Bilvasken

La vasken bli en hobby

– Kaos i bilen betyr kaos i livet. Alle burde klare å vaske vinduer, gulvmatter og dashbord, og støvsuge på og rundt setene. Men en grundig innvendig bilvask krever kunnskaper og interesse, sier bilpleier Kamil. 

Pluss ikon
<b>FRONTRUTA:</b> Vask utvendig først og bruk lommelykt når du vasker innvendig, da ser du om resultatet blir bra. Og husk hansker, for vaskemidler kan skade huden, sier bilpleieren.
FRONTRUTA: Vask utvendig først og bruk lommelykt når du vasker innvendig, da ser du om resultatet blir bra. Og husk hansker, for vaskemidler kan skade huden, sier bilpleieren. Foto: Peter Nagy
Sist oppdatert

Hvis meg hvordan bilen din ser ut inni, og jeg skal fortelle deg hvem du er. Å vaske bilen innvendig burde være like naturlig som å pusse tennene og re opp senga, men det ser ikke alltid sånn ut.

– Sigaretter, snus, tamponger, tomflasker, hundehår, burger, kondomer – jeg finner de utroligste ting. Noen ganger kunne jeg brukt skuffe. Tenk at bilen er en del av hjemmet ditt, et rom du oppholder deg mye i. Å sitte i et ustelt miljø gjør deg sliten, og det går også på den fysiske helsa løs. Møkkete interiør myldrer av bakterier, sier Kamil Klepczynski, som er sertifisert bilpleier hos Dekksenteret Nesodden.

– Jeg kunne snakket i to dager om profesjonell innvendig bilvask og måten vi renser de ulike materialene i bilen på. Vinduer, skinn, metall, tekstiler, hard og myk plast – alt krever ulike vaske- og rensemidler, og jeg maskerer tekstilene når jeg går løs på skinnet. Jo sterkere midler jeg bruker, dess større sjanser er det for å ødelegge noe ved feil bruk, sier Kamil.

<b>DEN GLEMTE JEG:</b> Kjør vinduene halvveis ned og vask på toppen. Ja, kluten blir svart av møkk.
DEN GLEMTE JEG: Kjør vinduene halvveis ned og vask på toppen. Ja, kluten blir svart av møkk. Foto: Peter Nagy

Jobb for fagfolk

En ting han snakker mye om, er kabinfilter.

– Kabinfilteret må skiftes jevnlig. All luften du puster i når du bruker bilens vifteanlegg går gjennom filteret. Hvis du kjenner at det lukter vondt når du kjører på en regnværsdag, skulle du ha byttet for lenge siden, sier Kamil.

Han mer enn antyder at innvendig vask er en jobb for fagfolk.

– Det er derfor vi fins, vi kan jo jobben mye bedre. Vi har det rette utstyret og de rette midlene. På en grundig vask tar vi ut stolene for å komme til overalt, det sier seg selv at folk flest ikke går så hardt til verks. Vi har også en rensemaskin som de færreste har. Det viser seg dessuten at mange ikke har tid – eller vil bruke tid – til bilvask, sier Kamil.

<b>LYKT OG PENSEL:</b> Støvsug på og rundt setene, med et munnstykke som kommer til overalt. Bruk pensel for å fjerne de siste smulene, lykt for å se hva du gjør.
LYKT OG PENSEL: Støvsug på og rundt setene, med et munnstykke som kommer til overalt. Bruk pensel for å fjerne de siste smulene, lykt for å se hva du gjør. Foto: Peter Nagy

En gang i uka

Grunnleggende rengjøring skal være mulig å klare for alle.

– Alle klarer å vaske vinduer, dashbord og gulvmatter, og støvsuge oppi og rundt setene. Gjør du det med jevne mellomrom, kommer du langt.

Jeg lurer selvfølgelig på hvor ofte man bør gjøre det, bare for å få noen flere slag i ansiktet.

– Det spørs hvor mye du bruker bilen. Minimum to ganger i måneden. Hvis du har barn eller hund; oftere. Støvsug gjerne én gang i uka, akkurat som hjemme. Jeg har sett biler som ikke har vært vasket innvendig på to år, da er det et stykke frem, sier Kamil.

