Nå er det langhelg og dermed en fin anledning til å få båten på vannet. Her får du noen råd på veien.

Huskelista ser slik ut

  • Å komme opp fra utkjøringsrampen etter at båten er dratt opp kan være trøblete. Spesielt om man har forhjulsdrift.
  • Ved nedkjøring på rampen (sjøsetting) skal man sjekke at rampen er ren. Da er det bare bremsene på forhjulene som tar. Påløpsbremsen på hengeren virker ikke den veien. Et triks er å hjelpe til med håndbremsen - den virker jo normalt på bakhjulene.
  • Det kan fort bli express-sjøsetting fordi det var grus/sand på rampen. En del moderne biler har også automatisk utkobling av ABS-systemet idet man kobler inn henger. Ellers kan bremselengden bli lang. ABS-en tikker og gir ikke nok press for å få påløpsbremsen i gang.
  • Husk alltid å bruke rikelig mer ferskvann på hengeren etter at du har dratt opp farkosten. Saltvann kan ha en dramatisk effekt på bremsesystemet. Deretter rikelig med "vertkøykasse på boks" over kontaktene før du kjører.
  • Husk først å demontere lys og lignende, slik at det elektriske ikke kortslutter. Det holder ikke å bare ta av lysrampen bak. For ikke å kortslutte el-anlegget, bør man også koble av ved kontakten mellom bil og henger.

Slik bør det ikke gjøres... (de riktige tipsene under).

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!