Vending ved Stad

Vår vesle vestkystsafari nærmer seg slutten, i Ytre Nordfjord.

Publisert Oppdatert

Statt, Stad eller Stadt?

Sjøkartverket opererer med skrivemåten "Statt", enkelte leksikon med "Stadt" menst min nyeste utgave av Den norske los sier "Stad". Skrivemåten er uklar, betydningen også. Ordet kan ha kommet av stad i overført betydning, altså å stanse, fordi sjøfarende ble tvunget til å stanse grunnet vær og vind. Både i Drag på sørsiden av Stadtlandet og Leikanger på nordsiden har båter blitt liggende værfast i ukesvis.

Solen skinner fortsatt over båt og mannskap mens vi finner fram til de siste sidene i loggen. Vi kan notere oss at de siste dagene har bestått av småturer til uthavner og idyller. I tillegg har Aquadoren fått sine første utfordringer i møte med storhavet og frisk bris.

Båten viste styrke som en utmerket sjøbåt på Bremangers vestside, i både medsjø og motsjø. Her opplevde vi for øvrig en lekkasje over instrumenteringen, som ble hastig fikset på med papir og gummistrikk.

Full service

Vårt neste mål, reisens nordligste, er øya Silda, nord for Måløy. Den ligger ikke så langt unna Struenhamn, hvor vi befinner oss nå. Silda huser både fastboende og hyttefolk, og nå er det altså vi båtturister som skal tilgodesees med tilbud fra Skjærbuda, som servicetilbudet heter. På sørsiden av øya har det nylig blitt rigget til med skikkelige brygger og gjestehavner. Har er det fint å legge til om du venter på å komme deg rundt Stad.

Vi ankommer stedet i strålende solskinn og lite vind. Her hopper ungene i sjøen fra flytebryggene, mens de voksne nyter utepils og sjømat. Hovedbygget framstår som et velbrukt naust, men innvendig finner man selskapslokaler av høy standard.

Foto: Foto: Terje Haugen

Shopping

Før vi kom så langt som til Silda, ble det tid til en god stopp i Måløy. Gjestehavna der tok vel imot oss, sentrumsnær som den er. Det første som slår oss etter at vi har kommet oss noen meter inn på land, er at det virker som om alle venter på årets store begivenhet, The Tall Ships' Races. Dette gigantiske arrangementet, eller konkurransen får vi vel si, får naturlig nok behørig omtale i de lokale mediene.

Vi må selvfølgelig også innom Kaibutikken. Denne sjappa er godt skjult i et smug, så vi blir desto mer begeistret da vi finner ut hva som skjuler seg her. I dette tilsynelatende kaos av båtbekledning og fiskeutstyr går tiden fort, frem mot en god handel.

Vi kjøpte blant annet med oss noen Hawaii-skjorter og en ny kikkert, som vi faktisk hadde bruk for. Utenfor er det som seg hør og bør en egen ventebenk for kvinnfolk.

Farlig idyll

Da vi lå og stampet som verst ved vestveggen av Bremanger, satte vi kursen inn mot Vetvik, hvor man finner en ypperlig sandstrand. Dette er kanskje øyas mest avsidesliggende sted. Det bor ikke lenger folk her - tre nedlagte gårder og en liten kirkegård står igjen. Vi så kun noen som hadde med seg teltet sitt denne dagen, kanskje laksefiskere.

Vi ankrer opp på rundt fire meters dybde, på sandbunn. Dette er ikke en spesielt god havn dersom vinden står inn fra vest, men det er fullt mulig å ligge her hvis været ikke tillater videre seilas. En trygg steinmolo ved Ura på sørsiden kan benyttes.

Tid for å snu

Foto: Foto: Terje Haugen

633 nm utseilt distanse synes vi er brukbart på to uker i halvveis plan. Båtene gjøres grundig rene innvendig, og turen sørover går som planlagt, med en liten stopp på Hardbakke før det bærer mot siste kai i denne omgang: Gjestehuset i Kjelstraumen. Dette stedet oser for øvrig av historie, for her har det blitt drevet gjestgiveri siden 1610.

Våre legg

 1. Holmestrand-Stavern
 2. Stavern-Sagesund
 3. Sagesund-Kristiansand
 4. Kristiansand-Sprangereid
 5. Sprangereid-Sirevåg
 6. Sirevåg-Stavanger
 7. Stavanger-Vassøy
 8. Vassøy-Haugesund
 9. Haugesund-Os
 10. Os-Bergen
 11. Bergen-Skjerjehamn
 12. Skjerjehamn-Askvoll
 13. Askvoll-Struenhamn
 14. Struenhamn-Florø
 15. Florø-Kalvåg
 16. Kalvåg-Struenhamn
 17. Struenhamn-Iglandsvika
 18. Iglandsvika-Struenhamn
 19. Struenhamn-Vetvik
 20. Vetvik-Måløy
 21. Måløy-Silda
 22. Silda-Struenhamn
 23. Struenhamn-Askvoll
 24. Askvoll-Hardbakke
 25. Hardbakke-Kjelstraumen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning