batteriverden er egenvekt med fører på 1781 kilo hører 408 relativt sett til i lettvektsklassen. Sammen med det lille rattet i F1-stil og en kjapp styring, virker dermed Peugeot 408 GT særdeles lettbent når svingene kommer tett.

408: Modellen kommer i tre utgaver; Allure og GT med samlet effekt på 180 hk, og testbilen GT med 225 hk. Forskjellen ligger i hvor mye effekt det er tatt ut av den 1,6-liters bensinturboen under panseret.
408: Modellen kommer i tre utgaver; Allure og GT med samlet effekt på 180 hk, og testbilen GT med 225 hk. Forskjellen ligger i hvor mye effekt det er tatt ut av den 1,6-liters bensinturboen under panseret. Foto: Terje Bjørnsen

Goodyear-dekkene limer seg til tørr, jevn asfalt og det er ikke mye krengning å spore. Det stive oppsettet straffer seg noe på ujevn asfalt, der blir det sporadisk sidestepping, uten at det kjennes dramatisk.

Den opprinnelige «Grand Touring»-betydningen av GT-betegnelsen er det litt verre med. Den impliserer jo en betydelig grad av langturkomfort, og her er bildet noe mer blandet for 408 sitt vedkommende.

Med få og relativt kostbare unntak er det ofte slik at det du henter ut av sportslige egenskaper straffer seg på komfortsiden, og omvendt.

I en bil med startpris rundt en halvmillion er det ikke mulig å trylle bort det fenomenet. Kjører du på dårlig asfalt i byen eller tettbygd strøk blir det både risting og lyd når du treffer uhumskhetene.

<b>HØY:</b> Bakfra er det lett å se at 408 havner mer i crossover-kategorien. Høy hekk gir også brukbar bagasjeromsplass. 
HØY: Bakfra er det lett å se at 408 havner mer i crossover-kategorien. Høy hekk gir også brukbar bagasjeromsplass.  Foto: Terje Bjørnsen

Slik det ofte er med stram fjæring i sakte fart, setter bilen seg bedre på understellet når du kommer ut på lande- eller motorvei. Da overtar dessverre veistøy i varierende grad.

Behagelig kjapp

Tidligere erfaringer med disse Goodyear-dekkene tilsier at både de sportslige egenskapene, og den her ganske hissige profilen, gjør dem følsomme for underlaget. Den grove asfalten der vi måler støy er ikke spesielt vennlig i så måte, men også representativ for det du finner på mye av det norske riksveinettet:

SÆREGEN: Det lille rattet er blitt en Peugeot-spesialitet, men fungerer fint i praksis.
SÆREGEN: Det lille rattet er blitt en Peugeot-spesialitet, men fungerer fint i praksis. Foto: Terje Bjørnsen

Er du følsom for romlestøy fra vei- og dekk, vær oppmerksom på at den varierer mye med asfaltkvaliteten i 408 GT.

I en verden der elektriske familiebiler gjør 0–100 km/t unna på rundt fem sekunder, kjennes ikke 408 direkte overmotorisert med sine 225 hk og dreiemoment på 360 Nm. Fabrikkstallene sier at spurten til 100 km/t skal gå på 8,1 sekunder med 180 hk, mens 225 hk barberer 0,3 sekunder av den tiden.

Vi klokker inn på 7,9 sekunder, men det viktigste er at forbikjøringsakselerasjonen holder i massevis, og at det solide dreiemomentet gir kraftfull fartsøkning uten at du må tråkke pedalen helt i bunn.

Selv om vi ikke har prøvd 180-hesteren, sitter vi med en følelse at den slett ikke vil føles som noen sinke, og at det er noen 10 000-lapper å spare for den som klarer seg uten de siste kreftene på topp.

BEHAGELIG: Sportssetene foran sørger for god langturkomfort.
BEHAGELIG: Sportssetene foran sørger for god langturkomfort. Foto: Terje Bjørnsen

De dynamiske egenskapene markerer seg tydeligst om bord i 408, men vi skal ikke helt glemme at det under et sportslig skall også gjemmer seg en relativt praktisk bil. Benplassen i baksetet er gigantisk, faktisk helt i toppen av det vi har målt på en bil i denne klassen.

SÆREGEN: Det lille rattet er blitt en Peugeot-spesialitet, men fungerer fint i praksis.
SÆREGEN: Det lille rattet er blitt en Peugeot-spesialitet, men fungerer fint i praksis. Foto: Terje Bjørnsen

Den følger opp med tilstrekkelig innvendig bredde og takhøyde, slik at en familie på fire bør ha god plass. Bagasjerommet er typisk for en femdørs coupé – bra lengde og en fin, kvadratisk utforming – det er bare hvis du skal laste i høyden at den elegante vinkelen på bakruten stjeler nevneverdig plass i forhold til en steil avslutning.

BRA LØST: Betjeningen av cruisekontrollen på rattet sitter fort i fingrene og krever lite oppmerksomhet under kjøring.
BRA LØST: Betjeningen av cruisekontrollen på rattet sitter fort i fingrene og krever lite oppmerksomhet under kjøring. Foto: Terje Bjørnsen

Akseptabel el-rekkevidde

Det finnes både forhjulsdrevne og firehjulsdrevne ladehybridvarianter i Peugeot-systemet. 408 har den forhjulsdrevne varianten med åttetrinns automatkasse og et batteri på drøyt 12 kWh. Det skal holde til en elektrisk rekkevidde på 62 km.

Vi klarte mellom 46 til 55 km i våre målinger uten at forholdene var ideelle, det indikerer at rundt 60 km er realistisk på en på en god dag. Testrunden på 200 km ga et forbruk på 0,47 l/mil, mens langtur på 640 km uten lading underveis ga 0,57 l/mil. Det er slik det skal være på en bil av denne typen.

Vi Menn Bil mener:

Peugeot 408 balanserer det praktiske og det sportslige på en fin måte. I tillegg ser den bedre ut enn en kjedelig familie-SUV. Dermed har de av oss som liker det litt friskere fått et prisgunstig alternativ på familiebilfronten.

TEKNISKE DATA

Motor, cm³: 1598+EL

Effekt, kW/hk: 165/225

Dreiemoment, Nm: 360

Egenvekt, m/fører, kg: 1781

Tilhengervekt, kg: 1400

Lengde/bredde/høyde, cm: 469/186/149

Bagasjerom, liter: 471–1545

Standard dekkdimensjon: 205/55-19

Batterikapasitet, kWh: 12,4

Rekkevidde, WLTP km: 62

Forbruk, WLTP, l/mil: 0,11

CO₂-utslipp, g/km: 27

0–100 km/t, fabrikk, sek: 7,8

Toppfart, km/t: 235

Pris fra, kr: 495 000

Pris testbil fra, kr: 555 000

TESTDATA

0–100 km/t, sek: 7,9

60–100 km/t, kickdown: 4,0

80–120 km/t, kickdown: 4,7

Støy 100 km/t, dBA: 71,0

Testforbruk, kWh/mil l/mil: 0,47

EL-rekkevidde i test, km: 46

Misvisning 100 km/t: 97

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 38 2023

Denne saken ble første gang publisert 05/07 2023, og sist oppdatert 28/07 2023.

Les også