Båter i Sjøen 2023

Høstens vakreste båteventyr er i gang

Fra torsdag 31. august til søndag 3. september er det full fest for alle båtentusiaster. På Aker Brygge i Oslo ligger store og små nyheter klare til visning.

<b>BÅTER I SJØEN 2023</b>: På Aker Brygge i Oslo er det samlet nyheter og bestselgere fra de viktigste produsentene.
BÅTER I SJØEN 2023: På Aker Brygge i Oslo er det samlet nyheter og bestselgere fra de viktigste produsentene. Foto: Terje Bjørnsen
Sist oppdatert

Båter i Sjøen er blitt båtfolkets svar på Holmenkollsøndag og cupfinale. Over tid har flytende båtmesser overtatt som en viktigere arena enn de tradisjonelle innendørsmessene.

Ikke så rart, spør du oss, siden båtene da får viste seg fram på vannet – deres riktige element. Vår erfaring er at det er en spesielt god løsning for de større båtene, fra rundt 25 fot og oppover.

Med merkbar økonomisk motbakke skulle man kanskje tro båtbransjen hvilte på laurbærene, etter flere år med høyt salg. Men etter å ha fulgt båtbransjen tett siden tidlig på 80-tallet, vil jeg påstå at båtprodusentene heller har en tendens til å jobbe hardere i motvind. Da trengs innovasjoner og nye modeller mer enn noensinne.

<b>FORNØYD:</b> Henrik Askvik er glad for den gode mottakelsen av den nye toppmodellen Askeladden C97.
FORNØYD: Henrik Askvik er glad for den gode mottakelsen av den nye toppmodellen Askeladden C97. Foto: Terje Bjørnsen

Askeladden med stor nyhet

Førsteinntrykket etter en formiddag på messa er at det gjelder på årets utgave av Båter i Sjøen. Ved siden av et stort utvalg av høyst ulike båter i forskjellig størrelse, finner du også en mengde nye modeller ved bryggene på messeområdet.

Noen dukker opp som rykende ferske prototyper, andre har vært annonsert tidligere, der Båter i Sjøen blir første anledning for interesserte båtkjøpere til å ta nyhetene nærmere i øyesyn.

Noen av de store kanonene i båtbransjen har ladet med tungt nyhetsskyts.

Vi tipper en av publikumsfavorittene blir den nye Askeladden C97, som får verdenspremiere på messen.

<b>ASKELADDEN C97:</b> Et nytt og spennende konsept preger messens viktigste nyhet.
ASKELADDEN C97: Et nytt og spennende konsept preger messens viktigste nyhet. Foto: Terje Bjørnsen

Det er en spennende kombinasjon av daycruiser, hard-top- og sundeckbåt. Les mer i denne saken.

- Vi er svært fornøyd med mottakelsen vår nye flaggskip har fått, sier Henrik Askvik, styreleder i Askeladden Boats AS. Vi fikk båten til Bergen for tre uker siden, og har hatt flere førvisninger for interesserte kunder. De positive tilbakemeldingene er en ordentlig vitamininnsprøytning for hele Askeladden-teamet i en tøff tid for båtbransen, sier Askvik.

Elektrisk fra Ibiza

Ibiza 601 vil sikkert også skape bølger hos de båtinteresserte med en forkjærlighet for elektrisk framdrift. Det er en helt åpen modell på drøyt seks meter, der en elektrisk utenbordsmotor står sentralt i konseptet.

Den leveres av Stream Propulsion, som tilbyr to modeller i sitt utvalg: En elmotor med kontinuerlig effekt på 30 hk og maks effekt på 45 hk, samt en noe kraftigere versjon med 50 hk kontinuerlig og 60 hk på maks.

Batteriet er på 25,9 kWh og veier 188 kg. Både den elektriske versjonen og utgaven med vanlig utenborsmotor er å finne på messen. Elversjonen er utstilt på en egen elbåtbrygge, der du også kan kikke på et knippe elektriske båter fra andre produsenter.

<b>EGEN BRYGGE:</b> Ibiza 601 EL er en viktig nyhet på elbåtfronten. Den ligger sammen med flere andre interessante elbåter med egen plassering på Båter i Sjøen 2023.
EGEN BRYGGE: Ibiza 601 EL er en viktig nyhet på elbåtfronten. Den ligger sammen med flere andre interessante elbåter med egen plassering på Båter i Sjøen 2023. Foto: Terje Bjørnsen

Blant annet er Hydrolift, Pascal (tidligere SES-X) og Axopar representert med interessante modeller. Der finner du også elbåten fra Strana, som vi kjørte på langtest i 2022.

<b>EN AV FLERE:</b> Yamarin har lansert flere viktige nyheter i år, blant annet denne 59 SC. 
EN AV FLERE: Yamarin har lansert flere viktige nyheter i år, blant annet denne 59 SC.  Foto: Produsenten

Yamarin er et annet velkjent merke med mange nyheter i båsene. Størst og nyest er daycruiseren 80 DC, også den med mange spennende løsninger om bord, der særlig soldekk og gangvei forut er noe vi heller forbinder med Middelhavet enn Skandinavia.

I tillegg har Yamarin brukt 2023 godt for de av oss som ser etter noe litt mindre og rimeligere, der de to 59-modellene i bowriderutgave og med sidekonsoll står sentralt.

<b>RYDS:</b> Bowridermodellen 650VI er en attraktiv oppfølger til den vellykkede DC-utgaven.
RYDS: Bowridermodellen 650VI er en attraktiv oppfølger til den vellykkede DC-utgaven. Foto: Terje Bjørnsen

Særlig Yamarin 59 SC har nyskapende løsninger for en slik båttype.

Sting med konsollbåt

En annen nyhet i denne størrelsen er Sting 580S. Den er 5,84 meter lang og 2,23 meter bred, noe som ifølge Sting skal gi stor plass for alle om bord.

Komfortsoner er ordet Sting bruker på båtens klart oppdelte avdelinger, med badeplattformer akter, sofa og førerbenk med vippbar ryggpute i cockpitområdet, og sitteplasser med mulighet for solseng forut.

Fin bowrider-utgave

To andre interessante båter kommer i form av Ryds 650VI BR og AMT 240 DC.

Sistnevnte var vår langtestbåt i 2023, og en modell der du virkelig kan forvente mye for pengene.

Vi kjørte test av den imponerende daycruiserversjonen av Ryds 650VI DC tidligere i år og tror BR-utgaven vil utvise mange av de samme gode egenskapene, men med mye større uteplass.

I tillegg til disse utvalgte, er det flere andre godbiter å ta fatt i – for som vanlig med Båter i Sjøen: Messen byr på gøyale overraskelser og mange fine båtmodeller. Vi anbefaler å spandere noen timer på Aker Brygge.

Denne saken ble første gang publisert 31/08 2023, og sist oppdatert 01/09 2023.

Les også