Den gjenfødte HEMI-motoren er en herlig kraftpakke. Den 340 hk og 525 Nm sterke, 5,7-liters V8´en er å finne i en lang rekke modeller fra Chrysler, Jeep og Dodge, og gir en flott kombinasjon av moderne motorteknologi og de gode tradisjonene fra en gammel, amerikansk V8.

Nå bygger Chrysler-konsernet også en enda heftigere HEMI-variant; en 6,1-liter med 415 eller 425 hk. Denne er å finne i SRT-versjonene av konsernets større biler.

1 000 000

I disse dager feirer Chrysler-konsernet at 1 000 000 HEMI-motorer er blitt solgt. Og de har all grunn til å være fornøyd med salget; i USA blir for eksempel 42% av alle Chrysler 300C, 67% av alle Dodge Charger, 52% av Dodge Durango og 19% av den nye Jeep Grand Cherokee bestilt med denne kraftpakken under panseret.

Men nok motorskryt, det er den morsomme konkurransen vi vil snakke om her.

"What can you HEMI?"

"What can you HEMI?" var navnet på konkurransen, og deltakerne skulle ved hjelp av 300 ord beskrive hva de ville bygge og drive med en HEMI-motor. I tillegg måtte de legge ved en skisse av det ferdige produktet.

Av de mange hundre forslagene som kom inn, skulle de fem beste plukkes ut. Disse ble fraktet til et finalearrangement, de fikk se sine ideer bli til virkelighet, og de skulle konkurrere om førstepremien - en valgfri HEMI-motorisert bil til maks 35 000 dollar.

Finalistene

Her er finalistene:

 

1: En HEMI-motorisert ispussemaskin for ishockeybaner, komplett med sportseksosanlegg, Mopar-grenrør og ikke minst et Dodge Viper-sete så den som kjører kan sitte trygt i svingene.

2: En HEMI-snøfreser. 345 hk burde være tilstrekkelig for å få snøen kjapt og effektivt unna. Pappa ønsker seg en sånn.

3: En HEMI-karusell der du kan sitte i en av tre biler (selvsagt fra "det rette" konsernet; en 300C, en Grand Cherokee og en Dodge RAM. Konstruktøren lover oss en heftig og fartsfylt karuselltur.

4: En HEMI-motorisert kvern. Med denne får du nok makulert ting som hemmelige papirer, søppel, oppvask, dårlige cd-plater, datamaskiner som har krasjet og konas alt for store klesskap på en svært så effektiv måte.


5: Og til slutt vinneren; en HEMI-motorisert trehjulssykkel. Med et fire fot stor forhjul og Goodyear-slicks for å få kreftene ned i bakken, mener konstruktøren, kanadiske Marcus Braun, at barndommens drøm om å ha den tøffeste trehjulssykkelen endelig kan komme til virkelighet. Vi tviler ikke.

 

Se den i aksjon!

På konkurransens hjemmeside, www.whatcanyouhemi.com, finner du både flere bilder og filmsnutter av de ferdige produktene.

 

knut.arne.glesne@hm-media.no

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!