PC-planleggere

PC-planleggere: Store forskjeller

Det er store ulikheter mellom de turplanleggerne for PC vi har prøvd.

Pluss ikon
Foto: Haugen, Terje
Sist oppdatert

Svikter navigeringselektronikken om bord og du står igjen med kun magnetkompasset ditt og eventuelt en enkel håndholdt GPS-mottager, er det greit å ha papirarbeidet i orden. Selv om alt skulle svikte i ferien, kan den videre seilasen bli relativt enkel og hyggelig tross utstyrssvikten fordi du har mange nedtegnede posisjoner og kurser klar for hånden, samtidig som du også vet hvor neste rutepunkt befinner seg.

Brukt på riktig måte kan et elektronisk planleggingsverktøy gi ekstra trygghet, og god turplanlegging er godt sjømannskap. Særlig hvis du skal på langtur.

I våre dager er de fleste sjøfarende ganske fortrolige med datamaskiner, så hvorfor ikke da bruke hjemme-PC'en også til maritime formål? Vi har sett nærmere på tre ulike programmer som alle har samme formål: å forenkle turplanleggingen og kvalitetssikre seilasen. Og visstnok kan du også spare både tid og drivstoff.

Det finnes også mye ordinær PC-navigasjonsprogramvare med lignende funksjoner - som det populære norske Tiki Navigator eller SeaPro. Disse programmene leser vanligvis både skannede kart og rene digitaliserte kart, men som planleggingsverktøy er de mindre egnet enn våre test-planleggere, og også dyrere.

C-Map/PC-Planner

DYR OG KOMPLISERT
Italienske C-Map ble i februar kjøpt opp av amerikanske Jeppesen, som leverer kart til 85 prosent av verdens flyflåte. Kortleseren som følger med PC-Planner - C-Maps løsning for fritidsbåtfolket - leser formatene CF og SD, samt det tredje formatet C-Map er helt alene om, nemlig C-Card. Kortleseren er proprietær og virker kun sammen med det tilhørende programmet. Etter siste oppgradering takler dette programmet værdata. Prisen ligger på vel 1700 kroner for denne pakken.

Dette er testens dyreste løsning, og også den minst brukervennlige. Som dataprogram er det på nivå med Windows 3.1 og svært lite intuitivt. Men når du først har kommet i gang med ruteplanleggingen, går det greiere. Det er enkelt å skifte navn på rutepunkter i etterkant eller endre ruten. Denne planleggeren sjekker også om du har lagt ruten over skvalpeskjær og staker. Men da må manualen finleses og diverse nettfora oppsøkes.

Samtidig er kartene til C-map så pass profesjonelle at det er relativt enkelt å planlegge turer. Her er det etter vår mening selve kartgrunnlaget - som kan modifiseres på en rekke måter - som redder PC-Planner fra katastrofe. Du har også, ikke uventet, en funksjon som gjør kartene dine om til flykart, men det er jo ikke voldsomt relevant i denne sammenheng.

Navionics/NavPlanner

ALLSIDIG OG ENKEL
Programmet NavPlanner er Navionics egenutviklede planleggingsverktøy. Med dette programmet kan du planlegge turen over Navionics' kartserie samt importere og eksportere ruter og rutepunkter til og fra kartplottere fra Raymarine, Furuno, Northstar og Geonav. I settet følger det med en kortleser som aksepterer formatene Compact Flash (CF) og Secure Digital/Multi Media Card (SD/MMC). Denne leseren virker kun sammen med NavPlanner. I utsalg koster den rundt 1500 kroner.

Dette er testens mest renskårne program. Rutepunkter kan importeres via det tekstbaserte databaseformatet CSV. Denne filtypen kan du enkelt jobbe med i regnearkprogrammet Exel. Dermed er dette et pragmatisk anlagt program som tar høyde for at brukeren faktisk kan ha flere merker i stallen sin.

Men planleggingen skjemmes av at deler av kartgrunnlaget til tider er vanskelig å tolke. Lyktesektorene er for vanskelige å skjønne om du zoomer for mye ut. Dermed blir det mye unødvendig jobbing med "zoomen".

Raymarine/RayTech

BILLIG, MEN IRRITERENDE
Raymarines RayTech RNS krever en egen kortleser til 700 kroner, som kun virker sammen med RayTech RNS og som kun leser Navionics-kart. Skal du lese C-Map-kart, kan du ikke bruke C-Card-leseren fra C-Map, nei, du må ha Raymarines egen C-Card-leser til rundt 1500 kroner - som dessuten er ute av produksjon...

Denne planleggeren er testens rimeligste om du har Navionics-kartene klare og kun skal planlegge. Men programmet har en del irriterende demonstrasjonsfunksjoner som ikke lar seg skru av under planleggingen. En liten grønn båt som konstant surrer over skjermen, blir du fort lei av.

Selve planleggingen er tilpasset Raymarines system. Kjenner du dette fra før, går det som en lek. Som rent PC-program er det derimot noe mindre sjarmerende. Blant annet er det vanskelig å endre en planlagt rute. Men den største ulempen med dette programmet er at det tviholder på Navionics-støtten sin.

Navionics Gold (den rimeligste og vanligste kartversjonen, Platinum er best) er skummelt dårlig på enkelte områder. Lyktesektorene flyter over i hverandre, slik at man må zoome mye ut/inn. Og importering/eksportering ser enkelt ut, men enheten nekter å godta enkelte vanlige filformater, som for eksempel CSV.

Kastloss mener

Brukervennligheten er egentlig for dårlig på alle tre testmodellene. Dessuten har vi lite sans for de proprietære begrensningene som de også har felles. Men én av dem skiller seg klart ut som det beste kjøpet: NavPlanner. Den takler flest formater og er minst komplisert i bruk.

Vil du bytte merke eller oppgradere plotteren din, må du sjekke nøye om planleggingsverktøyet ditt klarer overgangen. Papirkartene er uansett målestokken, og det elektroniske grunnlaget må alltid sjekkes opp mot disse.

Denne saken ble første gang publisert 04/10 2007, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også