Test: Kia e-Niro

Fjerner ikke all rekkeviddeangst

Kia e-Niro innfrir ikke WLTP-rekkevidden, men 330 km i minusgrader fjerner likevel det meste av rekkeviddeangsten.

Sist oppdatert

6300 nordmenn har i betalt 7777 kroner for å reservere en Kia e-Niro. Pågangen har vært så stor at importøren nå har stengt reservasjonslisten. Nå starter jobben med å levere biler til alle som venter, og den kan bli tøff.

Hvor mange e-Niro kommer til Norge?

Kia i Norge vet ennå ikke hvor mange biler de vil få i år. De håper på 2000 biler, men har ennå ikke fått noe løfte om det fra koreanerne. Hvorfor leveransene blir så sparsomme, er det vanskelig å få et enkelt svar på. Under lanseringen av e-Niro forklarte Kia-representantene det blant annet som en «big fight» om kobolt, en viktig bestanddel i elbilbatterier. Tilsynelatende har merker som Tesla og Nissan (med Leaf) hittil kommet bedre ut av kobolt-fighten enn Kia.

POPULÆR: Mange tusen nordmenn står på venteliste for å få utlevert sin forhåndsbestilte Kia e-Niro.
POPULÆR: Mange tusen nordmenn står på venteliste for å få utlevert sin forhåndsbestilte Kia e-Niro. Foto: Terje Bjørnsen

Det Kia får av batterier fra sin leverandør, skal dessuten fordeles mellom merkets hybrider, ladehybrider og elbiler. Da er det nærliggende å tro at Kia setter batteriene inn i versjonene de tjener mest penger på. Elbilmodellene, med lave produksjonstall foreløpig, er neppe de mest lønnsomme for merket.

Nesten helt like

Utseendet er godt kjent allerede, for Niro har vært i salg i over to år som hybrid og mer enn ett år som ladehybrid. Forskjellen er at e-Niro er litt løftet for å gi plass til batteripakken, og et par-tre centimeter lengre på grunn av ny støtfanger. Dessuten er grillen lukket, og bilen er forsynt med noen blå LED-striper som skal understreke miljøvennligheten.

Innvendig er den viktigste endringen at girspak er erstattet med et gir-dreiehjul. I tillegg har Kia gitt e-Niro langt flere regenereringstrinn (fire «normale» og fire i en autofunksjon som bruker radar og kartdata til å beregne bremseeffekt) og kjøremodus (fire) enn det fleste vil mene er nødvendig. Autofunksjonen fungerer for øvrig fint.

Kia e-Niro og hengerfeste

HENGERFESTE: Vår testbil var uten hengerfeste, men Kia er i disse dager på vintertest med hengerfeste.
HENGERFESTE: Vår testbil var uten hengerfeste, men Kia er i disse dager på vintertest med hengerfeste. Foto: Terje Bjørnsen

Nordmenn er så opptatt av hengerfeste at bilprodusentene rister uforstående på hodet av det. Men blant annet som følge av press fra Norge, er e-Niro i disse dager på vintertest med tilhenger. Om Kia er fornøyd med resultatene, vil det komme etter hvert. Men de første bilene har ikke mulighet for hengerfeste, og heller ikke en mobilapp for fjernstyring av diverse funksjoner knyttet til lading og oppvarming. Appen kommer også senere.

Pris på Kia e-Niro

Kia e-Niro er den første elbilen på det norske markedet som kombinerer stor batterikapasitet (64kWh) med familiebilplass og komplett utstyrspakke. Alt til under 400 000 kroner. Vi var selvsagt spente på forbruk og rekkevidde på den nye e-Niro, men forholdene var ikke det mest elbil-vennlige da vi hadde bilen på test. 10 til 20 minusgrader da vi kjørte bilen gjennom vår faste forbrukstest på 200 km. Og streng kulde herjer som kjent med rekkevidden.

Rekkevidde Kia e-Niro

NESTEN HELT LIK: Kie e-Niro er nesten helt lik de andre Niro-modellene. Forskjellene er små, som at e-Niro har en helt ett front.
NESTEN HELT LIK: Kie e-Niro er nesten helt lik de andre Niro-modellene. Forskjellene er små, som at e-Niro har en helt ett front. Foto: Terje Bjørnsen

Den kalde, mørke desember-ettermiddagen suger energien ut av e-Niro. Vi ser det allerede etter noen få kilometer. Forbrukstrippen sliter med å holde seg under 2-tallet og rekkeviddeindikatoren starter nærmere 300 km enn 400 km. Vi ender til slutt opp med et testforbruk på 1,91 kWh per mil og har brukt 60 % av batterikapasiteten i løpet av 199 km. Det tilsvarer en maksimal rekkevidde på rundt 330 km under de rådende forhold. Dermed er vi langt unna WLTP-resultatet på 455 km.

COCKPIT: Det er mulig å trives bra bak rattet i Kia e-Niro.
COCKPIT: Det er mulig å trives bra bak rattet i Kia e-Niro. Foto: Terje Bjørnsen
GOD PLASS: Kia e-Niro ha god plass i baksetet.
GOD PLASS: Kia e-Niro ha god plass i baksetet. Foto: Terje Bjørnsen
SKINNSETER: De første modellene av Kia e-Niro som kommer til Norge er "First Edition" og fullstappet med utstyr.
SKINNSETER: De første modellene av Kia e-Niro som kommer til Norge er "First Edition" og fullstappet med utstyr. Foto: Terje Bjørnsen

Erfaringen fra tester av samme bil på sommer og vinter, tilsier at rekkevidden kan bli opp mot 30 % bedre på den varme årstiden. Hvis det også gjelder e-Niro, nærmer vi oss WLTP-tallene. Mot slutten av testperioden stiger temperaturen til rundt 0 grader. Da legger forbruksmåleren seg i området mellom 1,6 og 1,7 kWh per mil.

