Reise: Grundsund

En skjult perle

Den sjarmerende atmosfæren, fersk fisk, god gjestehavn og fantastiske muligheter i nærområdet – Grundsund på Bohuslänkysten bør du ikke gå glipp av.

Pluss ikon
<b>KANAL:</b> Hvis båten er for stor eller masten for høy kan du ta jolla på opplevelsestur gjennom kanalen i Grundsund.
KANAL: Hvis båten er for stor eller masten for høy kan du ta jolla på opplevelsestur gjennom kanalen i Grundsund. Foto: Martin Leisborn
Publisert

Faktisk har jeg latt nesten hele livet gå uten å stikke innom. Jeg har vært mange andre steder i nærheten og på øyene utenfor, men aldri lagt til i Grundsund. Ikke før nå nylig.

Navnet i seg selv innbyr ikke til å stikke innom. Det høres ut som om du kjapt får bunnkjenning. Stedet er absolutt ingen metropol heller, og der leden går forbi er bebyggelsen knapt synlig fra havet. Grundsund blir fort et sted du passerer uten å stoppe, enten på vei for å finne plass på populære Gullholmen eller for å komme til Systembolaget i Lysekil. Men da gjør du en tabbe.

Det var faktisk en helt annen reportasje som tok meg til Grundsund, lengst vest på Skaftö. Det var i fjor og da med bil. Men da ble det fort klart at hit skal vi med båten neste sommer. Slik ble det, og tre dager i gjestehavnen ga både hygge og fine opplevelser.

Pass på grunnen

<b>IKKE GRUNT:</b> Navnet burde egentlig vært «Smalsund» siden innløpene er smale, men ikke spesielt grunne. Her det søndre sett fra marinaen.
IKKE GRUNT: Navnet burde egentlig vært «Smalsund» siden innløpene er smale, men ikke spesielt grunne. Her det søndre sett fra marinaen. Foto: Martin Leisborn

Det er ikke spesielt vanskelig å komme til Grundsund med båt. Leia nordover fra Gullholmen passerer først odden Islandsberg, hvor det i sørvestlig vind kan være krapp sjø. Men like etter det kommer du til en bukt som leder videre inn i et veldig trangt, men dypt innløp. Her ønskes du velkommen av et flytende reklameskilt for Grundsunds småbåthavn. Bare pass på grunnen like ved innløpet, den er også merket.

En drøy halv nautisk mil lenger borte ligger det nordlige innløpet, som er betydelig bredere. Det er her gjestehavnen ligger, samt fiskehavnen og de fleste andre fasiliteter – alt beskyttet av en steinmolo ut mot havet. Det er her de fleste tilreisende båtene kommer inn.

Begge innløpene er, i motsetning til hva stedsnavnet antyder, ikke spesielt grunne. De fleste motorbåter kan fritt passere gjennom kanalen fra innløp til innløp, så lenge de ikke er høyere enn frihøyden på 3,2 meter på brua midt i kanalen. Men dybden skaper altså ingen problemer.

Levende fiskevær

Det gamle fiskeværet har en lang historie, og det kjennes fortsatt levende i dag. Her drives fortsatt kommersielt fiske og naustene er ennå ikke omgjort til motebutikker og restauranter, i hvert fall ikke alle. På en god måte får du følelsen å ha havnet i en tidsmaskin.

Grundsund gjestehavn

Posisjon: N 58°12.9' E 11° 24.9'
Dybde: 4–5 m.
Service: Vann, strøm, vaskeri, miljøstasjon/septiktømming, toalett, dusj, hjertestarter, kolonial, restauranter og kafeer
Høydepunkt: Kanalen gjennom tettstedet, havsbadet på vestsiden
Havneavgift: 350 SEK inkl. strøm (båt 10–11,99 m).

Gjestehavna har en vestlig og østlig side. Sundet stedet er oppkalt etter deler bebyggelsen og havnen i to deler. Som besøksbåt er det viktig å velge side. Begge er utstyrt med toalett- og dusjmuligheter, samt vann og strøm. Men forskjellen er at båter på vestsiden legger til med baugen i faste akterfester, mens de på den andre siden ligger med siden til brygga. Havnekontoret er på østsiden, mens vaskeriet er på vest. Det som i realiteten avgjør hvilken side det blir, er til sjuende og siste hvor det er ledig plass. I juli er det mange som ønsker å legge til og det kan bli trangt om saligheten.

