Drivstoffpriser:

Diesel billigere enn bensin

Vips, så var diesel billigst igjen. Men det vil neppe vare.

Foto: Foto: Petter Handeland

Publisert Oppdatert

Har du lagt merke til at diesel plutselig er billigere enn bensin igjen?

Vi så det først på bensinstasjoner i Oslo-området og fikk tallene bekreftet da vi sjekket Statoils veiledende priser: Diesel koster 13,17 per liter, mens prisen på 95 blyfri er på 13,23. Hos YX er prisen 13,19 for diesel og 13,23 for 95 blyfri.

Det er flere måneder siden situasjonen var den samme.

Overrasket ekspert

Vi lar oljeanalytiker i DnB NOR Markets, Torbjørn Kjus, sjekke tallene nærmere.

- Dette er litt overraskende, for diesel står globalt sett sterkest i oljemarkedet og har derfor vært dyrere enn bensin til tross for at dieselprisen er støttet her i landet. Men ser vi på utviklingen de siste seks ukene, har det vært en liten tilbakegang i markedet for diesel og gassolje, og det gjør at dieselprisen nå har gått litt ned.

Ifølge Kjus er det naturlig at prisene har falt litt ettersom de har ligget på rekordnivåer dette året. En viktig årsak til det er dieselhamstring i Asia og Sør-Amerika på grunn av energikriser.

Kjus tror likevel ikke at diesel vil være billigere enn bensin lenge.

- Nå kommer vinteren hvor mange i Europa kjøper fyringsolje. Etterspørselen etter fyringsolje påvirker også dieselprisen, og den blir dyrere.

- Mer stabile bensinpriser

Kjus tror imidlertid ikke på en stor oppgang i prisen, og han kan trøste alle bensinbileiere med at prisen på bensin sannsynligvis vil holde seg relativt stabil i tiden fremover.

Til tross for at diesel har vært dyrere enn bensin i mange måneder, ser det ikke ut til å ha forandret kjøpsvanene til nybilkunder. Fortsatt er nesten tre av fire nye biler i Norge drevet av diesel, viser tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken.

Les også: Tre av fire med diesel

Dieselandelen har ligget omtrent på dette nivået helt siden avgiftsendringen som favoriserer biler med lavt CO2-utslipp for halvannet år siden.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning