Girer opp

Søndag 29. mars braker det løs med en ny Fifth Gear-serie på Discovery Channel. Nye programledere er hentet inn.

Jonny Smith (t.v.) og Tom Ford skal delta både i Fifth Gear og avleggeren Fifth Gear Europe.

Jonny Smith (t.v.) og Tom Ford skal delta både i Fifth Gear og avleggeren Fifth Gear Europe. Foto: Discovery Channel

Publisert

Riktignok skal Jonny Smith og Tom Ford fra det ordinære Fifth Gear også delta i Fifth Gear Europe, men ellers møter vi helt nye ansikter, i form av finske Anette Latva-Piikkila, slovakiske Ziga Colja, tyske Frank Jacobs, portugisiske Joaquim Oliveira og den tyske touring car-føreren Tim Schrick.

Konseptet er mer eller mindre det samme som i Fifth Gear. Biltester, konseptbiler, trender og teknologi. At Fifth Gear velger å komme i en "Europa-versjon" får en tolke som et markedsfremstøt. Bare se på Pimp my ride-programmene, som i dag finnes i flere versjoner - programmessig skåret over samme lest, men med forskjellige programledere og opptaksland.

Bortsett fra Tom Ford og Jonny Smith, som de fleste faste Fifth Gear-seere for lengst er familiære med, er de nye skjermposørene ukjente. Det vil si; Fifth Gears konkurrent Top Gear hadde et innslag der herrene Jeremy Clarkson, James May og Richard Hammond møtte tre tyske kolleger, fra et tilsvarende og nystartet tysk motormagasin kalt D-Motor, til dyst på Zolderbanen i Belgia. Der var også den allerede den gangen TV-profilerte touring car-kjøreren Tim Schrick med. Nå er han altså på plass i Fifth Gear Europe.

Jonny Smith besøker Citroën Conservatorie, og får blant annet en kjøretur i 2CVen James Bond (spilt av Roger Moore) kjørte i filmen For Your Eyes Only.

Jonny Smith besøker Citroën Conservatorie, og får blant annet en kjøretur i 2CVen James Bond (spilt av Roger Moore) kjørte i filmen For Your Eyes Only. Foto: Discovery Channel

Opptakene til første sesongs Fifth Gear Europe foregår i en rekke europeiske land, hvorav både Sverige og Island er nevnt. I første episode kommende søndag er for eksempel Tom Ford på Island for å delta i islendingenes vanvittige Formula Off Road-serie, Ziga Colja kjører Rolls-Royce Phantom Coupe, mens Tim Schrick setter opp Audi TTS mot Porsche Cayman. Jonny Smith tar seg en tur til Moskva, og så følger ni nye episoder frem til 1. mai.

Jonny Smith drar til Moskva for å teste en av de mest luksuriøse bilene i verden: en 3,5 tonn tung Zil limousin.

Jonny Smith drar til Moskva for å teste en av de mest luksuriøse bilene i verden: en 3,5 tonn tung Zil limousin. Foto: Discovery Channel

Britiske bilprogram, med sin slentrende og uhøytidelige featurestil, er blitt enormt populære over hele verden. Top Gear er visstnok verdens femte mest sette programserie, og ventetiden for å være publikum under studioopptak er på over 20 år. Top Gear har utviklet seg til å bli noe nær vanvidd på fire hjul, med det å underholde som ledestjernen. Fifth Gear er et mer tradisjonelt bilprogram, men med den samme hypermoderne produksjonsteknikken. Og der Top Gear er galskap, er Fifth Gear briljant kjøring, primært fra eks-kappkjører Tiff Needell og touring car-fører Jason Plato. Og nå sikkert også med Tim Schrick.

Samtidig med Fifth Gear Europe sendes det repriser av det ordinære Fifth Gear på Discovery Channel. Når Europe-versjonen tar ferie 1. mai, kommer en ny serie ordinære Fifth Gear-program. Og med Top Gear på NRK3 skal det vel bli levelig i de neste månedene, også for "petrol heads" som ønsker norsk seriefotball dit pepper'n gror.

Les også:

Top Gear-gjengen - fra venstre; Richard Hammond, Jeremy Clarkson og James May.

Top Gear-gjengen - fra venstre; Richard Hammond, Jeremy Clarkson og James May. Foto: Discovery Channel

Saksøker NRK for bilprogram

Top Gear Winter Olympics

Vi har kjørt bilen til Clarkson

Hva er riktig rattgrep?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning