Tips når du selger bruktbil

Slik får du best pris for bilen din

Fire fototips som gir den beste bilannonsen.

Publisert Oppdatert

Skal du selge bil? Gode bilder har mye å si for prisen. De kan gjøre at bilen din blir lagt merke til, og øker selvfølgelig sjansen for at noen vil kjøpe den.

For å hjelpe deg på vei, har vi laget et lite fotokurs. Vi har brukt et helt vanlig kompaktkamera, og vi har begrenset tidsbruken. En liten time bør være nok for å få veldig fine bilder.

Start: Et dårlig bilde

Typiske feil er bilen i halv skygge, rotete bakgrunn, bilen er kuttet i front, og forhjulene viser dekk og ikke felg.

Det er ikke vanskelig å få til et bedre bilde. Vi skal nå se på noen typiske problemer og enkle løsninger. Bildene nedenfor er ikke redigert og kommer rett fra kameraet.

Problem: Egen skygge

Her er det tenkt mer riktig. Bilen er flyttet til en rolig og stor parkeringsplass, og bildet tas med solen i ryggen. Men dessverre har fotografen klart å få med sin egen skygge, og en bil i bakgrunnen.

Løsning: Gå litt bakover

Her har vi brukt litt forsiktig zoom og gått noen skritt bakover. Det er fortsatt ikke perfekt - bakskjermen ser ut som den er omlakkert og bagasjelokket er mørkt. Men det er mye bedre.

Problem: Tatt mot solen

Her er bildet tatt rett mot sola, og hele siden er dekket i skygge, mens solstrålene dukker frem. Du vil kunne oppleve noe av det samme også på en overskyet dag, men ikke på langt nær i like stor grad.

Løsning: Snu bilen

Her har du nesten akkurat det samme bildet som vi tok bakfra. Husk at bilen kan flyttes. Når du finner en bakgrunn du liker: Snu bilen, ikke gå rundt bilen for å ta bildet fra andre siden.

Problem: Rot

Interiørbilder er ganske vanskelig å få fine, men det hjelper veldig om du fjerner skrot, retter rattet, lukker døren, og slår opp solskjermen. Her er det også veldig ujevnt lys.

Løsning: Rydd bilen

Dette er tatt fra baksetet, med kamera holdt over passasjersetet. Det er et mye bedre bilde, men fotografen har glemt å skru på navigasjonsanlegget - et lite triks for å friste ekstra.

Bilen er satt i skyggen og det er brukt blitz for å jevne ut lyset og få med hele interiøret. Hvis du ikke bruker blitz, kan du fort ende opp med at du tar bilde av utsikten utenfor bilen, istedenfor interiøret. Et lite tips er at interiørbilder er mye lettere å få fine når det er overskyet.

Problem: For få og for smått

Det er nok av eksempler på folk som laster inn altfor små bilder. Et stort og tungt bilde kan uten problemer gjøres mindre. Ikke omvendt.

Mobilen kan brukes som kamera, men pass på at du har riktige innstillinger. Du bør stille inn kameraet slik at det tar så store bilder som mulig.

Løsning: Ta mange bilder

Det holder ikke med ett bilde av bilen din. Vi synes et minimum er skrått forfra og skrått bakfra, dashbord, forseter, bakseter og bagasjerom.

Alle bildene skal fortelle en historie om bilen, du trenger ikke tre bilder av bilen skrått forfra. Har du over seks forskjellige bilder har du nok.

I tillegg må du gjerne ta bilder av servicehefte, emblemer, felger, småskader eller detaljer du liker.

Da skulle du være klar til knipse bilen, men det er én ting til du må huske på. Vask bilen din først. Møkkete bil går et veldig dårlig inntrykk. Lykke til!

Se alle våre biltester her

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning