Prøvekjørt: BMW M8 Competition Gran Coupé 

Autobahn-kongen

Vi har ikke kjørt BMW M8 Competition Gran Coupé på autobahn, men det er neppe mange andre firedørs bilmodeller som vil greie å holde følge i forbikjøringsfeltet.  

Pluss ikon
<b>LUKSURIØS RÅSKAP:</b> BMW M8 Competition Gran Coupé - bilen for deg som ønsker en solid dose ekstravaganse og råskap, og som kan bla opp 2,6 millioner kroner. Minst.
LUKSURIØS RÅSKAP: BMW M8 Competition Gran Coupé - bilen for deg som ønsker en solid dose ekstravaganse og råskap, og som kan bla opp 2,6 millioner kroner. Minst. Foto: Martin Jansen
Publisert

Kvelden er stille, strekningen øde. Planen er å kjenne på akselerasjonen i BMW M8 Competition Gran Coupé, som skal greie 0-100 km/t på 3,2 sekunder.

Det er på papiret raskere enn biler som Audi RS e-tron GT, Porsche 718 Cayman GT4 RS og McLaren 570 GT. 0-200 km/t skal BMW-en greie på 10,6 sekunder.

Jeg trykker gassen hardt inn fra stillestående, presses resolutt tilbake i de lysebrune skinnsetene og hører det EU-dempete brølet fra eksosen mens M xDrive firehjulsdrift og brede Pirelli P Zero-dekk med litt gummi fester grepet kontant.

4,4 liters V8-bensinmotor med doble turboer og 625 hestekrefter skrur på alle plugger mens den åttetrinns Steptronic automatgirkassa raser gjennom girene slik at man virkelig kjenner at de slår inn.

<b>ERSTATTET 67-SERIEN:</b> Da BMW i 2017 annonserte at de aktet å bringe 8-serien tilbake var det mange BMW-entusiaster som gledet seg. BMW M8 Gran Coupé hadde verdenspremiere i Los Angeles i 2019 - 27 år etter at den første 8-serien ble lansert.
ERSTATTET 67-SERIEN: Da BMW i 2017 annonserte at de aktet å bringe 8-serien tilbake var det mange BMW-entusiaster som gledet seg. BMW M8 Gran Coupé hadde verdenspremiere i Los Angeles i 2019 - 27 år etter at den første 8-serien ble lansert. Foto: Martin Jansen

Helt lineært og uten antydning til nervøsitet skyter den store BMW-en fart fremover. Jeg rekker knapt tenke at dette komme til å gå altfor fort, på altfor kort tid, før jeg må trå inn bremsen. Det er noe av det mest avsindige jeg har opplevd i en bil med fire dører.

SKINN: Perforerte skinnseter med varme, ventilasjon og tilstrekkelig sidestøtte. De er like gode å sitte i som det ser ut som.
SKINN: Perforerte skinnseter med varme, ventilasjon og tilstrekkelig sidestøtte. De er like gode å sitte i som det ser ut som. Foto: Martin Jansen

Autobahn-kongen

Min første innskytelse er at det hefter en utfordring med M8 Competition Gran Coupé: den sender deg opp i dramatisk høye hastigheter på null komma svisj - på en helt udramatisk måte.

Vi snakker om en bil som er skreddersydd for å dominere det ytterste forbikjøringsfeltet på autobahn. En bil som etter alle solemerker ligger ubesværlig i 250 km/t på Bundesautobahn 9. Med «M Driver’s package» er topphastigheten 305 km/t.

I svingene er det bemerkelsesverdig hvordan de to tonnene som bilen veier trylles vekk. Mye skyldes det adaptive M sportsunderstellet med variabel demperkontroll.

Elektronisk bremsesystem

Bremsene er et lite kapittel for seg. Bremsepumpe og annen analog innretning er erstattet av sensorer og aktuatorer. Dette er en vanlig løsning i elektriske biler og hybrider.

<b>BAKHJULSDRIFT:</b> Firehjulsdriften kan skrus helt av slik at alle de 625 hestene sendes til bakhjulene på den seks meter lange bilen. 
BAKHJULSDRIFT: Firehjulsdriften kan skrus helt av slik at alle de 625 hestene sendes til bakhjulene på den seks meter lange bilen.  Foto: Martin Jansen
<b>KJØREMASKIN:</b> BMW Live Cockpit Professional med 12,3-tommers, heldigitalt instrumentdisplay og 10,25-tommers berøringsskjerm. Betjening med knapper, stemme, eller det praktiske iDrive-hjulet på den brede midtkonsollen.
KJØREMASKIN: BMW Live Cockpit Professional med 12,3-tommers, heldigitalt instrumentdisplay og 10,25-tommers berøringsskjerm. Betjening med knapper, stemme, eller det praktiske iDrive-hjulet på den brede midtkonsollen. Foto: Martin Jansen

Men rimer ikke en brake-by-wire-løsning dårlig med en M-bil med karbonkeramiske bremser? Vi har tidligere testet M8 i todørs coupe-versjon, og som i den føles det absolutt som det er jeg som har herredømme over bremsene. Fordelen med det elektroniske bremsesystemet er du kan justeres bremsene i to trinn, komfort eller sport.

