Rettssak

Saksøker NRK for bilprogram

Under Rally Norway 2007 sendte NRK serien "Rallyskolen" med Geir Schau. Produksjonsselskapet Toe Prosjekt AS mener at NRK stjal ideén deres, og krever 400 000 kroner for dekning av utgifter.

BILSPORTFOTOGRAF: Mohammed Alayoubi (t.v.) og Geir Schau sto bak NRKs Rallyskolen. Før Alayoubi begynte i NRK, arbeidet han i mange år som bilsportsfotograf i TV Media.

BILSPORTFOTOGRAF: Mohammed Alayoubi (t.v.) og Geir Schau sto bak NRKs Rallyskolen. Før Alayoubi begynte i NRK, arbeidet han i mange år som bilsportsfotograf i TV Media. Foto: Nordlien, Egil

Publisert Oppdatert

I forbindelse med Rally Norway 2007 sendte NRK en serie kalt "Rallyskolen". Geir Schau var et sedvanlig ellevilt midtpunkt i innslag som blant annet dreide seg om å delta på John Hauglands Winter Rally School, og delta i selve Rally Norway. Mohammed Alayoubi var producer for serien.

Produksjonsselskapet Toe Prosjekt AS foreslo overfor Nordisk Film, før Rally Norway i 2007, å lage en realityserie som skulle hete "Rallyskolen".

Her skulle - i kjent realitystil - ti personer kjøres gjennom rallykverna, med rallyskole, lisens hos Norges Bilsportforbund etc. En person skulle stemmes ut i hvert program. Vinneren skulle få starte i Rally Norway.

Nordisk Film henvendte seg til NRKs Underholdningsavdeling, som syntes konseptet var interessant. De ba om å få den utredet ytterligere. Senere takket imidlertid Underholdningsavdelingen nei. Prosjekt "Rallyskolen" endte i en skuff.

EKSPERTKOMMENTATOR: Klikk.no's Atle Gulbrandsen (t.v.) var ekspertkommentator under Rally Norway i 2007. Her sammen med programleder Espen Graff.

EKSPERTKOMMENTATOR: Klikk.no's Atle Gulbrandsen (t.v.) var ekspertkommentator under Rally Norway i 2007. Her sammen med programleder Espen Graff.

Så kom altså Rally Norway og NRK Sportens "Rallyskolen" med Geir Schau. Da Toe Prosjekt fikk se dette, opplevde selskapet det som om deres programidé var kopiert. Og har derfor saksøkt NRK, og krever 400 000 kroner i erstatning, inklusive dekning av utgifter de hadde i forbindelse med sin realityidé.

Rettsaken var berammet til mandag 23.3 og tirsdag 24.3, men ble avsluttet etter mandagens prosedyrer i Oslo Tinghus.

Dårlig sak?

Et av spørsmålene retten må ta stilling til er formodentlig om det går an å ta eierskapet til en slik idé. Allerede i 2004 hadde, som mange av våre lesere vil huske, Nils Wærstad en serie i Autofil, der han gikk på rallyskole og endte opp med å kjøre et rally i Irland.

Blader som Vi Menn Bil, Bil og Autofil har alle hatt liknende konsepter, der journalister har gått på John Hauglands Winter Rally School, for så å delta i et rally.

Også Klikk Bil har hatt en slik reportasje. Se hvordan det gikk med våre rallydebutanter her.

Det nye med Toe Prosjekts idé var altså at dette skulle være en ren realityserie, der deltakere skulle stemmes ut etter hvert. Det er derfor rettens oppgave å vurdere om likhetene mellom dette og en raljerende Geir Schau i NRKs serie er store nok.

Dommen faller, etter hva vi erfarer, om et par ukers tid.

Siste: NRK vant

3. april falt dommen i saken. NRK ble frifunnet, og Toe Prosjekt AS dømt til å betale saksomkostninger på 48 450 kroner.

Les også:

Walkabout-Nils satser på rally

Ekstrem bilkjøring

Petter blogger på klikk.no

Rally med vanlige biler

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning