TEST: BMW iX3 og Ford Mustang Mach-E RWD LR

Snur opp ned på norske bilvaner

SUV med bakhjuls­drift? Uselgelig før elbilene gjorde det til den nye normalen. 

Pluss ikon
<b>DRAGRACE:</b> På sommerføre gir bakhjulsdrift mer enn godt nok grep, men det er i vinterhalvåret du eventuelt vil savne 4WD. 
DRAGRACE: På sommerføre gir bakhjulsdrift mer enn godt nok grep, men det er i vinterhalvåret du eventuelt vil savne 4WD.  Foto: Terje Bjørnsen
Sist oppdatert

Elbil-revolusjonen har snudd en del vedtatte sannheter om nordmenns bilvaner på hodet. Vi kjøper ikke sedaner, og i hvert fall ikke amerikanske, ikke sant?

Men gjett hvilken bil som ble Norges mest solgte i 2019? Tesla Model 3, så klart, og med rekordhøy markeds­andel på 11 prosent.

Dessuten ble vi vel ferdige med bakhjulsdrevne biler med hekkmotor en gang rundt 1970. Nei, slett ikke.

Det bekymrer ikke norske bilkjøpere det minste at VW og Skoda har snudd drivlinjen trill rundt i sine nye elbiler. Hvem trenger vel frontmotor og forhjulsdrift lenger?

I de gode, gamle dager – for sånn omtrent to år siden – ville en SUV eller crossover med bakhjulsdrift være omtrent uselgelig på det norske markedet. Nå går de unna som varme kanelboller, og enkelte modeller – eksempelvis BMW iX3 – leveres kun med bakhjulsdrift. Mens den vanlige X3 bare har vært salgbar med drift på alle fire.

<b>STRAM:</b> Med sportslig oppsett og ekstra brede dekk henger BMW iX3 svært godt på veien.
STRAM: Med sportslig oppsett og ekstra brede dekk henger BMW iX3 svært godt på veien. Foto: Terje Bjørnsen

Årelange bilkjøpsprinsipper har forsvunnet like fort som du kan si «nå kommer det avgifter på elbiler». Husker du alle årene med særnorske bilavgifter, der vi var henvist til aller nederste hylle i motor- og utstyrsavdelingen?

Da er det naturlig nok mange som benytter anledningen til hektisk taxfreehandel, før vi i 2022 får se hvor hardt avgiftsskruen dreies til. Og da får man heller tåle å kjøre sedan, eller skli rundt med bakhjulsdrift.

<b>SMIDIG:</b> Litt mykere understell og snillere dekkprofil gir Mustang Mach-E et overtak på fjæringskomfort. 
SMIDIG: Litt mykere understell og snillere dekkprofil gir Mustang Mach-E et overtak på fjæringskomfort. 

Den nye vinen

Hvilket bringer oss direkte til våre to duellanter. De representerer begge den nye trenden; bakhjulsdrevne elbiler i SUV- eller crossover-stil. Der BMW heller klart mest mot klassisk SUV-stil, mens den mer coupéaktige Mustang havner i crossover-boksen.

For BMWs del er det bakhjulsdrift og bare det. Skal du ha drift på alle fire i din elektriske BMW, må du vente på den store SUV-modellen iX, alternativt M50-versjonen av den coupé­aktige i4. Men ingen av dem har altså det populære folke-SUV-­
formatet.

Med Ford Mustang er det litt annerledes. Mustang Mach-E finnes med to batteristørrelser på 76 og 99 kW brutto, og begge leveres med bak- eller firehjulsdrift. Per utgangen av mai står den bakhjulsdrevne varianten for rundt 1/3 av salget.

Long Range-versjonen med bakhjulsdrift står på programmet for vår del, og den skiller seg naturlig nok noe fra AWD-utgaven. Med én motor går effekten ned fra 351 til 294 hk, og dreiemomentet synker fra 580 til 430 Nm.

Bilen blir rundt 100 kg lettere, med lavere forbruk og WLTP-rekkevidde på 610 mot 540 km. Det aller viktigste momentet finner du imidlertid i prislisten, der AWD-versjoner starter på 544 000 kroner mot 463 000 for bakhjulsdrift.

BMW iX3 har litt å ta igjen på Mustang Mach-E. Først og fremst er den dyrere, med startpris på 559 000 kroner samt to bedre utstyrte varianter til 596 000 og 615 000 kroner.

Den utnyttbare batterikapasiteten er høyere hos Ford, med 88 kW mot BMW på 74 kW. Det gir iX3 en rekkevidde på 450 km, ifølge WLTP-normen.

<b>PREMIUM:</b> BMW flasher ikke med store skjermer, men har til gjengjeld god kontroll på både den tekniske og opplevde kvaliteten innvendig. 
PREMIUM: BMW flasher ikke med store skjermer, men har til gjengjeld god kontroll på både den tekniske og opplevde kvaliteten innvendig. 

Må vise seg

<b>PLAST:</b> Et stort plastdeksel og noen påfyllings­lokk er beholdn­ingen under BMW-panseret.
PLAST: Et stort plastdeksel og noen påfyllings­lokk er beholdn­ingen under BMW-panseret.
<b>ROMMELIG:</b> Praktisk ut­forming og solide innvend­ige mål gjør BMW til en lettlastet familiebil. 
ROMMELIG: Praktisk ut­forming og solide innvend­ige mål gjør BMW til en lettlastet familiebil. 

Skal BMW forsvare sin manko på papiret, må den helst vise seg fra sin mest premiumaktige side i praksis.

Det er iallfall ingen tvil om at Ford og BMW gir oss to ulike utgaver av relativt like bil­typer.

Det starter med den mer kantete og formelle fasongen på BMW, mot mykere linjer og den frekke retroavslutningen med Mustang-baklys hos Ford.

Bilene er omtrent like lange og brede, men nettopp karosseri­avslutningen gir BMW en merkbar plassfordel sammenlignet med Ford.

Både i fabrikkenes egne data (510 mot 402 liter) og i vår egen bagasjeromsmåling tar BMW ledelsen.

Noe Ford kontrer med en rommelig og praktisk laste­plass under panseret foran, rundt 100 liters «frunk».

Innvendig er hovedmelodien at der Ford er fin, er BMW enda finere. Det er større tyngde og soliditet i tyskeren, akkurat slik det må være for at premiummerkene skal ha livets rett.

Fordelen for Ford er at Mach-E på ingen måte virker billig, kanskje med unntak av noen få plastdetaljer. Litt synd at det er mest tydelig på materialet midt i rattet. Der det synes aller best.

<b>STÅR TIL 6:</b> Sportsseter er noe BMW kan. Disse er både behagelige og gir all den støtte du ønsker deg. 
STÅR TIL 6: Sportsseter er noe BMW kan. Disse er både behagelige og gir all den støtte du ønsker deg. 
<b>GOD PLASS:</b> Fin sitte­komfort og mer enn tilstrekke­lig plass for to voksne i bak­setet på BMW.
GOD PLASS: Fin sitte­komfort og mer enn tilstrekke­lig plass for to voksne i bak­setet på BMW.

Ulikt komfortinntrykk

Mens BMW balanserer sin skjermflate nokså jevnt mellom instrumenter og midtkonsoll, har Ford en slank infoskjerm foran føreren og en gigantskjerm i midtkonsollen.

Her må mottoet ha vært «større enn Tesla», for den virker nesten ute av proporsjoner med resten av interiøret. Utover det gjør den en grei jobb når du har vennet deg til betjeningen.

Begge bilene har god plass til fire voksne, og Mustang tar igjen noe av den tapte lengden i bagasjerommet på litt bedre benplass, noe også BMW har nok av. For å være ekte femsetere mangler begge noen merkbare centimeter i bredden.

Når det kommer til komfort, oppleves de to ganske forskjellig. Enten du lar ørene eller støymåleren bestemme, kommer BMW best ut av den delen av komfortkampen.

En øvelse som jevner seg ut når vi legger fjæringskomfort med i miksen.

Vår iX3 er utstyrt med relativt saftige 20-tommers hjul i 40-profil, attpåtil med ekstra brede 275-labber på bakhjulene.

Mustang Mach-E holder seg til snillere 18-tommere i 225/60-format, det merkes når du passerer harde kanter eller partier med dårlig asfalt. Allerede i komfortinnstilling er BMW merkbart stivere, og setter du den i sportsinnstilling, roper bilen etter racerbane med biljardbord-glatt overflate.

<b>STØRST:</b> Du skal stå på hvis målet er å slå Ford på skjermstørrelsen. Etter en kort tilvenning, er skjermen enkel å betjene. 
STØRST: Du skal stå på hvis målet er å slå Ford på skjermstørrelsen. Etter en kort tilvenning, er skjermen enkel å betjene. 

Erstatter ikke 4WD

<b>FRUNK:</b> Smart inndeling og god plass under panseret hos Ford. 
FRUNK: Smart inndeling og god plass under panseret hos Ford. 
<b>SKRÅNER:</b> Bagasjerommet er litt kortere i Ford, men best merker du at coupéfasongen stjeler plass i høyden. 
SKRÅNER: Bagasjerommet er litt kortere i Ford, men best merker du at coupéfasongen stjeler plass i høyden. 

