Marex 440 Gourmet Cruiser

Når de først lanserer en ny toppmodell, tar verftet i så det holder

Norske Marex laget store bølger på båtutstillingen i Cannes i september. Da så nemlig deres nye flaggskip dagens lys. 

Pluss ikon
<b>TAR KRAFTIG I:</b> Det nye flaggskipet ble utviklet i samarbeid mellom Marex eget designteam og slovenske studioet VOM Creations Yacht Design. I tillegg står Nikl Design for skroget og av Alpha Creations for tekniske løsninger.
TAR KRAFTIG I: Det nye flaggskipet ble utviklet i samarbeid mellom Marex eget designteam og slovenske studioet VOM Creations Yacht Design. I tillegg står Nikl Design for skroget og av Alpha Creations for tekniske løsninger. Foto: Produsenten
Sist oppdatert

Det er ikke ofte norske båter kan gjøre et inntrykk på båtmessen i Cannes. Med sine nye Marex 440 Gourmet Cruiser og 440 Scandinavia er imidlertid Marex unntaket som bekrefter regelen.

For når Marex først lanserer en ny toppmodell, tar verftet i så det holder.

Modellrekken har så langt bestått av båter fra 31 til 38 fot, men nå tar Marex et stort sprang.

Den nye 440-modellen kommer i to versjoner, og er med sine 13,7 meter lengde og 4,27 meter bredde et langt steg opp fra 375-modellens mål på 12,05 og 3,55 meter.

Leve om bord

Samtidig er Marex nøye med å holde på sine tradisjoner og et merke-DNA de har jobbet bevisst med i mange år:

– Den nye 440-modellen er en naturlig utvikling av vår modellrekke, sier Espen Aalrud, administrerende direktør i Marex. Vi synes det utvendige designet på Marex 440 er dynamisk og moderne, men har samtidig ønsket å holde på designspråket slik at den kjennes igjen som en Marex.

I Cannes: Marex 440 Gourmet Cruiser på plass i Cannes.
I Cannes: Marex 440 Gourmet Cruiser på plass i Cannes. Foto: Marex Boats/facebook

Tanken bak Marex 440 går i samme retning som tidligere Marex-modeller, med de ekstra mulighetene en så stor båt gir.

– Grunnideen er å skape en familiebåt der det er lett å leve om bord. Samtidig ønsker vi at eieren og gjestene skal oppleve båten som større enn den faktisk er, sier Aalrud.

Han nevner noen hovedmomenter for å oppnå det: Den største bysseløsningen i sin klasse, beachclub-følelse på uteområdene, to bad og vaskemaskin under dekk.

<b>GOURMET:</b> Den gigantiske bysseløsningen er særegen for Gourmet Cruiser. I Scandinavia-versjonen benyttes området på babord til sofa isteden. 
GOURMET: Den gigantiske bysseløsningen er særegen for Gourmet Cruiser. I Scandinavia-versjonen benyttes området på babord til sofa isteden.  Foto: Produsenten

Egen nordisk utgave

De to utgavene 440 Gourmet Cruiser og 440 Scandinavia deler grunnkonseptet, men skiller seg likevel fra hverandre på noen viktige områder.

Marex har hatt en forkjærlighet for smarte og store bysseløsninger om bord, og i dette tilfellet skal en ivrig hobbykokk ikke bli skuffet over det båten har å by på.

440 Gourmet Cruiser kommer ifølge verftet med en enorm U-formet pantryløsning, der det heller ikke står på utstyret: Her finner du stekeovn og mikrobølgeovn, dobbel vask, induksjonskomfyr og oppvaskmaskin.

Den har også en åpning på benkeplaten for å lagre fire øl- og drikkekasser med 24 bokser hver. Solcellepanelene i hard-topen skal gi nok kapasitet til å holde det 220-liters kjøleskapet og den 100-liters fryseboksen i drift permanent uten landstrøm.

<b>KALESJEGARDIN:</b> Marex er kjent for sine smarte løsninger, og det blir spennende å se hvordan det største kalesjen til nå vil fungere i praksis. 
KALESJEGARDIN: Marex er kjent for sine smarte løsninger, og det blir spennende å se hvordan det største kalesjen til nå vil fungere i praksis.  Foto: Produsenten

Mer helårsbåt

440 Scandinavia skiller seg markert ut fra Gourmet Cruiser når det kommer til inneområdet under tak, og slik navnet tilsier har den mer preg av helårsbåt som tåler kjøligere temperaturer og varierende værforhold her nord.

Det store bysseområdet er redusert i størrelse og flyttet over i en mer normal løsning på styrbord side. På babord er det dermed plass til en rommelig U-sofa med to ekstra krakker som kan skyves under bordet.

Er blitt flinkere

Norske båtprodusenter som Marex og Viknes/Skilsø er blitt stadig flinkere til å kombinere gode inne- og uteområder med raske skift mellom ulike løsninger.

<b>UTEPLASS:</b> Stor badeplattform som kan heves og senkes elektrisk, U-sofa akter og solseng forut. Båten har to sidedører som gjør det enkelt å gå ut og inn på begge sider. 
UTEPLASS: Stor badeplattform som kan heves og senkes elektrisk, U-sofa akter og solseng forut. Båten har to sidedører som gjør det enkelt å gå ut og inn på begge sider.  Foto: Produsenten

Marex 440-modeller er ikke noe unntak, her er det skyvedør mellom cockpit og uteområde, skyvetak over akterdekket og selvsagt kalesjegardin som raskt skal kunne trekkes rundt hele akterdelen av båten.

Ved siden av stor solseng i baugen, er det en rommelig U-sofa med plass til 8–10 personer, samt en diger badeplattform man skal benytte seg av når solen steker.

Til køys

<b>BAUGKABIN:</b> Båten kommer med to eller tre kabiner, der den forut er lik i begge versjoner. 
BAUGKABIN: Båten kommer med to eller tre kabiner, der den forut er lik i begge versjoner.  Foto: Produsenten

Når natten senker seg og det er på tide å krype til køys, kan Marex by på to kabinløsninger: En stor dobbeltseng i baugen er felles for begge, så spørsmålet blir om du trenger fire soveplasser til, eller kan klare deg med fire totalt.

I sistnevnte tilfelle kan du hygge deg i en stor midtlugar med egen sofa, teller flest soveplasser, blir det to separate kabiner i samme område, med to sengeplasser i hver.

Stor valgfrihet

På fremdriftssiden har du også stor valgfrihet. Marex 440 kan leveres med IPS, hekkaggregat eller akseldrift. For dem som vil ha maksimal komfort og frihet kan båten også utstyres med gyrostabilsator og kraftig generator.

Tekniske data:

Lengde, m: 13,7

Bredde, m: 4,43

Dypgang, m: 1-1,2

Vekt, kg: Ca. 13 000

Kabiner: 2-3

Soveplasser: 4-6

Personer: 10

Motor, hk: 880-960

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 48 2023

Denne saken ble første gang publisert 14/09 2023, og sist oppdatert 18/09 2023.

Les også