God og varm

Selv med 15-20 minus på utsiden, er det godt og varmt på innsiden. Det er ikke en selvfølge i elbiler. Vi starter med bilen i normalinnstilling, men finner ut at den også kan kjøres i Eco-innstilling. Dugg eller ising på ruter er ikke noe problem. Og bilen takler det tidvis glatte snø- og isdekket fint. Det svære 64 kWh-batteriet gjør e-Niro tung (1812 kg med fører), men plasseringen lavt i gulvet og mellom akslene gir fin balanse. Når det først sklir er ESP-systemet på plass med myke inngrep.

Hurtiglading

Tekniske data: Kia e-Niro

Motor: 204/150
Dreiemoment: 395 Nm ved o/min
Egenvekt m/fører: 1812 kr
Lengde/bredde/høyde: 438/181/157 cm
Bagasjerom: 451-1405 liter
Standard dekkdimensjon: 215/55-17 T Batterikapasitet: 64 kWh
Rekkevidde: 455 WLTP km
Rekkevidde i test, 198 km: 330 km
Forbruk, WLTP l/mil - kWh/mil: 1,49
0-100 km/t, fabrikk: 7,8 s
Toppfart: 167 km/t
Pris fra: 370 600 kr
Pris testbil: 381 500 kr

TESTDATA Kia e-Niro
0-100 km/t: 8,6 s
60-100 km/t, kickdown: 4,2 s
80-120 km/t, kickdown: 5,5
Støy 50 km/t: 60,5 dBA
Støy 80 km/t: 64 dBA
Støy 100 km/t: 67 dBA
Testforbruk, l/mil - kWh/mil: 1,91

Hurtiglading lar seg også påvirke av kulda. Vi prøver lading ved 0 grader både på 50 kW og 175 kW-lader. Bilens instrumenter indikerer 42-44 kW fra begge ladere. Ole Anders Liberg er direktør for servicemarked hos Kia Bil Norge og forklarer hurtiglade-kapasiteten på e-Niro slik:

FORBRUK: Ved temperaturer rundt null grader, var forbruket nærmere WLTP-kravene.
FORBRUK: Ved temperaturer rundt null grader, var forbruket nærmere WLTP-kravene. Foto: Terje Bjørnsen

– Når det gjelder hurtiglading er det flere faktorer som påvirker ladetiden; hvor mye batteriet er ladet, temperatur og tilstand på batteriet. Maks ladestrøm for e-Niro er 200A ved 400V. Det betyr at maks ladeeffekt er 80kW. For å kunne utnytte dette må man lade med en hurtiglader med 100 kW eller mer, siden det ikke finnes 80 kW hurtigladere.

Likevel senker rekkevidde-roen seg med Kia e-Niro i garasjen. Av de rimelige bilene på dagens elbilmarked gir kun Kona Electric og Ampera-e samme følelse. Det de to hovedkonkurrentene ikke kan, er å gi de samme praktiske egenskapene.

Bakseteplass på storbilnivå

Kia e-Niro mangler en del på å være den nye Skoda Octavia på familiebil-arenaen, men den har de ekstra centimeterne i kupe og bagasjerom som gjør livet enklere. Særlig benplassen i baksetet er på storbilnivå, noe som blant annet vil glede alle med store barneseter. Bagasjerommet er blant de største i klassen (451 liter) og har kvadratisk, lettlastet utforming som sitt største fortrinn.

STORT: Bagasjerommet på 451 liter er stort nok til shopping og helgeturer for en familie.
STORT: Bagasjerommet på 451 liter er stort nok til shopping og helgeturer for en familie. Foto: Terje Bjørnsen

De første bilene er «First Edition», fullstappet med utstyr. Her er alt du trenger av komfort, folkebil-luksus og aktive kjøresystemer. På langtur er cruisekontrollen passe smidig, holder avstand og fart uten at det blir sjenerende. Skal vi pirke på noe, må det være at den for lett plukker opp biler i avkjøringsfelt og hiver seg umotivert på bremsen. På motorvei er filholderen bemerkelsesverdig presis, men overrasker av og til med å nappe i rattet uten åpenbar grunn.

Vi er etter hvert blitt vant til at selv snille familie-elbiler har akselerasjon i sportsbil­klassen. Med 204 hk og 395 Nm dreiemoment har Kia e-Niro krefter så det holder, men er ikke like kjapp i akselerasjonsmålingene som sin nesten-tvilling Hyundai Kona Electric.

Få SIDE3 i innhoksen: Meld deg på vårt nyhetsbrev nå!

Vår vurdering: Kia e-Niro

Dommen: Vi må vente til våren for å se om kulda er årsaken til rekkeviddeavviket. Takket være solid batterikapasitet er det likevel ingen grunn til rekkeviddeangst. Bilen leverer bedre enn de fleste folkelige elbilene på det praktiske plan. Det må den, for med omtrent sammenlignbar og komplett utstyrspakke er den rundt 75 000 kroner dyrere enn Nissan Leaf 40 kW og 45 000 kroner dyrere enn Hyundai Kona Electric.

Denne saken ble første gang publisert 08/01 2019, og sist oppdatert 08/01 2019.

Les også