En undersøkelse utført av lakkprodusenten DuPont viser at mennesker over hele verden er ganske kjedelige når det kommer til fargevalg.

I Europa er det svart, sølv og grå som dominerer. Hele 64 prosent av bilene som ble solgt i Europa i 2008 hadde disse fargene. Resten av listen er heller ikke voldsomt spennende for Europa sin del, og den eneste fargen som markerer seg som skrikende er rød - en farge syv prosent av Europeerne valgte.

Se alle våre biltester her

Hvitt på vei tilbake

Hvit bil er for mange synonymt med japanske biler fra 80-tallet, og dermed ikke fryktelig fristende. Man ser likevel er økende trend med at sportslige og luksuriøse biler bestilles i hvitt. I fjor var ti prosent av de nye bilene i Europa hvite.

Beveger vi oss over dammen, derimot, har hvit som bilfarge allerede tatt av. I USA er dette nemlig den mest solgte fargen. Hele 20 prosent av nybilene i USA var hvite i 2008.

I Asia er de helt klart litt mer dristige enn både europeere og amerikanere. På listen fra Kina finner vi farger som oransje (3 prosent) og gull (2 prosent). Sistnevnte finner vi også på den indiske listen, men der var hele syv prosent av nybilene gullfargede.

Mercedes E-klasse vil mest sannsynlig bli en bestselger i sølv, svart og hvit. Les om stasjonsvognen her

Sølv utstråler status

Hva som er grunnen til det konservative fargevalget kan man bare spekulere i, men Dr. Peter Weil ved University of Delaware mener det har sammenheng med at sølv utstråler velstand.

Her på berget har vi også unektelig en kultur som forteller oss at det er feil å skille seg for mye ut. Kanskje kan dette være på vei ut, da vi oftere ser unge mennesker med fargerike biler. Flere av småbilene som har blitt lansert de siste årene har kommet i friske farger.

Les også:

Så mye øker forbruket med takboks

Halvparten ville strøket på førerprøven

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!