VURDERING

+ Rommelig kupé, stort bagasjerom, behagelige seter, god fjæringskomfort, veiegenskaper i toppklasse, godt sikkerhetsnivå

- Noe omstendelig girskift, enkelte upraktiske betjeningsdetaljer, små utvendige speil

SVAKHETER

 • Elektriske feil
 • Feil på hjuloppheng
 • Turbo/innsprøytning på tidlige dieselmotorer
 • Clutch/svinghjul på tidlige dieselmotorer
 • Rust i dørkanter

God teknisk kvalitet gjør at den også holder samme posisjon som brukt.

Da den nye Mondeo-versjonen kom på markedet i 2000, var bilekspertene spent på om den kunne innfri de høye forventningene som var skapt av lillebror Focus. Det kunne Mondeo, og vel så det.

Først og fremst gjorde Ford store ting på chassisfronten. Mondeo hører med til de ypperste familiebilene fra denne perioden når det gjelder veigrep og presisjon. Den kjører bedre enn VW Passat fra samme periode.

Samtidig har Ford klart å lage en bil som oppfører seg trygt og har en behagelig fjæring. Det hører med til de vanskeligste kompromissene en utviklingsavdeling kan få til.

Dessuten hadde Ford lært av egne og andres feil når det gjelder teknisk og opplevd kvalitet. I Mondeo har man klart å kombinere de to. Bak kulissene virker Mondeo godt skrudd sammen, samtidig som materialer og interiørdesign tiltaler de aller fleste.

Del

ANBEFALTE MOTORVERSJONER

 • 1,8/125 hk: Bra ytelser, går pent. Forbruk 0,7-1,0 l/mil
 • 2,0 TDCi/115-130/136 hk: Turbodiesel med svært god trekkraft, gode ytelser, rolig gange. Forbruk 0,5-0,8 l/mil

MODELL-HISTORIKK

 • 2000: Ny Mondeo lanseres
 • 2002: Sportsutgave ST 220
 • 2003: Facelift, 1,8-liter med direkte bensininnsprøytning og 130 hk
 • 2005: Ny facelift, 2,2-liter diesel med 155 hk
 • 2007: Ny Mondeo lanseres på våren

Vanligst med diesel

Også på motor/girkasse-fronten Ford utviklet seg mye med denne Mondeo-versjonen. Begge basismotorene med bensin, 1,8-litere med 110 og 125 hk gjør en god jobb. I 2001 kjørte Vi Menn Bil en langtest av Ford Mondeo 1,8.

I dagens dieselklima er det de to to-liters TDCi-motorene på 115 og 130 hk som høster lovord. To turbodieseler som var moderne mens denne modellen var på markedet, men henger litt etter dagens beste motorer. I 2002 laget Vi Menn Bil en testsamling av de viktigste Mondeo-versjonene.

Sammenlignet med for eksempel VW's samtidige pumpedyse-dieseler er de imidlertid like sparsomme og går penere. Bilen finnes også på markedet med to-liters bensinmotor, 2,2-liters diesel og noen ganske få V6 bensin. Særlig den 155 hk sterke 2,2-liters dieselmotoren er verdt å spore opp hvis du er på jakt etter en sprek og sparsom Mondeo.

Ford Mondeo bruktbil

Også innvendig er en brukt Ford Mondeo av de bedre i denne klassen. © Terje Bjørnsen

brukt Ford Mondeo bruktbil

En brukt Ford Mondeo har sittekomfort som kan konkurrere med nye biler. © Terje Bjørnsen

Sjekk eldre dieselmotorer

De store typefeilene har man ikke sett hos Ford Mondeo av årgang 2001-2007. Det er meldt om noen elektriske problemer, i tillegg bør man sjekke at stag og armer i hjulopphenget er i orden.

I Dekras bruktbilrapport ligger denne versjonen av Mondeo omtrent på gjennomsnittnivå med andre familiebiler. Av biler med 100-150 000 km går drøyt 60 prosent av bilene gjennom kontrollen uten anmerkninger. Det er noe svakere enn Toyota Avensis fra samme periode, som er en av de mest pålitelige bruktbilene.

På motorfronten er det ikke registrert problemer av større karakter, med unntak av rapporter om noen problemer på de første årsmodellene med diesel. Det skal først og fremst dreie seg om clutch og svinghjul, samt innsprøytning. Dermed blir ting som bilens historikk, servicehistorikk og generelle tilstand viktige å ta i betraktning.

De første Mondeo-årgangene hadde problemer med rust i dører, noe Ford som regel skiftet uten kostnad for eier. Det er verdt å sjekke om "din" bil har vært gjennom en slik servicemelding.

Billig med eldre bensinmotor

Stasjonsvognutgaven er den vanligste, mest attraktive og derfor dyreste versjonen.

Ca. 70 prosent av brukte Mondeo er stasjonsvogn, mens sedan og fem-dørs kombi deler resten av markedet seg i mellom.

Totalt sett er ca. 60 prosent av bilene diesel, men det er verdt å merke seg at andelen bensin er størst i perioden 2001-2003 med en andel på ca. 60 prosent, mens det i perioden 2004-2007 er mest diesel med en andel på ca. 80 prosent.

Det er litt overlapping av ny og gammel versjon Mondeo for årsmodell 2007, siden den Mondeo-versjonen vi omtaler her først ble erstattet våren 2007.

Les mer:

Langtest: Ford Mondeo 2001

Test: Ford Mondeo 2002

Test: Ford Mondeo 2005

Bruktbilguide: VW Passat 2001-2005

Bruktbilguide: Toyota Avensis 2003-2008

Test: Den helt nye Ford Mondeo 2011

brukt Ford Mondeo bruktbil

Ford Mondeo stasjonsvogn er den vanligste bruktbilen i Mondeoutvalget. © Terje Bjørnsen

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!