<b>GIR:</b> Girspaken er unik for M8. Du kan justere hastigheten på girskiftene i tre trinn. 
GIR: Girspaken er unik for M8. Du kan justere hastigheten på girskiftene i tre trinn.  Foto: Martin Jansen

Sport og komfort

Firehjulstrekk – eller ikke

Da sjette generasjon BMW M5 kom i 2018 var den første M-bil med xDrive firehjuls­trekk. For puristene som mener M Sport er ensbetydende med bakhjulsdrevet bil, var det et lite sjokk. BMW kunne imidlertid raskt forsikre om at firehjulstrekket kunne deaktiveres, og ikke bare på lissom. Firehjulstrekket er dessuten solid vektet mot bakhjulene, og M xDrive-systemet sørger for at forhjulene først engasjeres når det ikke er mulig å sende mer kraft til bakken via bakhjulene. Mens en overføringskasse koblet til girkassen justerer kreftene mellom for- og bakaksel, sørger en aktiv M-differensial for at kreftene fordeles mellom bakhjulene. Med det elektroniske stabilitetsprogrammet aktivert (Dynamic Stability Control (DSC)), tillates litt slipp ut av svingen. I M Dynamic Mode tillates enda mer slipp. Ved å skru av DSC-en helt kan du forvandle M8 til en svært luksuriøs sladdemaskin.

Det går an å kjøre sakte med M8 Competition Gran Coupé, men det er ikke lett. Når man først lykkes, er den store bilen ikke noe ubehagelig sted å være til tross for at en modell fra BMWs M-avdeling sender signaler om noe stivt og stramt.

<b>SPORTSKOMFORT:</b> De ytre baksetene har samme utforming som sportsetene fremme. 
SPORTSKOMFORT: De ytre baksetene har samme utforming som sportsetene fremme.  Foto: Martin Jansen

Og stramt er det, men fra forsetet, trukket med perforert helskinn i fargen Midrand Beige, oppleves det aldri som så stramt at det blir ubehagelig. Setene vi sitter i er M Sport-utgaver eksklusivt laget for M8. De er komfortable samtidig som de er tilstrekkelig sportslige i form av sidestøtte.

Det er ikke verst i baksetet heller der to personer sitter behagelig i individuelt utformede seter. Beinplassen er upåklagelig. Kontrollpanelet på den brede midtkonsollen over overføringstunnelen sørger for at passasjerene har tilgang på hver sin klimasone.

<b>3D:</b> Perforert skinn i 3D-mønster. 
3D: Perforert skinn i 3D-mønster.  Foto: Martin Jansen

Det som trekker ned er sikten sidevis, som delvis hemmes av den lave taklinjen. Trolig vil bilens stramme oppsett merkes noe mer fra baksetet enn i forsetene. Sett fra en baksetepassasjers perspektiv er nok en 7-serie å foretrekke.

Mellom to stoler

Og da berør vi kjernen ved det vi mener er hovedutfordringen med M8 Gran Coupé. Den er usedvanlig flott å se til og er virkelig en milssluker av rang. Likevel risikerer den å falle mellom de to stolene hvor M5 CS og 7-serie sitter.

<b>LYDBILDE:</b> Lyden fra de to parene med eksosrør kan justeres fra førerplassen. Endestykkene på eksosanlegget er 10 centimeter brede. Vi skulle gjerne hatt mer lyd enn det EU tillater. 
LYDBILDE: Lyden fra de to parene med eksosrør kan justeres fra førerplassen. Endestykkene på eksosanlegget er 10 centimeter brede. Vi skulle gjerne hatt mer lyd enn det EU tillater.  Foto: Martin Jansen

Skal man først ha en virkelig sportslig M-bil med fire dører, er M5 CS råere selv om den ikke ser like bra ut. Er det derimot fart og komfort man søker, er 7-serie et bedre valg.

Men en mer luksuriøs fullblods M-bil enn M8 Gran Coupé, får du ikke.

TEKNISKE DATA

Tekniske data

BMW M8 Coupé Competition

Motor, cm³:  4395

Sylindre: V8

Gir:  8-trinns M Steptronic

Effekt, hk ved o/min:  625/6000

Dreiemoment, Nm ved o/min:  750 1800–5800

Lengde/bredde/høyde,cm: 600/193/142

Akselavstand,cm: 303

Bakkeklaring, cm: 13

Egenvekt, kg: 2017

Bagasjerom, liter: 440

Nyttelast, kg: 445

Standard dekkdimensjon:  275/35 R20 (foran) 285/35 R20 (bak)

Forbruk, WLTP, l/mil:  1,16

CO₂-utslipp, g/km:  265

0–100 km/t, fabrikk, sek:  3,2

Toppfart, km/t:  305

Pris, fra: 2 600 000

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 49 2022

Denne saken ble første gang publisert 01/09 2022.

Les også