<b>SKINNPLEIE:</b> – Skinnet i bilen skal være matt. Blankt skinn betyr at interiøret er mettet av fett og skitt. Fjern med skinnrens på børsten og bruk sirkelbevegelser. Impregner etterpå, sier Kamil.
SKINNPLEIE: – Skinnet i bilen skal være matt. Blankt skinn betyr at interiøret er mettet av fett og skitt. Fjern med skinnrens på børsten og bruk sirkelbevegelser. Impregner etterpå, sier Kamil. Foto: Peter Nagy

Se og lær

Det fins håp for de med høyere ambisjoner. De fleste menn har en hobby og vet hva det innebærer av investeringer og erverving av kunnskaper. Mange er også veldig glade i bilen sin, og da er svaret enkelt.

– Gjør bilvasken til en hobby. Det kryr av instruksjonsfilmer på YouTube. Alle er ikke like bra, men se og lær, plukk ut det beste. Les deg opp om produkter, hva de inneholder og hva innholdet innebærer. Bruk tid på forberedelsene og vasken, det kan være gøy også, sier Kamil.

<b>IKKE SÅ BRA:</b> God sikt er viktig, og Kamil er skeptisk til bensinstasjonens vindusvask. – Jeg lukter at du får lite vaskemidler for pengene, sier Kamil. Testen gir samme svar.
IKKE SÅ BRA: God sikt er viktig, og Kamil er skeptisk til bensinstasjonens vindusvask. – Jeg lukter at du får lite vaskemidler for pengene, sier Kamil. Testen gir samme svar. Foto: Peter Nagy

Her er Kamils tips til innvendig bilvask:

1. Begynn øverst og vask deg nedover.

2. Bruk ekstra lampe/lykt hvis det er halvmørkt, slik at du ser om du har rengjort godt.

3. Vindusvask: Vask utsiden av frontruta først, så ser du om du får det rent når du vasker innsiden. Bruk et middel som skummer godt, for eksempel en allroundfoam eller glass cleaner. Tørk med mykt, rent papir. Blir det ikke rent, vask en gang til. Feil vask kan være farlig og gi reflekser under mørkekjøring. Siderutene; samme metode. Sveiv ned ruta og vask kanten.

HOLD DEG PÅ MATTA: Gulvmatten vaskes som utvendig bilvask: Skum, høytrykk, og tørk med et håndkle. Våte matter inn i bilen er fy-fy.
HOLD DEG PÅ MATTA: Gulvmatten vaskes som utvendig bilvask: Skum, høytrykk, og tørk med et håndkle. Våte matter inn i bilen er fy-fy. Foto: Peter Nagy

4. Dashbord: Bruk et middel som matter overflaten, ikke et som gjør den blankere. Blankt dashbord gir uønskede reflekser. Bruk for eksempel allroundfoam/interiørsjampo og ha middelet på en ren klut. Ikke spray det rett på dashbordet, da skvetter det på den rene frontruten. Begynn med skjermene, så den rene kluten ikke har et støvkorn som lager riper. Vipp ned rattet og tørk i alle kriker og kroker. Bruk en malepensel der det er vanskelig å komme til.

5. Skinndetaljer: Kjøp et skinnsett som også inneholder børste og impregnering. Masker rundt hvis nødvendig, middelet kan misfarge tekstilstoff på setet. Påfør med sirkelbevegelser og tørk av med ren fille. Impregner til slutt. Hvis rattet er av skinn, krever det grundig og gjentatt skrubb med skinnmiddel og klut. Impregnering er ikke nødvendig, det får den av hendene dine.

6. Setene: Skyv det helt bak og legg ryggen ned. Støvsug i alle kriker og kroker med egnet munnstykke. Bruk pensel/børste for å få ut alt. Bruk egnet vaskemiddel for tekstil for å fjerne flekker.

7. Matter, fotbrønn og pedaler: Ta ut mattene og vask med bilsjampo. Tørk godt før du legger tilbake. Vask pedalene med allroundfoam, støvsug fotbrønnen og under setene. Bruk egnet middel for å fjerne flekker.

<b>SANNHETENS ØYEBLIKK:</b> Vis meg området rundt girspaken din, og jeg skal si deg hvor renslig du er. Her er det myk klut som gjelder.
SANNHETENS ØYEBLIKK: Vis meg området rundt girspaken din, og jeg skal si deg hvor renslig du er. Her er det myk klut som gjelder. Foto: Peter Nagy

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 34 2020

Denne saken ble første gang publisert 02/07 2020, og sist oppdatert 09/04 2024.

Les også