Honda 05 azimo=

FØR: Azimo ble stol presenterte han Hondas mc-nyheter for 2006. © Honda

Honda har tatt Segway-teknikken et skritt videre.

Men dette kan også bli sirkus - bare se for deg hva som skjer om strømmen går eller batterien går tomme. Folk kommer til å falle som fluer.

Fra robot til stol på fire år

På sett og vis har vi også fått svar på spørsmålet: Hvor lang tid tar det å forandre en robot til en stol? Svaret er: fire år.

Det er nemlig nøyaktig fire år undertegnede fikk stifte bekjentskap med den lille roboten Azimo, som alene fikk framføre presentasjon av Hondas MC-nyheter på megastadionet Stade de France i Paris. Azimo fikk til og med håndhilse på Frankrikes transportminister.

Er dette fremtidens bil?

Nå er robotteknologien, som Honda har forsket på siden 1986, trøkket sammen i det som best kan beskrives som en selvkjørende enhjuls kontorstol.

Honda's robotics technologies pictured left to right: U3-X, Bodyweight Support Assist Device, Stride Management Assist Device, ASIMO humanoid robot. The new U3-X personal mobility device makes it possible to adjust speed and move, turn and stop in all directions when the rider leans the upper body to shift body weight. This was achieved through application of advanced technologies including Honda’s balance control technology, which was developed through the robotics research of ASIMO, Honda’s bipedal humanoid robot, and the world’s first* omnidirectional driving wheel system (Honda Omni Traction Drive System, or HOT Drive System), which enables movement in all directions, including not only forward and backward, but also directly to the right and left and diagonally. Honda U3X=

OMVENDT EVOLUSJON: Teknologien bak den menneskelignende roboten Azimo (th) er nå kokt ned til den selvkjørende kontorkrakken U3X (tv). © Honda

Honda 05 azimo=

FØR: Azimo ble stol, kunne han håndhilse, her på Frankrikes transportminister. © Honda

En times driftstid

Den lille kjørestolen, eller kanskje vi kan kalle den en krakk, veier 10 kilo, og kan lett brettes sammen og bæres om man støter på en trapp.

Les også:

Test av spisestuestoler

Kontorstolene som holder kiropraktoren unna

Fremdriften besørges av et litium-ion-batteri, og har en kapasitet på en time - Det kan jo være en god begrunnelse for å avslutte møter i tide?

Stolen har teknologi som oppdager om den har vippes til en side, og programvare som analyserer hva brukeren av stolen ønsker å oppnå.

Video fra forhånsdvisning av U3-X:

Perfekt krakk i kontorlandskap

For enten du bare ønsker å sitte stille, eller bevege deg i en hvilke som helst retning, fram eller bakover eller siden, stolen adlyder dine tanker.

Inne i det som ser ut som ett hjul, sitter nemlig en bråte små hjul som styres av motorer. De kan kombineres til å kjøre i hvilken som hest retning.

Denne stolen er formet etter rumpa

UX-3 kommer til få en prominent plass på Honda-standen på Tokyomessen som starter 24. oktober. Når den kommer til din arbeidsplass er noe mer uklart.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!