Kjøpetips for redningsvest

  • Vesten skal strammes og tilpasses brukeren slik at den er behagelig i bruk. Påse at passformen er riktig og sjekk deretter vektklasse. En god flytevest vil gi oppdrift selv om den anbefalte vektklassen overskrides med noen kilo.
  • En redningsvest i sikkerhetsklasse 100 N skal hurtig snu en person på rygg. Er vesten for stor kan hodet komme under vann.
  • Oppblåsbare vester skal kun benyttes av svømmedyktige personer som veier over 40 kg.

Oppblåsbare vester med gasspatron er fortsatt båtfolkets favoritt og populariteten vil neppe svekkes når årets modeller av flyteplagget er blitt lettere og mer behagelig i bruk. Andre nyheter som er verdt å merke seg er kajakkvesten som er bedre tilpasset et aktivt friluftsliv og redningsvesten designet for bruk i farkoster som opererer under røffe forhold. De tidligere så populære flytejakkene har også gjennomgått en fornyelse og fôres nå med tynnere flytemateriale slik at jakken kjennes mykere og er mer bekvemme. Prismessig er variasjonen stor: Den mest velutstyrte redningsvesten koster tett opp under fire tusenlapper og i andre enden av skalaen får man flytevester til en hundrelapp.

Før man kaster loss er det båteiers plikt å påse at alle ombord har tilgang til flyteplagg. En god redningsvest skal sikre liv om ulykken er ute.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!