Påsken er høytid for tradisjoner. En viktig tradisjon er bilkø på alle tenkelige utfartsårer. Og den starter klokken 14.00, presis.

Fordi: Svært mange tar seg fri fra jobb etter lunsj i dag.

Se video: Slik pakker du bilen riktig

De "enkle" rådene

Det finnes selvsagt flere enkle løsninger for å unngå køene:

  • Start før eller etter køene
  • La være å kjøre på kødagene
  • Bruk påsken hjemme

Sjekk fjellovergangene her hos Vegvesenet. NB! Mobilvennlig oppsett får du på www.175.no.

NB! Ikke alle kan navet på alle fjelloverganger på rams! Har du for eksempel leid hytte på nytt påskefjell, har vi et godt tips: Den beste oversikten over aktuelle veimeldinger finner du antagelig på dette kartet hos Gule sider/1881.

Les også:

NOREFJELL 20080323 Familie på påskeferie på fjellet. Familien pakker seg ut av bilen på parkeringsplass ved skianlegget. Liten jente i rosa skidress. Jente på akebrett. Barndom. Trygghet. Kjernefamilie. Mor, far og døtre. Søstre. Søsken. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX NB! Modellklarert=

VELLYKKET: Her er noen som har kommet seg ut av køen og opp på fjellet. © Johannessen, Sara

STRÖMSTAD, SVERIGE, 20070405: Det var som vanlig lang kø inn til Strömstad i Sverige skjærtorsdag. Rånere fra Norge drar i hopetall til den lille svenske byen for å møte andre rånere i påsken. Foto: Erlend Aas / SCANPIX=

STRÖMSTAD, SVERIGE, 20070405: Det var som vanlig lang kø inn til Strömstad i Sverige skjærtorsdag. Rånere fra Norge drar i hopetall til den lille svenske byen for å møte andre rånere i påsken. Foto: Erlend Aas / SCANPIX © Aas, Erlend

Uunngåelig byutfart

Men disse løsningene passer jo ikke for dem som MÅ av gårde nå. Det eneste brukbare alternativet er da å kose seg i køen - eller velge ruter som går utenom køpunktene.

I Oslo (og de andre større byene) betyr påskeutfarten ekstra hard trafikk på alle vanlige veier ut fra sentrum. Her er det nok ikke så mange alternativer som ikke alt er utforsket.

Slik oppstår kø - se video og Seks effektive køskapere

I Trondheim er det i all hovedsak E6 sørover som er et problemområde på utfartsdager. For Bergens del er det E39 sørover som blir det største problemet, med fergesambandet mellom Halhjelm og Sandvikvåg som en spesiell flaskehals.

Fergene går en gang i halvtimen, men beregn ekstra god tid dersom du skal rekke noe spesielt.

Sjekk omkjøringsmulighetene

Men på blant annet E6, E18 og E16 vil man garantert oppleve kø nok til å finne det fornuftig å prøve andre ruter Her er noen tips til omkjøringsruter - gå gjerne inn i kartene og zoom inn og ut for å se selv.


Vis større kart

På E6 er veiarbeidene fra Jessheim og langt nordover en årsak til køgaranti. Et alternativ er å ta av ved Kløfta og kjøre via Skarnes og Odalen. De virkelig eventyrerske kan jo også prøve Hurdalen og grusveiene over til Toten.


Vis større kart

Strekningen fra Sandvika til Hønefoss er en annen købankers. Men om du ikke starter midt i Sandvika, kan det være et nordover via Gardermoen Hadeland - eller Vikersund, om du kommer sørfra.


Vis større kart

Noresund - en stakket rundkjøring - er av ubegripelige grunner årsak til køer på opp til en halvtime på helt vanlige søndager. I påskeutfarten blir det neppe bedre. Et alternativ KAN være å kjøre Sigdal - Haglebu i stedet.

Uansett: Husk også å sjekke både vær, føreforhold og ikke minst bilen før du reiser hjemmefra. Dette kan være livsviktig - spesielt hvis du skal bevege deg over fjellet. Været kan du sjekke på for eksempel www.yr.no.

Sjekk Statens Vegvesens tips og råd for påsketrafikken i boksen til høyre.

Les også:

Slik får du vinterklar bil

Mer om påske på Klikk.no

=

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!