Vi har flere ganger skrevet om Statens Vegvesens prosjekt "Nasjonale turistveger". Dette er et multimilliard-løft for å ruste opp våre fineste vegstrekninger, slik at de lever opp til forventningene rullende turister fra fjern og nær måtte ha.

Flere av rasteplassene langs strekninger som er godkjent, eller skal godkjennes, som Nasjonale turistveger er blitt designikoner. Disse plassene inneholder blant annet lekre toaletter og fantastiske utkikkspunkt.

I siste utgave av bladet Motor finnes en stor oversikt over disse rasteplassene, og bladet skriver at "et toalettbesøk langs våre Nasjonale turisveger kan bli en attraksjon - et stopp ikke av nød, men av lyst".

Men ikke alltid. En av plassene Motor vier mest oppmerksomhet - Stegastein - finner du på vei oppover Aurlandsfjellet. En naturvakker strekning du kan kjøre i stedet for å dundre gjennom verdens lengste tunnel - Lærdalstunnelen.

For et par uker siden stoppet undertegnede der, og ble var et lite oppstuss utenfor toalettet. Da jeg tittet inn - både på herre- og dametoalettet - var det ikke vanskelig å skjønne hvorfor turistene på utsiden var høylytt oppbrakte. I tette doer fløt det med papir og ekstrementer, i særdeles grell kontrast til rommet ellers - som så moderne og strøkent ut.

FANCY: Trengt? Toalettbygget er moderne og innbydende. Foto: Geir Svardal=

FANCY: Trengt? Toalettbygget er moderne og innbydende. Foto: Geir Svardal

Vi har kontaktet Statens Vegvesen og prosjekt Nasjonale turistveger.

- Vi har registrert at det har vært en del driftsproblemer med noen av toalettene i sommer. Det dreier seg om en blanding av overbelastning og tekniske problemer. På Stegastein har problemet vært at det er et for dårlig vanntrykk fra brønnen som er borret der, forklarer strekningsansvarlig for Aurlandsfjellet, Bjørn Andresen.

Men hva med rutiner for å sørge for at tette toaletter blir staket opp? Hvem har jobben med holde toalettene på Stegastein åpne?

Oppgaven er satt ut til selskapet E. Opedal & Sønner AS i Lofthus. Men der gjentar de at toalettene ved Stegastein er underdimensjonerte, noe de ikke får gjort noe med.

- Ansvaret ligger hos Statens Vegvesen, som må rette opp konstruksjonsfeilen på toalettene, er svaret vi får fra E. Opedal & Sønner.

Så inntil videre er vårt råd at du ikke regner med toalettbesøk på Stegastein, men eventuelt venter til du finner en bensinstasjon i Aurland eller i Lærdal. Eller prøver toalettet på Flotane, lenger oppe på Aurlandsfjell. Eller til nøds bruker hva det er nok av på de kantene - naturen.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!