Toyotas neste elbil

Toyotas neste elbil kommer allerede neste år

Kommer med en liten el-SUV som kan fås med firehjulstrekk

<b>NESTE ÅR:</b> Toyotas neste elbil blir en liten SUV som er ventet til Norge allerede neste år. 
NESTE ÅR: Toyotas neste elbil blir en liten SUV som er ventet til Norge allerede neste år.  Foto: Martin Jansen
Sist oppdatert

Allerede neste år kommer Toyota neste elektriske modell, som vil være en høyreist bil i det såkalte B-SUV-segmentet, det raskest voksende bilsegmentet i Europa. Nylig viste Toyota frem en forsmak på bilen i form av Urban SUV Concept.

Det skjedde på det årlige arrangementet Kenshiki Forum i Brüssel. Kenshiki betyr innsikt på japansk, og forumet er verdens største bilprodusents utstillingsvindu for hva selskapet har i gjære på kort og noe lengre sikt. Av de nært forestående planene er det altså en liten SUV som står på programmet.

Urban SUV-konseptet er 4,3 meter langt og dermed bitte litt lengre enn Volvo EX30, som trolig blir blant Toyota-SUV-ens argeste konkurrenter.

Når det gjelder Toyotas egne modeller, så er konseptet 12 centimeter lengre enn 4,18 meter lange Yaris Cross og 10 centimeter kortere enn 4,4 meter lange C-HR.

<b>NAVN:</b> Er det konturene av bZ2X viser ser? 
NAVN: Er det konturene av bZ2X viser ser?  Foto: Martin Jansen

Hvor lang den produksjonsklare modellen faktisk vil bli eller hvordan den vil se ut er ikke kjent, men produktsjef for Toyota Motor Europe, Andrea Carlucci, gir et hint.

– Proporsjonene til konseptet er riktige, men ikke dimensjonene, sier Andrea Carlucci til Autoexpress.

Konseptet avslørte ingenting om interiøret, men ifølge Toyota vil den produksjonsklare modellen ha et fleksibelt interiør som enkelt skal kunne tilpasses behovet for å prioritere passasjerer eller lasteplass.

<b>LENGDE:</b> Konseptbilen måler 4,3 meter. 
LENGDE: Konseptbilen måler 4,3 meter.  Foto: Martin Jansen

To batteristørrelser

Urban SUV sender kanskje tankene til en bil med kun trekk på to hjul, men det er ikke tilfelle. SUV-en kan fås med trekk på forhjulene eller alle fire. Den blir i tillegg tilgjengelig i i to batteristørrelser.

Toyota vil ikke si noe om priser, men sett i lys av nevnte Volvo EX30, som har en startpris på 321 000 kroner, så vil Toyotas vesle SUV trolig få en startpris i samme område. Det skal uansett ikke rare evnen til å å spå om fremtiden for å anta at SUV-en kommer til å bli en storselger.

Den vil bli offisielt lansert på vårparten neste år og satt i produksjon samme år. Den er ventet på markedet i Norge høsten 2024.

Seks elbilmodeller

– Dette er en utrolig spennende konseptbil som vil være en den mest kompakte i den planlagte serien på seks nye elbil-modeller fra Toyota. Denne vil konkurrere i B-SUV-segmentet. Dette segmentet tror vi kommer til å utgjøre et av det største markedene for elbiler i Norge og resten av Europa, sier Piotr Pawlak, administrerende direktør i Toyota Norge.

<b>GLEDER SEG:</b> Toyotas administrerende direktør i Norge, Piotr Pawlak, kan se frem til å få nok se storselger til Norge. 
GLEDER SEG: Toyotas administrerende direktør i Norge, Piotr Pawlak, kan se frem til å få nok se storselger til Norge.  Foto: Martin Jansen

Navnet på SUV-en er ikke avslørt, men det vil omfatte bZ. Toyotas planer omfatter introduksjonen av seks modeller med bZ-merket i Europa innen utgangen av 2026.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn

Denne saken ble første gang publisert 04/12 2023, og sist oppdatert 04/12 2023.

Les også