E-type ble bygget fra 1961 til 1974, og er en bil som henger på en helt spesiell plass i hjernebarken hos alle som har sett den i sitt naturlige habitat.

En legende som Enzo Ferrari (mannen, ja) er sitert på følgende "The most beautiful car ever".

Les også:

Jaguar E-type Speedster Concept by Eagle=

I SITT: Naturlige habitat - E-type Speedster. © James Lipman Eagle/James Lipman

Selv så jeg bilen første gang en tidlig søndag morgen midt på 70-tallet. Fra baksetet i en sliten Lancia Beta på en motorvei gjennom Yorkshire, på vei til fisketur, og med en smårabiat onkel bak rattet.

Som en rød hai

Mannen i E-type var åpenbart ute på jakt, prøvde å egge onkel til duell. Lå rundt oss på begge sider, mens tiåringene i baksetet satt med nesen klistret mot vinduet.

Kjørte av på motorveirampene bare for å komme ned bak oss på andre siden. Til slutt klarte ikke onkel å motstå, selv om han meget godt visste hva motstanderen var god for.

Jaguar E-type Speedster Concept by Eagle=

VENSTRERATT: På en engelsk bil? Jepp, eieren av denne E-type Speedster er amerikaner. © Eagle/James Lipman

Han la jernet mot torpedoveggen og lot det stå til. Som enhver engelsk hobbymekaniker hadde onkel selvsagt fiklet litt med Betaen. Jeg mener vi etter hvert så 120 mph på speedometeret, nær 195 km/t.

Da vinket gubben i Jaguaren som takk for sportlig innsats - og forsvant i horsonten.

Jaguar E-type Speedster Concept by Eagle=

HEKKERN: Som de sier i Rogaland. © Eagle/James Lipman

E-Type Speedster

Bildene vi viser her er imidlertid av en E-Type Speedster, bygget av firmaet Eagle i England. Eagle er spesialister på restaurering av de vakre bilene - og av og til tar de det et stykke lenger enn originalen.

Det er normalt ikke det smarteste man kan gjøre med et objekt som i utgangspunktet har statusen "verdens vakreste". Her tror vi likevel mange kan være enige i at Eagle har skutt gullfuglen.

Jaguar E-type Speedster Concept by Eagle=

SLIPP DEG LØS: Og nyt stemningen. © James Lipman Eagle/James Lipman

Bilen er basert på originale E-type-komponenter, men relativt kraftig bearbeidet av Eagle. Under panseret sitter en 4,7-liters rekkesekser som nå yter drøyt 300 hester.

Jaguar E-type Speedster Concept by Eagle=

ORIGINAL: Nei, men bygget av originale deler, forsterket av Eagle. © James Lipman Eagle/James Lipman

Det er jo ikke ekstremt i dag, men med bare 1100 kilo å trekke på, er det nok til toppfart rundt 280 og null til hundre på rundt fem sekunder.

Jaguar E-type Speedster Concept by Eagle=

300 HESTER: Fra en 4,7-liters rekkesekser. Klassisk. © Eagle/James Lipman

Dessverre er det kun laget ett eksemplar av bilen, og den tilhører en rik fyr ved navn Richard Hulussi Velaj. Velaj er amerikansk radiolog.

© James Lipman Eagle/James Lipman

Jaguar E-type Speedster Concept by Eagle=

NESTE SOMMER: Lov å drømme. © Eagle/James Lipman

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!