Uansett hvilken side du havner på, kan den andre nås via en 5–10 minutters spasertur langs de trange, krokete og veldig koselige gatene og smugene som preger Grundsund, og til slutt over broen til den andre siden. Det er en dagligvarebutikk i nærheten av broen, og kafeer og restauranter finnes på begge sider.

<b>KANAL:</b> Intimt og hyggelig er inntrykket når man ser kanalen fra brua som forbinder hver side av sundet.
KANAL: Intimt og hyggelig er inntrykket når man ser kanalen fra brua som forbinder hver side av sundet. Foto: Martin Leisborn
<b>TURMULIGHET:</b> Det er fine turstier på begge sider av tettbebyggelsen. Her er det skiltet til badeplassen mot havet på vestsiden.
TURMULIGHET: Det er fine turstier på begge sider av tettbebyggelsen. Her er det skiltet til badeplassen mot havet på vestsiden. Foto: Martin Leisborn

Tur med dukkert

I tillegg er det flere ting som bør oppleves. Den vestlige delen av havnen ligger på øya Ösö, og det er en fin tursti å gå fra havnen til utsiden av øya og hele veien rundt tilbake til tettstedet. Her kan du nyte en helt fantastisk solnedgang over havet og skjærgården, med utsikt til Lysekil i nord og Gullholmen i sør.

Men det aller beste med denne delen er bademulighetene. Ved hjelp av et sprettent stupebrett svever du ut fra svaberget og ned i havet. Etter en forfriskende svømmetur klatrer du lett opp igjen på en rustfri badestige.

Bølgene blir lett ganske høye på grunn av åpent hav utenfor, så det er kanskje ikke alle som tør å ta denne småfriske dukkerten. Men for dem som gjør det, blir det fort sommerens vakreste sjøbad. Ønsker du en sandstrand finnes det en fin i Grundsund, et lite stykke sør for broen over sundet.

I den andre retningen, mot øst, på Skaftö-siden, er det en hyggelig strandpromenade. Det er en stødig gangvei i tre som fortsetter flere hundre meter mot nordøst og gir en trivelig liten tur litt utenfor bebyggelsen. Hvis du ønsker, fortsett gjerne på hyggelige grusstier videre langs kysten og innover øya. Grundsund tilbyr dermed flere flotte turstier, så spaserturer anbefales på det sterkeste.

<b>BADELIV:</b> Den trebelagte strandpromenaden på østsiden av Grundsund har fine bademuligheter. Og på vestsiden er det havsbad med stupebrett.
BADELIV: Den trebelagte strandpromenaden på østsiden av Grundsund har fine bademuligheter. Og på vestsiden er det havsbad med stupebrett. Foto: Martin Leisborn

Trivelige bevertningssteder

En annen ting en besøkende ikke bør gå glipp av er kanalen, selve hovedgaten i Grundsund. Motorbåter som ikke er for høye kan som nevnt ta hele turen. Her kan du se det gamle kystsamfunnet fra sin beste side.

I Grundsund er det også mat, og ikke bare i butikken. På vestsiden av havnen ligger restauranten Smultron & Tång og en tidvis åpen fiskebutikk med fersk fangst fra de to fiskebåtene som har båtplassen sin utenfor. På østsiden ligger restauranten Pelles, akkurat der promenaden begynner, rett ved sjøen og hvor alle bordene er vindusbord med utsikt over solnedgangen. I et av Grundsunds eldste naust ligger Hugos Bu, en bar og kafé som er restaurert til et tidsriktig Grundsund-miljø.

Grundsund-opplevelsen kan oppsummeres med ordene fred og ro, god mat, hyggelig lokalmiljø og deilig bading og turgåing. Hvis havnen skulle være full kan en båtfant finne flotte naturhavner rundt Vasholmene og i Gåsö-skjærgården like utenfor, og heller ta en tur med jolla inn til Grundsund for å handle mat, ta en is, spise noe og oppleve stedet i et par timer.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 26 2023

Denne saken ble første gang publisert 29/06 2023.

Les også