En feriepakket bil blir fort tung.

For sikkerhetens skyld, gjelder det å fordele vekten riktig.

Og en takboks gir noen ekstra utfordringer.

Les også: Skiboksguiden for dummies

20 kilo lovlig bagasje?

Sjekk din bils vektgrense i vognkortet - se bildet over.

De fleste alminnelige familiebiler har nemlig en maks tillatt bagasjevekt på taket på et sted mellom 50 og 100 kilo. Noen har mindre, de færreste har mer.

Du kan også prøve denne tjenesten fra Mekonomen, basert på opplysninger fra Statens Vegvesen, der du taster inn registreringsnummeret. Ut kommer en rekke sentrale data om din bil, inklusive tillatt takvekt.

De fleste takbokser veier imidertid i seg selv rundt 30 kilo, i hvert fall når lastestativet regnes med. På denne journalistens Mercedes A-klasse er maksvekt totalt 50 kilo. Da er det kun igjen 20 kilo tillatt bagasjevekt på taket. Skal jeg velge melk og øl? Eller nøye meg med spylevæske og oljeflasker?

Svaret er selvsagt nei. Ingen av delene. For det er store, men lette gjenstander som passer aller best i takboksen. Dyner, puter, soveposer - eller chips- og popcornposer. Og selvsagt lange gjenstander.

JEVN BELASTNING: Men også de som kan laste mye må huske på å fordele vekten best mulig, og med hovedmengden på midten. © Haakon Førde

takboks takvekt=

SJEKK VOGNKORTET: Der finner du maks tillat takvekt, som er inkludert vekten av takboksen. Selv om man ikke uten videre skal stole på Statens Vegvesen heller... Dette er for en Hyundai Accent 06-modell. © Haakon Førde

Tyngdepunktet i takboksen

Men hva er egentlig problemet? Det er neppe slik at biltaket kneler bare du legger på 10 kilo for mye. Derimot endrer du bilens kjøreegenskaper betraktelig - til det farligere.

Det er selvsagt ingen fare så lenge du sitter stille i kø, men i det øyeblikket du brått må svinge unna påskeelgen, da kan det være DU som havner på taket i grøften.

Takbokser - og festene - er heller ikke dimensjonert for mer enn kanskje maks 50 - 75 kilo bagasje. En bråbrems med tyngre last kan da få katastrofale følger for dem du bremser for - dersom takboksen brått kommer som et prosjektil mot dem.

PAKKE TAKBOKS: Til påsken.=

RIKTIG LASTTYPE: Takboksene egner seg best til luftige gjenstander som dyner og tepper, eller andre store ting som tar plass men ikke er for tunge. © Haakon Førde

Les hele saken
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!