Pickup

Fords spesialflom

Mens vi venter på en ny Ranger, så pøser Ford på med spesialversjoner av den populære pickupen. 

Pluss ikon
<b>SENSOMMEREN:</b> Versjonene Wolftrak (til venstre) og Stormtrak er ventet til Norge på sensommeren. 
SENSOMMEREN: Versjonene Wolftrak (til venstre) og Stormtrak er ventet til Norge på sensommeren. 
Sist oppdatert

Det pleier å være et sikkert tegn på at en modellgenerasjon går mot slutten når spesialversjonene kommer, og når det gjelder Ford Ranger, så er det tilfelle. En ny Ranger kommer neste år - i samarbeid med Volkswagen - og nå er dagens Ranger oppe i fire spesialversjoner, som alle kommer i begrenset antall.

Frem til i fjor besto utvalget av XLT, Limited, Wildtrak og toppmodellen Raptor, men så kom Thunder på senhøsten. Thunder-navnet har vært knyttet til Ranger tidligere, både i 2003 og 2009.

Les også: Test: Ford Ranger Raptor er den nye pickup-kongen i Norge

Startet med Thunder

<b>THUNDER:</b> Spesialiseringen av Ranger startet med Thunder som ble introdusert i Norge på senhøsten i fjor. Foto: Martin Jansen
THUNDER: Spesialiseringen av Ranger startet med Thunder som ble introdusert i Norge på senhøsten i fjor. Foto: Martin Jansen

Ranger var Norges mest solgte pickup i 2020, og ifølge Ford utgjorde Thunder-versjonen 20 prosent av salget. Så spesialiseringen fungerer enda det stort sett er pynt som skiller spesialversjonene fra de vanlige versjonene. Det er ikke tale om større motor eller et mer avansert understell. Thunder er en Ranger Wildtrak, men med egne stylingdetaljer, som en svart grill med røde detaljer. Og røde detaljer er en rød tråd.

Les også: Les vår test av Ford Ranger Thunder

Også på den svarte veltebøylen bak førerhuset finner vi rødt. Grillen, sidespeilene, støtfangere og dørhåndtak er i Ebony Black. Eksklusive 18-tommers aluminiumsfelger og Thunder-emblemer med 3D effekt hører også med i Thunder-­pakka.

Innvendig er det sorte skinnseter med rød Thunder-logo samt røde kontrastsømmer på dashbord, skinnratt, seter, dører, girspak og håndbrems. Offroad-pakke med elektronisk differensiallås på bakakselen er standard, det samme er et svart rulledeksel over planet.

I Norge var Thunder priset til 565 000 kroner i fjor, som var 25 000 kroner mer enn Wildtrak som dobbelkabin.

Rally-inspirert

<b>RALLY-VERSJON:</b> WRC-inspirerte MS-RT blir dyreste Ranger i Norge..
RALLY-VERSJON: WRC-inspirerte MS-RT blir dyreste Ranger i Norge.. Foto: Produsent

Tidligere i år kom ytterligere en spesialmodell: MS-RT - med en design som er inspirert av M-Sport Ford World Rally sin Fiesta WRC. MS-RT-versjonen er ventet til Norge til sommeren, og er utviklet med utgangspunkt i en Ranger Wildtrak. Av spesialversjonene er det MS-RT som tar det lengst. Det medfører at den som dobbelkabin blir den mest kostbare Ranger-en i Norge, til og med dyrere enn Raptor. Som dobbelkabin koster MS-RT fra 738 625 kroner.

SKJERMBREDDERE: MS-RT-versjonen komme med utbygde skjermer og 20-tommers felger.
SKJERMBREDDERE: MS-RT-versjonen komme med utbygde skjermer og 20-tommers felger. Foto: Produsent

Da får du blant annet en håndbygd front med karbondetaljer rundt både grillen og tåkelysene samt utbygde skjermer, 20-tommers OZ Racing aluminimumsfelger, MS-RT sideskjørt, karbon-detaljer på sidespeilene og MS-RT-spesifikke detaljer i interiøret.

Ytterligere to spesialversjoner

<b>MINDRE MOTOR:</b> Alle spesialversjonene av Ranger kommer med Fords toliters biturbo-motor med 213 hk og 500 Nm, bortsett fra Wolftrak som kommer med 170-hesteren. Dermed blir den også rimeligst av spesialversjonene. 
MINDRE MOTOR: Alle spesialversjonene av Ranger kommer med Fords toliters biturbo-motor med 213 hk og 500 Nm, bortsett fra Wolftrak som kommer med 170-hesteren. Dermed blir den også rimeligst av spesialversjonene.  Foto: Produsent

Nylig kunngjorde Ford ytterligere to spesialmodeller som er ventet til Norge på sensommeren. Det dreier seg om Wolftrak og Stormtrak.

Priser, spesialversjonene: 

Thunder: 565 000 kroner (2020-pris)

MS-RT: 738 625 kroner

Wolftrak: 489 125 kroner

Stormtrak: 569 125 kroner.

Alle priser gjelder dobbelkabin

Ranger Wolftrak blir den rimeligste spesialversjonen og er basert på Ranger XLT-serien. Det betyr 170-hesters toliter i kombinasjon med 10-trinns automatgirkasse.

Den kan ikke leveres med Fords kraftige 213-hesters biturbo-motor som vi kjenner fra Wildtrak og Raptor.

Det mest særskilte ved Wolftrak er den store veltebøylen som ifølge Ford er spesielt utviklet for Wolftrak. Den kan fås i fargene Sea Grey og Conquer Grey, og Wolftrak kjennetegnes blant annet ved matt-svarte detaljer, 17-tommers svarte aluminiumsfelger og grovknastede terrengdekk.

Selv om Wolftrak ikke kommer med den sterkest motoren, så har den likevel ett tonn nyttelast og evnen til å trekke hengere opptil 3,5 tonn.

LIVSSTIL: Stormtrak retter seg mot det såkalte livsstilsmarkedet for pickup.
LIVSSTIL: Stormtrak retter seg mot det såkalte livsstilsmarkedet for pickup. Foto: Produsent

Der Wolftrak retter seg mot det klassiske nyttekjøretøy-markedet, så er det mer livsstilspreg over den foreløpig siste spesialversjonen av Ranger, som har fått navnet Stormtrak.

Den vil koste fra 569 125 kroner som dobbelkabin, og kommer med mer utstyr enn Wolftrak, blant annet automatisk rulledeksel over lasteplanet. Dekselet kan lukkes og åpnes elektrisk ved bruk av enten nøkkelen, fra kupeen eller med en knapp plassert på innsiden av lasterommet.

Det automatiske dekselet er tilgjengelig som ekstrautstyr til 18 500 kroner på Ranger dobbelkabin.

Stormtrak har også svarte dekaler på panseret og langs siden og 18-tommers aluminiumsfelger. Rød sømmer er gjennomgangsmelodien innvendig

Tekniske data Ford Ranger (Wildtrak-versjon)

Motor, cm³:  1996

Gir:  10-trinns automat

Effekt, hk o/min:  213/3750

Dreiemoment, Nm ved o/min:  500 ved 1750–2000

Egenvekt, kg:  2374

Tilhengervekt, kg:  3500/750

Nyttelast, kg:  1024

Lengde/bredde/høyde, cm:  536/186/184

Akselavstand, cm:  322

Bakkeklaring, cm:  23,7

Vadedybde, cm:  80

Standard dekkdimensjon:  265/65 17

Forbruk, WLTP l/mil:  0,92

CO₂-utslipp, g/km:  228

0–100 km/t, fabrikk, sek:  10,9

Toppfart, km/t:  175

Lasteplan:

Lenge, cm:  155

Bredde, cm:  156

Bredde, cm (mellom hjulbuene):  114

Dybde, cm:  51

Ankringspunkter lasteplan:  6

Uttak, lasteplan:  Ett 12V

Uttak kupé:  Tre stk. 12V, ett 230V, to USB

Pris, Wildtrak, fra: 570 525 kroner

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 19 2021

Denne saken ble første gang publisert 12/04 2021, og sist oppdatert 28/04 2021.

Les også