I praksis er det ingen som bør kjøre familiebiler så innbitt på vanlig vei, og selv om Ford er den første til å nøle inn i svingene når vi tester på bane, er den mer enn stødig nok for alle normale formål.

BMW krenger mindre og er mer direkte i responsen, uten at jeg tror det blir avgjørende i helgetrafikken på E6.

Grepet på bakhjulene virker greit når vi prøver på løst underlag, og som på elbiler flest er antispinnsystemene raske og effektive. Men noen erstatning for 4WD er det ikke.

Så får det være opp til hver og en å avgjøre hvor viktig 4WD faktisk er.

Det gir en sikkerhet for å komme i gang på glatta, og en ekstra stabilitet på ekkelt vinterføre.

Kjøredynamikken tror jeg de færreste bryr seg så mye om, særlig i en typisk familiebil.

Raske nok

Akselerasjon har fått en helt ny dimensjon med elbiler. Og selv om våre ikke er de raskeste, har de ytelser det står respekt av. Det er varmt og tørt når vi kjører våre målinger, og da sitter bakhjulene som støpt i starten. 0–100 km/t er ikke så viktig i praksis, men for ordens skyld: BMW stikker snuta først over målsnøret her, selv om fabrikkstallene antyder at det skal være motsatt.

iX3 klokker inn på respektable 6,6 sekunder, Must­ang Mach-E følger tett på med 7,0. De er nesten helt like i våre forbikjøringstester – ikke helt på nivå med de raskeste 4WD-modellene vi har testet, men lyn­kjappe i forhold til toliters-­dieselene slike biler hadde for noen år siden.

<b>MODERAT:</b> Fine seter i Ford, men noe flatere og med mindre kontur enn i BMW. 
MODERAT: Fine seter i Ford, men noe flatere og med mindre kontur enn i BMW. 
<b>LANGE BEN:</b> Ford varter opp med benplass i limousineklassen, her kan lange personer ha det fint både foran og bak. 
LANGE BEN: Ford varter opp med benplass i limousineklassen, her kan lange personer ha det fint både foran og bak. 

Lynkjappe i forhold til toliters diesel

Glimrende elbilforhold

Noen særlig bedre testdag for elbiler kunne de to knapt ha fått. Det er jevne sommertemperaturer i overkant av 20 grader; perfekt for forbruk, rekkevidde og hurtiglading.

Begge ender opp rundt 1,5 kWh per mil, et pent resultat for såpass store, tunge biler. Dermed klarer BMW faktisk å slå sitt eget normtall i vår rekkeviddeberegning, med 470 km mot 450. Hos Ford er spriket større – i negativ retning. Her blir det maksimalt 530 km som test­resultat, mot normtallet på 610 km.

Både Ford og BMW får godkjent i testen av hurtiglading. Begge er oppgitt til 150 kW som maksimal ladefart, og selv om vi ikke får startet ladingen på lav batteriprosent (30 % for BMW, 36 % for Ford), er begge oppe og lukter på det i starten.

Vår erfaring er at lynlading er en helt spesiell øvelse, med resultater som ofte kan sprike noe avhengig av selve laderen, temperatur og bilens tilstand.

I dette tilfellet er forholdene relativt like. Resultatet viser at Mustang holder litt høyere ladefart frem til 80 %. Da er det bom stopp og rett ned på 12 kW; med andre ord bare å koble fra og kjøre videre.

BMW på sin side holder normal hurtigladefart (45-47 kW) også mellom 80-90%. Dermed ender vi opp med totalt sett små nyanseforskjeller. I praksis snakker vi om to biler som vil fungere bra på langtur med hurtig­lading underveis.

Dommen

<b>TO SIDER AV SAMME SAK:</b> Ford og BMW har ganske likt konsept, men utførelsen er temmelig forskjellig. Mustang Mach-E har gode basisegenskaper og en hyggelig pris, mens iX3 byr på klassiske BMW-egenskaper og ekstra premiumfølelse om du vil betale for slikt. 

Selvsagt kan du klare deg uten firehjulsdrift, selv på vinterføre. Men tryggheten som ligger i ekstra fremkommelighet og stabilitet på glatta, må du altså klare deg uten i disse to. Synes du det er greit, er det penger å spare, samt noe bedre rekkevidde takket være lavere energiforbruk. Begge fremstår som vellykkede el- og familiebiler, der du får akkurat den ekstra premium­følelsen i BMW som forsvarer en høyere prislapp. 

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 38 2021

Denne saken ble første gang publisert 19/08 2021, og sist oppdatert 07/09 2021.

Les også